roche Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Dzień dobry - cześć wszystkim, kompletuje sobie sprzęt hifi do 22m salonu - do odsłuchu głównie CD i staje przed wyborem serca - wzmacniacza, Dlaczego Yamaha? bo lubie naturalne brzmienie, natomiast nie mam możliwości porównania i odsłuchania poszczególnych modeli.. rozważam natomiast AS201 (z nowszych) AS300 (starszy) - (kozak w testach lepszy niż 301 a nawet 501) - powtarzam w testach.. - AS500 (jeszcze lepszy niz as300 bo wieksza moc , poza tym lepszy preamp sluchawk poza tym to samo co AS300?) - trudno dostepny RS700 (bardzo ciekawi mnie opinia o tym modelu - podobno gra jak AS700 as800) AX10 (stary jary - dobra szkola yamaha - tak piszą - rarytas - ale czy rzeczywiscie jest tak dobry i dzwiękowo i scenicznie?) no i co.. co sądzicie? co polecicie? czy rzeczywiście jest jakaś "słyszalna" różnica jeśli chodzi o detal, scenę, głębię ? doszedlem w specyfikacji że starsze serie RS300 RS500 i pewnie też RN500 to filozofia i topologia lini AS ale z dodanym radiem) teoretycznie powinny grać jak serie AS300 / AS500 - ale RS mają nieco niższą moc. - Wagowo RS300 jest znacznie cięższa niż nowsze odpowiedniki a w specyfikacji Yamahy starsze serie RS300 rs500 mają znacznie lepsze parametry niż nowsze RS202 itp powiedzcie mi czy warto kupić używaną as300 lub as500 (as700 już jest powyzej mojego budzetu - 1000zł) czy po 10 - 15 latach kondensatory w takich yamahach moga juz wysychac ? co sie moze psuc i czy latwo jest to ew. naprawic ? czy lepiej brać "pewniaka" coś znacznie nowszego typu as301 , as501 .. czy podstawowy z lini AS - AS201 ? (jak to gra? - w testach audio.com.pl wypada bdb!) mam też na oku niedoceniany i "omijany" przez wielu amplituner rs700 który (podobno) jest tym samym co AS700 / as800 oczywiscie z wbudowanym radio (ktore i tak się odłącza jak wcisnie sie pure audio) - tutaj tez pytanie czy ryzykuje kupujac 15- 16 letnią Yamahe ? czy raczej powinno byc ok ? no i czy wgl warto sie zainteresować "legendarną" ax10... czy to już w dzisiejszych czasach nie będzie grało tak krystalicznie i selektywnie i scenicznie jak nowsze yamahy ? na koniec powiem tylko że nie jestem purystą audio - dla mnie liczy się detal i szlachetność brzmienia, bardzo BARDZO cenię sobię szeroką scenę muzyczną - stereofonię i ponad wszystko naturalne brzmienie (stąd też Yamaha) bardzo podoba mi się profil dzwiękowy Yamahy. porównywałem co prawda na odsłuchu z youtuba z CA i NAD i innymi i prawie ZAWSZE Yamaha pasowała mi najbardziej przy bezpośrednim porównaniu na tych samych głośnikach / pomieszczeniu / głośności itp. wiem że zupełnie co innego odsłuchać na żywo ale zawęziłem poszukiwania do Yamaha. co polecicie? powiem szczerze że odsłuchy robie na Sennheiser HD555 - uwazam ze maja naprawde solidny dzzwiek jak na moje potrzeby, uwielbiam ich otwartość i scene dzwiekowa ale tez i niesamowicie nisko schodzacy bas i szlachetne wysokie tony - wiem ze to zadna wysoka polka ale to najlepsze co mam i szczerze mowiac wydaje mi sie ze wydanie 5x wiecej nie da mi nawet 30% lepszego dzwieku.. tak samo podchodze do tematu wzmacniaczy. ostatnio odsłuchiwałem często uważany za budżetowy tani średnio grający amplituner z nowszych Yamah RS202 ale też rs300 i naprawdę niewiele "dzwiękowo" na pierwszy rzut ucha różni się od serii AS301 do której porównywałęm. ma nieco inny profil dzwiękowy / as301 ma ciut lepszą średnicę ale za to mam wrażenie że RS202 przykłądowo jest lepiej "wyważona" równa spójna jeśli chodzi o scenę na szerokość. chociaż owszem RS202 brzmi odrobinę w stylu V lub U. co jak co zapewno as301 jest lepszym wzmacniaczem ale dla nie wprawionego ucha na pierwszy rzut ucha może się wydawać że rs202 nie brzmi jakoś wcale gorzej - i tutaj właśnie moje pytanie i prośba dla osób które przerabiały już różne Yamahy - po pierwsze czy jest to taki standard że zwyklę będę potrzebować i odczuwać mniejszą moc serii 300 i lepiej wejść o półkę wyżej (500) czy nawet np RS700 czy generalnie one i tak z niewielkimi monitorami (Dali Oberon 1 / Polk XT15 XT20 itp) będą i tak grały podobnie? w testach więszkość modeli i tak posiada relane 100W na kanał zarówno na 4 jak i 8 Ohm. jak to jest z tym dzwiękiem ? proszę dajcie znać swoje opinie bo już za długo drąże temat i nie wiem co warto zainwestować.. AS300, może RS700 ? a może szukać trudnego do zdobycia AS500 ? a może wystarczy mi budżetowy AS201? czy lepiej unikać tych niskich modeli ? - rzeczywiście grają one "słabiej" ? z góry dziękuje za wszelkie informacje i opinie Edytowano 1 godzinę temu przez roche Odpisz, cytując
mike8585 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) As 700 posiadam jest to ten sam wzmak co as 701 tylko bez dac .im wyższy model tym mniej skrajami gra.kupilbym as 700 jak masz kase to i as 1000.as501 słuchałem duża V lekko jezgotliwie .as 700 701 jest bardziej zrównoważony as 1000 jeszcze ....Ax?można spróbować niby kultowy Ax900 .ja osobiście bałbym się tak leciwego wznaka a jeśli już to w w kieszeni 1000 zł na serwis ....bez serwisu ciężko jest trafić dobry zadbany model.bierz zadbany as700 ,as 701 to ta sama konstrukcja tylko dac i to marnej jakości .powiem tak im wyższy model tym gra lepiej mniej V .żadne Rs na to być wznak nie amplituner !!!!słuchasz muzy nie kina Edytowano 1 godzinę temu przez mike8585 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu Myślę, że za dużo rozkminiasz. Mam RN500 i AS301 (kupiłem używaną). Obie mogę polecić. Kup taki, jaki Ci się trafi w dobrej cenie, blisko i od budzącego zaufanie sprzedającego. Odpisz, cytując
Recommended Posts