Doli Napisano Niedziela o 17:59 Napisano Niedziela o 17:59 Witam wszystkich, chciał bym wyposażyć mój salon w jakieś kolumny podłogowe które poradzą sobie w 50m^ salon połączony z kuchnią. Generalnie z nastawieniem na odsłuch muzyki niż filmy, muzyka różna lubię poprostu wszystko od jazzu, przez rock aż po muzykę klubową. Obecnie posiadam w salonie zestaw kina domowego H/K z ampli avr 160 i głośnikami Hkts11 bodajże. W drugim pokoju odsłuchowym posiadam zestaw kef q750 + magnat mr780, i ten zestaw jak najbardziej odpowiada moim wymaganiom brzmieniowym, lubię ciepły styl grania, chociaż trochę bardziej efektowny też nie będzie problemem. Jeśli chodzi o napęd to narazie będzie to avr160 ale z czasem może wpadnie coś innego. Salon ciężki jeśli chodzi o akustykę bo basu było mało z np. Kef q750 z magnatem, kiedyś altusy 300 z Pioneerem a 77x też tak sobie. Obecnie w zestawie jest zmieniony sub na klipsch r115sw i jest bardzo fajnie, ale reszta pasma kuleje strasznie. Dlatego chciał bym kupić kolumny podłogowe które dadzą wystarczająco basu i będą dość muzykalne żeby może nawet wyeliminować (choć niekoniecznie) suba ze stereo. Budżet do 5 tyś ewentualnie jeśli będzie warto to coś się dołoży. Z czasem pewnie napęd się zmieni bo wiem że w tej chwili to nic nadzwyczajnego Pozdrawiam! Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano Niedziela o 18:12 Napisano Niedziela o 18:12 Przykładowo: Heco Aurora 700 / 1000. Fyne Audio F502 - trochę ponad budżet. Odpisz, cytując
Doli Napisano Niedziela o 19:05 Autor Napisano Niedziela o 19:05 (edytowany) 52 minuty temu, Tweeter2016 napisał: Przykładowo: Heco Aurora 700 / 1000. Fyne Audio F502 - trochę ponad budżet. Jestem w stanie dołożyć jeśli ma to wpłynąć znacząco w efekt oncowy, dzięki za propozycję Edytowano Niedziela o 19:06 przez Doli Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano Niedziela o 19:15 Napisano Niedziela o 19:15 Nie wiem czy spełnią oczekiwania, ale to niezłe kolumny w swojej cenie. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Poniedziałek o 06:43 Napisano Poniedziałek o 06:43 Fyne F 502 kupisz w tym budżecie, Faktycznie Heco Aurora 1000 KEF Q950 bo te już znasz. To są wszystko kolumny po cieplejszej stronie. Odpisz, cytując
Doli Napisano Poniedziałek o 09:08 Autor Napisano Poniedziałek o 09:08 Aurory szczerze brałem pod uwagę właśnie te większe, tym bardziej że posiadają bas reflex, bo czy kef q950 by podołały ciężko stwierdzić. Tak jak pisałem na początku wzialem q750 z mojego drugiego pokoju na odsłuch i niestety mimo wysterowania na wzmacniaczu bas na max, było go mało w stosunku do reszty pasma. Subwoofer klipscha z kolei daje świetnie radę, ale jest ciężko to zgrać z zestawem harmanna bo tam satelitki malutkie i jest duża dziura w paśmie. Dlatego chcę zmienić te fronty na podłogówki które zagrają same z siebie już od dołu wystarczająco mocno. Z czasem zainwestuje w coś mocniejszego do ich napędzenia. Będę chciał mimo wszystko pobawić się z akustyką tego salonu, czytałem już co kupić do pomiarów i może coś by się udało ciekawego osiągnąć. Wiem najlepiej było by odsłuchać kilka modeli kolumn u siebie, ale nie mam takiej możliwości żeby wypożyczyć sprzęt na odsluch Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 12:05 Napisano Poniedziałek o 12:05 Do powyższych opcji dorzuciłbym jeszcze Dali Oberon 9 Odpisz, cytując
Doli Napisano Poniedziałek o 14:50 Autor Napisano Poniedziałek o 14:50 2 godziny temu, Q21 napisał: Do powyższych opcji dorzuciłbym jeszcze Dali Oberon 9 Właśnie, tylko ta cena już poza moim budżetem Odpisz, cytując
Bodo Napisano Poniedziałek o 15:21 Napisano Poniedziałek o 15:21 W okolicach założonego budżetu są używane Pylony Diamond 28, myślę że nie wymiękną na takim metrażu. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:39 Napisano Wtorek o 06:39 Q950 graja większą masą na dole ,ale fakt to może nie być tego co szukasz. W ceni Pylon Diamond 28, które osobiście bardzo lubię można już dostać Focal Vestia N4. Które lubią basowe granie. Faktycznie Oberony 9 jest nim mocno nasączony. Momentami aż przesadnie. Myślę, że aurora 1000 jako taki tańszy odpowiednik może Cie zaskoczyć. Odpisz, cytując
