Marcin Czosnek Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cześć, Urządzam nowe pomieszczenie (od zera, włacznie z kablami w ścianie itp.). Mam pytanie co do zestawu, ale też rozmieszczenia. Czy do takiego pomieszczenia, wystarczyłyby kolumny podstawkowe, wieszane na ścianach? np: https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/zestaw-kina-domowego-yamaha-rx-a2a-indiana-line-diva-3-3-7.html 20m2 ale dosyć wysoko, ponad 5 metrów. Jeśli chodzi o rozstaw, to czy te kolumny surround są umieszczone ok? na wysokości kanapy, jakies 60cm ponad słuchaczem? Jeśli chodzi o kolumny "wysokie", moją uwagę zwrócił taki gotowy zestaw od Teufel: https://teufelaudio.pl/ultima-40-surround-denon-x2800h-dab-51-set-107002907 Czy w tej cenie ma to sens, albo czy można lepiej w tej kwocie? Zwracam też uwagę na tanie zestawy Polk Audio, albo Wilson Raptor (nie wiem czy 7 czy 5 lepiej). do tego sub pewnie od Magnata. No i jaki amplituner wtedy dobierać. Znacie w Poznaniu i okolicy miejsca gdzie można posłuchac jakichś tanich zestawów? Z reguły w sklepach stoją konfiguracje premium. fiolet - głośniki, żółty - ekran, czerwona - kanapa Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Głośniki surround na wysokości uszu. Powinny być ciut bardziej za słuchaczem w Twoim przypadku. Jak robisz system od zera i masz pomieszczenie to od razu puść kable w suficie pod głośniki Atmos w przyszłości i wybierz odpowiedni amplituner. Odpisz, cytując
Marcin Czosnek Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, PanKlor napisał: Głośniki surround na wysokości uszu. Powinny być ciut bardziej za słuchaczem w Twoim przypadku. Jak robisz system od zera i masz pomieszczenie to od razu puść kable w suficie pod głośniki Atmos w przyszłości i wybierz odpowiedni amplituner. dzieki za rady, gdzies tu na forum widziałem informacje ze kiedy kino jest tylko 5.1 to surroundy powinny byc 2 -3 stopy powyżej uszu jednak i w kącie 90°. Atmosów nie bede dokładał, bo az tak wymagający nie jestem, plus sufit jest dwuspadowy na wysokości ponad 5 metrów. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, Marcin Czosnek napisał: dzieki za rady, gdzies tu na forum widziałem informacje ze kiedy kino jest tylko 5.1 to surroundy powinny byc 2 -3 stopy powyżej uszu jednak i w kącie 90°. To było dawno temu zanim na dobre rozgosciły się na rynku koedki obiektowe. 2 minuty temu, Marcin Czosnek napisał: Atmosów nie bede dokładał, bo az tak wymagający nie jestem, plus sufit jest dwuspadowy na wysokości ponad 5 metrów. To akurat nie przekreśla zrobienia 5.1.2/4. Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Wiadomo, kwestia stylu... Moim zdaniem w wysokim pomieszczeniu świetnie by wyglądała wisząca szyna oświetleniowa na której by się zamontowało np. Cambridge Minx. Odpisz, cytując
Marcin Czosnek Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, PanKlor napisał: To było dawno temu zanim na dobre rozgosciły się na rynku koedki obiektowe. To akurat nie przekreśla zrobienia 5.1.2/4. Dałbyś jakiś przykład pary takich głośników + amplitunera który to obsłuży? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Zarówno Denon jak i Yamaha które wybrałeś obsłuża 2 głośniki Atmos. Czyli systemy 5.1.2. Jak chcesz więcej tj. 4 głośniki nad głową to trzeba szukać amplitunerów które dekodują więcej niż 7 kanałów (czyi zazwyczaj 9, 11, 13 etc.). Głośniki jak wspomniał wyżej Butler możesz zerknąć na Cambridge Minx 22. Odpisz, cytując
Marcin Czosnek Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu dzieki, bede mial na uwadze. Wróćmy moze to głownej rozterki. Czy kolumny podłogowe typu wilson 7 nie beda za duze i za "glosne" na takie pomieszczenie? czy lepiej kolumny podstawkowe? Co sądzicie o tym zestawie Teufel? Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie, nie będą za głośne. Mam u siebie w 20 m kw. stereo połączone z amplitunerem kina domowego, jako fronty mam kolumny podłogowe Audio Physic Classic 8. I moim zdaniem jest dobrze. O Teuflu się nie wypowiadam, bo go nie znam. Ale zdaje się że @Piotr Sonido kiedyś wspominał o tej marce. Może się odezwie. 1 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Do kina podłogowe kolumny nie są konieczne. Kupiłem i z perspektywy czasu wziąłbym podstawkowe i dołożył do subwoofera. Natomiast jak jest goły pokój to żal nie dać chociaż kabli do sufitu pod 5.1.2. Za grosze dodasz Atmos, który nawet w 5.1.2 poprawnie rozstawionym robi swoje, nawet w porządnym streamingu (Apple TV, czasem Prime i HBO, Netflix w droższym abonamencie) a nie Świętej Płycie 4K Bluray która brzmi i tak najlepiej. Do wyboru do koloru, chociaż na OLX za 700 zł są pary ELACów Debut, wziąłbym dwie i dobrał centralny, plus subik Magnacik 302A za kolejne 700. W rezultacie 2100 za fajne 5.1, plus kilkaset zeta za te dwa na sufit. Ampli który obsłuży 5.1.4: Pioneer LX305 i 505. Obecnie w Niemczech koło 700-800 euro, kalibracja Dirac na pokładzie. Odpisz, cytując
Recommended Posts