DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Sundin997 napisał: Na razie bym chciał opanować chociaż 300hz +,bo od tylu wejdzie tuba. Skąd wiesz, że 300Hz, mierzyłeś. Sprawdzałeś na kalkulatorze, jakie masz mody swojego pomieszczenia? Odpisz, cytując
cymes Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Sundin997 napisał: Zapodaj jakiś link do dyfuzorów Poczytaj co robią dyfuzory i w jakich częstotliwościach. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 5 minut temu, Sundin997 napisał: Zapodaj jakiś link do dyfuzorów,bo w necie jest tego multum. Proszę bardzo. https://allegro.pl/oferta/panel-akustyczny-vicoustic-multifuser-dc3-bialy-dyfuzor-15030052044?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=MTFkNTMzZTItYjM0ZC00MjFjLWIwNTAtZTBmOGYzNWRmMGE5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5bb0ab62-392a-4039-a28a-53a60dee3eaf To dajesz na sufit, a na ściany pierwsze i drugie odbicia możesz panele PT80 lub z pianki otwartokomórkowej lub na ścianę za kolumnami. Poczytaj o koncepcji adaptacji akustycznej LEDE. Edytowano 6 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 6 minut temu, DiBatonio napisał: Skąd wiesz, że 300Hz, mierzyłeś. Sprawdzałeś na kalkulatorze, jakie masz mody swojego pomieszczenia? Taki będzie podział na zwrotnicy. Nic innego jeszcze nie mierzyłem nie sprawdzałem. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 10 minut temu, Sundin997 napisał: Taki będzie podział na zwrotnicy. Nic innego jeszcze nie mierzyłem nie sprawdzałem. Rozumiem, że budujesz kolumny, tak? To pomieszczenie będzie korelować z kolumnami, podziały w zwrotnicy mają być zrobione tak, by wszystkie zakresy były ładnie ze sobą zszyte w kolumnie. Pomieszczenie bez wyjątku każde ma swoje częstotliwości rezonansowe i tutaj nawet jak wstawisz najbardziej liniowe kolumny, to mody pokoju i tak zrobią swoje, a wynikają one ściśle z jego wymiarów i stosunku wysokości do szerokości i długości. Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów. 20 minut temu, cymes napisał: Na pogłos od 300Hz ? Żeby to ruszyć trzeba z 15 centów wełny. Czyżby? Spójrz na zakres pochłaniania zakładka (współczynnik pochłaniania dźwięku) absorbera o grubości 10cm. https://asound.pl/absorber-premium/ Edytowano 5 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) 10 minut temu, DiBatonio napisał: To pomieszczenie będzie korelować z kolumnami, podziały w zwrotnicy nie mają być zrobione tak, by wszystkie zakresy były ładnie ze sobą zszyte. Pomieszczenie każde ma swoje częstotliwości rezonansowe i tutaj nawet jak wstawisz najbardziej liniowe kolumny, to mody pokoju i tak zrobią swoje, a wynikają one ścieżkę z jego wymiarów i stosunku wysokości do szerokości i długości. Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów. Tak jak pisałem wcześniej. Chce zrobić na razie profilaktyczna akustykę. Jak się docelowo to skończy to nie wiem. Powiesiłem jeden absorber na bocznej ścianie na odbicia. Na podłoge też coś mam,z domowej "oranżerii". Tylna ściana może być (duża wysoka sofa) ,plus poduchy. Pozostaje goły sufit. Jak stanąl kolumny i będzie lipa,to będziemy myśleć dalej Edytowano 5 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