Doli Napisano Wtorek o 07:17 Autor Napisano Wtorek o 07:17 28 minut temu, Piotr Sonido napisał: Myślę, że aurora 1000 jako taki tańszy odpowiednik może Cie zaskoczyć. Szczerze na tą chwilę mam wytypowane właśnie aurory i fyne f502. Sądzę że już nic innego w tych pieniądzach się nie pojawi sensownego i sprawdzonego, aczkolwiek w dalszym ciągu szukam i czytam w sieci o innych markach. Tym bardziej że zależy mi na nowym sprzęcie niż używanym z racji ewentualnego zwrotu jesli to nie bedzie "to", w okolicy nie mam praktycznie nic godnego posłuchania a jeżdżenie set kilometrów też mi się nie uśmiecha. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:04 Napisano wczoraj o 06:04 Obie kolumny fajne, obie nieco od siebie inne. Rozumiem. niektóre sklepy dają możliwość wypożyczenia sprzętu na odległość. Odpisz, cytując
Doli Napisano wczoraj o 09:27 Autor Napisano wczoraj o 09:27 (edytowany) Właśnie dzisiaj dostałem odpowiedź z jednego salonu z którego już kupowałem że nie mają już na stanie auror 1000 ani fyne f502, są nowe modele aurora xt 1000 i fyne f55e. Muse szukać dalej Edytowano wczoraj o 09:28 przez Doli Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu tak w zasadzie to psiałem już o Aurora XT. Ale F502 jeszcze są. Natomiast kwestia w jakiej cenie zaoferują Ci nowe https://natemataudio.pl/fyne-audio-f502-gloss-black.html https://natemataudio.pl/fyne-audio-f502-dark-oak.html Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Dodatkowo, od nas do przetestowania proponujemy dość świeżą kolumnę, od ELAC https://www.tophifi.pl/elac-debut-3-0-f6-3.html Debut 3.0. Brzmią naprawdę fajnie. Lepiej od poprzedników, i wykonanie poszło do przodu Odpisz, cytując
Doli Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Dodatkowo, od nas do przetestowania proponujemy dość świeżą kolumnę, od ELAC https://www.tophifi.pl/elac-debut-3-0-f6-3.html Debut 3.0. Brzmią naprawdę fajnie. Lepiej od poprzedników, i wykonanie poszło do przodu W 50m^ dały by radę? Jeśli jest opcja wypożyczenia to chętnie sprawdzę Edytowano 9 godzin temu przez Doli Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 37 minut temu, Doli napisał: W 50m^ dały by radę? Jeśli jest opcja wypożyczenia to chętnie sprawdzę Sądzę, że tak Pisz na priv. Wyślemy w przyszłym tygodniu. Odpisz, cytując
wemlo Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) Kurczę 50 m2 i głośniki 6,5 Cala... Mnie jako laikowi wydaje się że będzie ciężko uzyskać fajny efekt. Sam ostatnio kupiłem kolumny do salonu 24m2 + kuchnia 8m2 (Tesi 6), i niby grają, nawet fajnie jak na moje chyba nie bardzo wygórowane potrzeby, ale do mocniejszego uderzenia są zwyczajnie za małe. Zanim wybrałem Tesi 6 myślałem o Indiana Line Utah 5. W Twoim metrażu to nawet bardziej bym spoglądał chyba nawet w Utah 8.... Tyle że budżet pewnie z gumy nie jest. Ogólnie rzecz ujmując, jeśli chciałbyś mieć dobry dół i zakładasz eliminację suba to chyba szukał bym czegoś większego. Edytowano 8 godzin temu przez wemlo Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Nie wiem, czemu o nich zapomniałem wcześniej, ale na pewno sprawdziłbym też Pylony Sapphire 31 To też cieplejsze, gęściej grające kolumny. Bardzo często wybierane w takim budżecie do dużych pomieszczeń Odpisz, cytując
