cymes Napisano wczoraj o 17:55 Napisano wczoraj o 17:55 14 minut temu, DiBatonio napisał: Da się e taniutko i dobrze? Nie. Mój tani Anioł brzmiał przeciętnie, po ulepszeniach za drugie tyle brzmi bardzo dobrze. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 18:02 Napisano wczoraj o 18:02 Tiaaaaaa... Mnie anioły w żadnej formie nie interesują, tej elektronicznej też.😁 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 20 godzin temu, DiBatonio napisał: dzidziedziny Popraw się 😁 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Gratulowaleś mi mojego wpisu (nie łapiąc żartu) to ja pogratuluje Ci Twojego: 21 godzin temu, DiBatonio napisał: Nie ma takiej dzidziedziny za cokolwiek się zabrać, możesz sobie tu wsadzić każdą dziedzinę, 😀 Edytowano 6 godzin temu przez Palmos Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Dość często popełniasz te "żarty" 🤭 Literówka (pisanie na tablecie) to nie ort, czy inny rażący błąd. Ale coż. Ważne, że ci ...lepiej teraz. 😁 Coś mocno w Tobie siedzi, że to napisales, ale... 23 godziny temu, cymes napisał: OK. Żyj w swojej iluzji 😆 A ty w swojej ze swoimi aniołkami. 🤭 Edytowano 4 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Tutaj wątek z sąsiedniego forum, że różnica pomiędzy CD a streamingiem ( o ile występuje) jest praktycznie pomijalna https://www.audiostereo.pl/topic/137975-tidal-hifi-vs-cd-różnice-raz-jeszcze/ Edytowano 2 godziny temu przez Jarek Ch. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Jarek Ch. są złe realizacje na CD i takie same na platformach streamingowych. Kolejna sprawa to jakość sprzętu na jakim odtwarzamy. Puściłem sobie płytę, którą doskonale znam na CD oraz Tidalu tj. " Me And That Man " - Nergal & Porter . Wygrywa CD , jest czytelniej , lepsza artykulacja specyficznego wokalu. Nie są to jakieś spektakularne różnice , ale są , czy pomijalne to już rzecz gustu. 1 Odpisz, cytując
HejTomek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Jarek Ch. napisał: Tutaj wątek z sąsiedniego forum, że różnica pomiędzy CD a streamingiem ( o ile występuje) jest praktycznie pomijalna Jakościowo często tak. Samo obcowanie z muzyką moim zdaniem z CD jest przyjemniejsze bo nie ma tej pokusy, żeby robić dalej i ciągle zmieniać kawałki. Do odtwarzacza CD specjalnie nawet pilota nie mam. Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Pomijając różnice wynikające z różnych masteringów. "Nie da się definitywnie powiedzieć, że streaming jest lepszy od CD albo odwrotnie. O końcowym efekcie brzmieniowym nie decyduje sam format, lecz konkretna architektura systemu: zastosowany interfejs (USB, S/PDIF, I²S), sposób zegarowania i to, które urządzenie pełni rolę mastera czasowego, wrażliwość DAC-a (szczególnie konstrukcji NOS i R-2R) oraz warunki elektryczne, takie jak jakość zasilania, prowadzenie masy, obecność zakłóceń HF i prądów wspólnych (common-mode). Nie istnieje uniwersalnie lepsze źródło CD ani stream. W danym systemie wygrywa to rozwiązanie, które lepiej kontroluje czas (jitter) oraz ogranicza zakłócenia elektryczne docierające do przetwornika, a więc jest lepiej dopasowane do architektury DAC-a i środowiska elektrycznego całego toru. W praktyce oznacza to, że CD i streaming nie są z definicji „lepsze” lub „gorsze” — są jedynie różnymi sposobami dostarczenia danych cyfrowych, a o jakości odsłuchu decyduje to, jak precyzyjnie i czysto DAC jest w stanie te dane przetworzyć w konkretnym systemie." 1 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 51 minut temu, tomek4446 napisał: @Jarek Ch. są złe realizacje na CD i takie same na platformach streamingowych. Kolejna sprawa to jakość sprzętu na jakim odtwarzamy. Puściłem sobie płytę, którą doskonale znam na CD oraz Tidalu tj. " Me And That Man " - Nergal & Porter . Wygrywa CD , jest czytelniej , lepsza artykulacja specyficznego wokalu. Nie są to jakieś spektakularne różnice , ale są , czy pomijalne to już rzecz gustu. No jasne, że dużo zależy od realizacji. Przykładowo cedek nagrany w szczycie "loudness war" prawdopodobnie będzie znacznie gorszy od tego samego albumu przygotowanego specjalnie pod streaming. A przypuszczam, że duży odsetek CD posiadanych przez nas ( słuchaczy) jest z tego okresu. Btw. Tę płytę? ( Jest super). Czy późniejsze? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 20 minut temu, HejTomek napisał: Jakościowo często tak. Samo obcowanie z muzyką moim zdaniem z CD jest przyjemniejsze bo nie ma tej pokusy, żeby robić dalej i ciągle zmieniać kawałki. Do odtwarzacza CD specjalnie nawet pilota nie mam. Płytę też można przewijać i skakać po utworach. Tylko nie rozumiem tych pokus skakania po listach/utworach, potrafię włączyć na Qobuzie album, a nawet kilka jeden po drugim ulubionego wykonawcy i przesłuchać wszystkie od dechy do dechy. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 12 minut temu, HejTomek napisał: Jakościowo często tak. Samo obcowanie z muzyką moim zdaniem z CD jest przyjemniejsze bo nie ma tej pokusy, żeby robić dalej i ciągle zmieniać kawałki. Do odtwarzacza CD specjalnie nawet pilota nie mam. No widzisz, a ja odwrotnie. Super że bez wstawania z kanapy mogę zmienić płytę w Tidalu na inną. Do CD przekonuje mnie coś innego. Że często artyści z powodów marketingowych dają inną wersję płyty w streaming, a inną na CD. Tak np. zrobiła Rosalia że świetną płytą Lux gdzie dała na CD kilka kawałków więcej ( kupiłem bez zastanowienia). Edytowano 1 godzinę temu przez Jarek Ch. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Jarek Ch. napisał: często artyści z powodów marketingowych dają inną wersję płyty w streaming, a inną na CD. Tak np. zrobiła Rosalia że świetną płytą Lux gdzie dała na CD kilka kawałków więcej ( kupiłem bez zastanowienia). Ostatnio czytałem o takim masteringu, nawet był pokazany konkretny program miksujacy z zakladkami pod konkretne urzadzenia odtwarzające jak smartfony, iPhony, słuchawki, CD i inne. Raczej skierowany do wykonawców, którzy mają własne studio nagraniowe, ale takie mamy czasy. Chore zresztą. Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) @DiBatonioteż o tym gdzieś czytałem. Ale to wynika z faktu, że młodzież dziś in gremio inaczej słucha muzyki. Moi synowie pomimo dostępu do sprzętu w tym dobrych słuchawek wolą smartfona z pchełkami do uszu, bo wygodniej. Branża podąża za nimi, niby dlaczego Spotify dopiero teraz weszło w " bezstratność". Edytowano 1 godzinę temu przez Jarek Ch. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Umówmy się jednak, że znane światowe wytwórnie muzyczne raczej nie pójdą tą drogą. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 35 minut temu, Jarek Ch. napisał: Tę płytę? ( Jest super). Tak to ta. Odpisz, cytując
Recommended Posts