DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Sundin997 napisał: Na razie bym chciał opanować chociaż 300hz +,bo od tylu wejdzie tuba. Skąd wiesz, że 300Hz, mierzyłeś. Sprawdzałeś na kalkulatorze, jakie masz mody swojego pomieszczenia? Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Sundin997 napisał: Zapodaj jakiś link do dyfuzorów Poczytaj co robią dyfuzory i w jakich częstotliwościach. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 5 minut temu, Sundin997 napisał: Zapodaj jakiś link do dyfuzorów,bo w necie jest tego multum. Proszę bardzo. https://allegro.pl/oferta/panel-akustyczny-vicoustic-multifuser-dc3-bialy-dyfuzor-15030052044?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=MTFkNTMzZTItYjM0ZC00MjFjLWIwNTAtZTBmOGYzNWRmMGE5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5bb0ab62-392a-4039-a28a-53a60dee3eaf To dajesz na sufit, a na ściany pierwsze i drugie odbicia możesz panele PT80 lub z pianki otwartokomórkowej lub na ścianę za kolumnami. Poczytaj o koncepcji adaptacji akustycznej LEDE. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, DiBatonio napisał: Skąd wiesz, że 300Hz, mierzyłeś. Sprawdzałeś na kalkulatorze, jakie masz mody swojego pomieszczenia? Taki będzie podział na zwrotnicy. Nic innego jeszcze nie mierzyłem nie sprawdzałem. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 10 minut temu, Sundin997 napisał: Taki będzie podział na zwrotnicy. Nic innego jeszcze nie mierzyłem nie sprawdzałem. Rozumiem, że budujesz kolumny, tak? To pomieszczenie będzie korelować z kolumnami, podziały w zwrotnicy mają być zrobione tak, by wszystkie zakresy były ładnie ze sobą zszyte w kolumnie. Pomieszczenie bez wyjątku każde ma swoje częstotliwości rezonansowe i tutaj nawet jak wstawisz najbardziej liniowe kolumny, to mody pokoju i tak zrobią swoje, a wynikają one ściśle z jego wymiarów i stosunku wysokości do szerokości i długości. Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów. 20 minut temu, cymes napisał: Na pogłos od 300Hz ? Żeby to ruszyć trzeba z 15 centów wełny. Czyżby? Spójrz na zakres pochłaniania zakładka (współczynnik pochłaniania dźwięku) absorbera o grubości 10cm. https://asound.pl/absorber-premium/ Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 10 minut temu, DiBatonio napisał: To pomieszczenie będzie korelować z kolumnami, podziały w zwrotnicy nie mają być zrobione tak, by wszystkie zakresy były ładnie ze sobą zszyte. Pomieszczenie każde ma swoje częstotliwości rezonansowe i tutaj nawet jak wstawisz najbardziej liniowe kolumny, to mody pokoju i tak zrobią swoje, a wynikają one ścieżkę z jego wymiarów i stosunku wysokości do szerokości i długości. Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów. Tak jak pisałem wcześniej. Chce zrobić na razie profilaktyczna akustykę. Jak się docelowo to skończy to nie wiem. Powiesiłem jeden absorber na bocznej ścianie na odbicia. Na podłoge też coś mam,z domowej "oranżerii". Tylna ściana może być (duża wysoka sofa) ,plus poduchy. Pozostaje goły sufit. Jak stanąl kolumny i będzie lipa,to będziemy myśleć dalej Edytowano 2 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, DiBatonio napisał: Spójrz na zakres pochłaniania zakładka (współczynnik pochłaniania dźwięku) absorbera o grubości 10cm Jak chcesz to wierz sobie w tą zakładkę. Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 5 minut temu, Sundin997 napisał: Pozostaje goły sufit. Zatem dyfuzory Skyline. Jeden panel absorbujący to trochę mało, chyba że po jednym na każdy bok. Zresztą tak też lepiej sprawdzają się dyfuzory. 😉 3 minuty temu, cymes napisał: Jak chcesz to wierz sobie w tą zakładkę. Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz. 0,1 ? 🤭 Tutaj też 0,1 ? 🤭 Kolejny panel grubości 10cm. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 49 minut temu, DiBatonio napisał: Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów. Myślę, że jeśli kolega podrzuci w miarę dokładne wymiary swojego pomieszczenia Czatowni, który stworzył Bartek Chojnacki, ten bez problemu policzy wszystkie mody. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @DiBatonio Gratuluję zasługujesz na miano największego betonu. Widać nie wyszedłeś z formy. Szkoda że to klepanie się po czole nie pomaga. Nara, ban! 2 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 30 minut temu, KrólKiczu napisał: Myślę, że jeśli kolega podrzuci w miarę dokładne wymiary swojego pomieszczenia Czatowni, który stworzył Bartek Chojnacki, ten bez problemu policzy wszystkie mody. Jak skorzystać z tego chata? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu 41 minut temu, cymes napisał: @DiBatonio Gratuluję zasługujesz na miano największego betonu. Widać nie wyszedłeś z formy. Szkoda że to klepanie się po czole nie pomaga. Nara, ban! Oj Albo pomyliłeś współczynnik tłumienia 0,1 z 1,0, , albo 300Hz z 30Hz. Albo nie rozumiesz co pokazują te wykresy dla paneli PT80 o grubości 10cm. Na ten beton nie zareaguję, bo wiesz jak jest. Właśnie sam sobie wystawiłeś laurkę. Gratuluję 🏆 14 minut temu, Sundin997 napisał: Jak skorzystać z tego chata? W wątku o akustyce Bartek chyba podał link. Może Sebastian @KrólKiczu podeśle 😉 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 46 minut temu Autor Napisano 46 minut temu 4 minuty temu, DiBatonio napisał: W wątku o akustyce Bartek chyba podał link Ok mam 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 42 minuty temu Autor Napisano 42 minuty temu (edytowany) Ok dzięki. Już nie wnikam ,kto ma rację a kto nie. Najważniejsze ,że się czegoś sensownego od każdego po trochu dowiedziałem. Edytowano 41 minut temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu (edytowany) 1 godzinę temu, cymes napisał: Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz. 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: 0,1 ? Kolejny panel grubości 10cm 14 minut temu, Sundin997 napisał: Już nie wnikam ,kto ma rację a kto nie. Jeden o dyfuzorach, a drugi o absorberach. To i zgody, co do współczynnika absorbcji być nie może:) Edytowano 27 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu (edytowany) 11 minut temu, Kraft napisał: Jeden o dyfuzorach, a drugi o absorberach. To i zgody, co do współczynnika absorbcji być nie może:) Jarek tylko, że @Sundin997 pytał o absorbery, więc z mojej strony mowa była o absorberach, zresztą sam cymes napisał o 15cm wełnie, żeby pochłaniać 300Hz. Przypomnę tylko: 2 godziny temu, cymes napisał: Na pogłos od 300Hz ? Żeby to ruszyć trzeba z 15 centów wełny. Zatem w odpowiedzi na to podałem przykłady, że tak nie jest i wystarczą panele PT80 o grubości 10cm. Ktoś tu się zapętlił, ale nie ja 😉 No może troszkę, ale tylko tyci tyci 🤭 Edytowano 16 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu (edytowany) 2 godziny temu, DiBatonio napisał: dyfuzor będzie lepszy i bezpieczniejszy dla brzmienia, jak będzie chciał żeby miał trochę właściwości pochłaniających, to kupuje ze styroduru. A jednak to Ty wyjechałeś z dyfuzorami;) Edytowano 2 minuty temu przez Kraft Odpisz, cytując
Recommended Posts