Doli Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 4 godziny temu, wemlo napisał: Ogólnie rzecz ujmując, jeśli chciałbyś mieć dobry dół i zakładasz eliminację suba to chyba szukał bym czegoś większego. Wolę stereo bez suba bo zgrać subwoofer z resztą zestawu to nielada wyzwanie, tym bardziej tego klipscha, który raczej do muzyki to nie bardzo. Nie wiem jak elac który konstrukcyjnie posiada bass reflex w porównaniu do kef gdzie są membrany bierne, będzie obfitował w dolne rejestry bo gdy miałem kefy w salonie to wyszło słabo jeśli chodzi o basy, dlatego zależy mi na kolumnach które będą w stanie nagłośnić tą powierzchnię bez pomocy suba. Kef q750 nie daje rady, wcześniej altusy 300 pod dobrym piecem też niezbyt zadowalająco oddawały dolne rejestry w tym salonie, jedynie klipsch r-115sw trzęsie nim tak że czuc i slychac bas, tyle że do muzyki to niestety lipa. Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dobre pierdyknięcie po basie mają starsze MA (wysokie modele), także Polk Reserve R700 (ostatnio były za 6k). Odpisz, cytując
wemlo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 21 minut temu, Doli napisał: altusy 300 pod dobrym piecem też niezbyt zadowalająco oddawały dolne rejestry Nigdy ich nie miałem ale w necie panuje raczej opinia że to słabe doły ma. Nie znam dobrze rynku, sam w zasadzie dopiero raczkuję w tematyce audio, ale jeśli coś ma mieć fajny bas w dosyć dużej powierzchni pomieszczenia to chyba fizyki nie oszukasz, trzeba coś większego, w większej skrzyni. Albo pozostaje zabawa z subwooferem. Może z używek będziesz w stanie coś wyszarpać dobrego, może to jest dobry kierunek. Np. Dali Oberon 9. Odpisz, cytując
Doli Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Tzn. Jeśli chodzi o altusy to w pewnych warunkach bas był, tyle że na przestrzeni czasu gdzie poznawałem powoli świat audio okazało się że to kolumny typowo do "nawalanki". W momencie jak posłuchałem czegoś bardziej wartościowego zdałem sobie sprawę że nie tego szukam. Wpadł zestaw z kef q750 + magnat mr 780, wtedy wszystko się obróciło o 180°... zacząłem dążyć do jak najbardziej naturalnego odzwierciedlenia dźwięku takim jakim go producent stworzył. Dlatego chcę uzyskać jak najlepszy efekt z kolumnami bez użycia suba, który mógłby jedynie dopełniać już bardzo niskie częstotliwości Odpisz, cytując
wemlo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Doli napisał: Tzn. Jeśli chodzi o altusy to w pewnych warunkach bas był, tyle że na przestrzeni czasu gdzie poznawałem powoli świat audio okazało się że to kolumny typowo do "nawalanki". W momencie jak posłuchałem czegoś bardziej wartościowego zdałem sobie sprawę że nie tego szukam. Wpadł zestaw z kef q750 + magnat mr 780, wtedy wszystko się obróciło o 180°... zacząłem dążyć do jak najbardziej naturalnego odzwierciedlenia dźwięku takim jakim go producent stworzył. Dlatego chcę uzyskać jak najlepszy efekt z kolumnami bez użycia suba, który mógłby jedynie dopełniać już bardzo niskie częstotliwości Więc tutaj pozostaje jedynie warunek ceny i ewentualnie napotkanej jakiejś fajnej okazji. Jeśli masz już te 5 tyś. to może warto jeszcze odrobinę poczekać, dozbierać do tych 7-8, a wtedy jak widzę po cenach otwierają się już większe możliwości. Wiem że można tak w zasadzie w nieskończoność. A co do oczekiwań, to chyba najważniejsze kryterium. Kolumn które będą się darły głośno i waliły mocno jest sporo, nawet w niższych cenach. Ale żeby to fajnie zaczęło mruczeć przy cichszym słuchaniu nawet tak na codzień, tu zaczynają się schody. Odpisz, cytując
Doli Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 30 minut temu, wemlo napisał: A co do oczekiwań, to chyba najważniejsze kryterium. Kolumn które będą się darły głośno i waliły mocno jest sporo, nawet w niższych cenach. Ale żeby to fajnie zaczęło mruczeć przy cichszym słuchaniu nawet tak na codzień, tu zaczynają się schody. Więc właśnie o to chodzi, ma grać subtelnie na tyle żeby zadowoliło ucho, nie mam mega wymagań, ale ma to grać tak jak powinno, jeśli trzeba będzie to się dozbiera coś $$ ale tak jak piszesz to studnia bez dna, ja che jedynie uzyskać zadowalający efekt żeby w momencie odpalenia muzyki nie musieć się męczyć a poprostu słuchać. Odpisz, cytując
Recommended Posts