cymes Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 10 minut temu, DiBatonio napisał: Spójrz na zakres pochłaniania zakładka (współczynnik pochłaniania dźwięku) absorbera o grubości 10cm Jak chcesz to wierz sobie w tą zakładkę. Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 5 minut temu, Sundin997 napisał: Pozostaje goły sufit. Zatem dyfuzory Skyline. Jeden panel absorbujący to trochę mało, chyba że po jednym na każdy bok. Zresztą tak też lepiej sprawdzają się dyfuzory. 😉 3 minuty temu, cymes napisał: Jak chcesz to wierz sobie w tą zakładkę. Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz. 0,1 ? 🤭 Tutaj też 0,1 ? 🤭 Kolejny panel grubości 10cm. Edytowano 5 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 49 minut temu, DiBatonio napisał: Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów. Myślę, że jeśli kolega podrzuci w miarę dokładne wymiary swojego pomieszczenia Czatowni, który stworzył Bartek Chojnacki, ten bez problemu policzy wszystkie mody. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @DiBatonio Gratuluję zasługujesz na miano największego betonu. Widać nie wyszedłeś z formy. Szkoda że to klepanie się po czole nie pomaga. Nara, ban! 2 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 30 minut temu, KrólKiczu napisał: Myślę, że jeśli kolega podrzuci w miarę dokładne wymiary swojego pomieszczenia Czatowni, który stworzył Bartek Chojnacki, ten bez problemu policzy wszystkie mody. Jak skorzystać z tego chata? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 41 minut temu, cymes napisał: @DiBatonio Gratuluję zasługujesz na miano największego betonu. Widać nie wyszedłeś z formy. Szkoda że to klepanie się po czole nie pomaga. Nara, ban! Oj Albo pomyliłeś współczynnik tłumienia 0,1 z 1,0, , albo 300Hz z 30Hz. Albo nie rozumiesz co pokazują te wykresy dla paneli PT80 o grubości 10cm. Na ten beton nie zareaguję, bo wiesz jak jest. Właśnie sam sobie wystawiłeś laurkę. Gratuluję 🏆 14 minut temu, Sundin997 napisał: Jak skorzystać z tego chata? W wątku o akustyce Bartek chyba podał link. Może Sebastian @KrólKiczu podeśle 😉 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 4 minuty temu, DiBatonio napisał: W wątku o akustyce Bartek chyba podał link Ok mam 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) Ok dzięki. Już nie wnikam ,kto ma rację a kto nie. Najważniejsze ,że się czegoś sensownego od każdego po trochu dowiedziałem. Edytowano 4 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, cymes napisał: Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz. 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: 0,1 ? Kolejny panel grubości 10cm 14 minut temu, Sundin997 napisał: Już nie wnikam ,kto ma rację a kto nie. Jeden o dyfuzorach, a drugi o absorberach. To i zgody, co do współczynnika absorbcji być nie może:) Edytowano 4 godziny temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 11 minut temu, Kraft napisał: Jeden o dyfuzorach, a drugi o absorberach. To i zgody, co do współczynnika absorbcji być nie może:) Jarek tylko, że @Sundin997 pytał o absorbery, więc z mojej strony mowa była o absorberach, zresztą sam cymes napisał o 15cm wełnie, żeby pochłaniać 300Hz. Przypomnę tylko: 2 godziny temu, cymes napisał: Na pogłos od 300Hz ? Żeby to ruszyć trzeba z 15 centów wełny. Zatem w odpowiedzi na to podałem przykłady, że tak nie jest i wystarczą panele PT80 o grubości 10cm. Ktoś tu się zapętlił, ale nie ja 😉 No może troszkę, ale tylko tyci tyci 🤭 Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, DiBatonio napisał: dyfuzor będzie lepszy i bezpieczniejszy dla brzmienia, jak będzie chciał żeby miał trochę właściwości pochłaniających, to kupuje ze styroduru. A jednak to Ty wyjechałeś z dyfuzorami;) Edytowano 3 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Pomijając to ok. 0,1 na 300Hz to oba wykresy to bajki jak większość poddawanych wykresów. Poza tym są pewne normy pomiarowe w specjalnie przygotowanym pomieszczeniach co nijak się ma do rzeczywistości. W typowych domowych warunkach absorber przymocowany bezpośrednio do ściany ma znaczenie mniejszą skuteczność. Żeby odczuć działanie dobrze żeby współczynnik miał przynajmniej 0,5. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, Kraft napisał: A jednak to Ty wyjechałeś z dyfuzorami;) Owszem, ale na suficie będzie lepszy dyfuzor, niż absorber i bezpieczniejszy co też napisałem. Absorbery można dać tak jak pisałem za linią kolumn lub po bokach. Tylko zauważ do czego się odniosłem i co napisał inny kolega o grubości wełny i 300Hz. Sam w końcu zaadoptowałeś sufit dyfuzorami, a nie absorberami. Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Wełna 10cm 0,7 przy 100Hz i 4kHz 👍 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Zacny postęp 11cm pochłania od 70Hz 👍 @Sundin997 nie sugeruję się tymi bzdurami, generalnie to bardziej się liczy kubatura m3. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Cały czas mowa o 300Hz, a to jest przełom niskich ze średnimi tonami, zatem takie panele 10cm z wełny sobie poradzą i nie potrzebują 15cm. Wykresy są tylko poglądowe, bo nie mamy pojęcia w jakich warunkach były mierzone te panele, ale kto jest w posiadaniu takich paneli ten wie, że starczą by poradzić sobie z 300Hz, a kto widział je tylko w internetach obok tych wykresów, a nie miał z nimi dom czynienia, to wiadomo... @Sundin997 poszukaj w zakładce akustyka wątku Bartka Chojnackiego"Pytania do ciekawego akustyka" , tam masz temat wyczerpany możesz też Bartka wywołać po nicku i rozwieje wątpliwości nas wszystkich. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, DiBatonio napisał: 🏆 W wątku o akustyce Bartek chyba podał link. Może Sebastian @KrólKiczu podeśle 😉 Korzystałem kilka razy, ale (zabij 🙄) nie pamiętam, który to temat. Najprawdopodobniej "pytanie do ciekawego akustyka" czy jakoś tak. A tak na marginesie - kolego @Sundin997, jeśli masz mikrofon pomiarowy, możesz wykonać pomiar, na podstawie którego też określisz co "boli" Twój pokój. Co do samych paneli. Zaznaczam, że specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, bo poza "naturalnymi" ustrojami, jak grube obrazy, zasłony, drewniane meble czy bardzo duży narożnik, nie posiadam żadnej. Ale z obserwacji poczynań kolegów z forum, wiem że czasem można przesadzić z wygłaszaniem i "ubić" muzykę. U mnie, szczęśliwym trafem, pogłos jest dość równy (w granicach 0,45 s od wyższego basu do górnych zakresów w pomieszczeniu ok 23 m²) i chyba do takiego równego czasu pogłosu najlepiej dążyć. Zresztą temat akustyki to bardzo skomplikowane zagadnienie i odnośnie niego można np uderzać na PW do Jacka @DiBatonio😉. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 14 minut temu, KrólKiczu napisał: Co do samych paneli. Zaznaczam, że specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, bo poza "naturalnymi" ustrojami, jak grube obrazy, zasłony, drewniane meble czy bardzo duży narożnik, nie posiadam żadnej. Ale z obserwacji poczynań kolegów z forum, wiem że czasem można przesadzić z wygłaszaniem i "ubić" muzykę. Dokładnie tak i to zawsze mam na myśli sugerując, że można przetłumić pomieszczenie, byłem w takim. Nawet trudno się rozmawia, a muzyka nie ma kompletnie tak zwanego życia. Ty sobie Seba poradziłeś wyśmienicie z subem i korekcją cyfrową, chociaż bardziej upieram się przy "analogowej" adaptacji jak wiesz, to jednak DSP i inne DIRac cyfrowe korekcje pomieszczenia mogą być taką kropeczką nad "i" w już zaadoptowanych pomieszczeniach. Ale też tych bez adaptacji jest to jakiś kompromis. Każdy z nas przerabiał akustykę po swojemu i jak sądzę obaj jesteśmy z efektów zadowoleni, czyli można i tak i tak. 😉 Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 17 minut temu Autor Napisano 17 minut temu Może rzeczywiście na tę chwilę odpuszczę sobie ten sufit i poczekam na glośniki i pomiary. Według Bartkowego chata gorsza będzie dla mnie tylna ściana,bo jest za blisko słuchacza (40 cm). Tego nie przeskocze,sofa musi być tam gdzie jest. Chat sugeruje gruby absorber 20-30 cm za głowę. Odpisz, cytując
Recommended Posts