Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej hej

Po przebojach z Luminami II, Monitor Audio Gold 100 5g i niedawnymi Sonusami Sonetto II g2 czas na coś na prawdę docelowego (zawsze tak sobie mówimy, nie xD) 🔥

Chcę jak najbardziej bezkompromisowo/bezwymówkowo podejść do tematu w założonych ramach.

A te ramy to: planuje jak w tytule kolumny podstawkowe ze sznytem BBC bo szukanie na siłę magii średnicy i analogowego vibu (nienachalnego ale wciąż obecnego) w kolumnach bardziej modern hi-fi to droga przez mękę i z marnym skutkiem (mimo ich innych zalet).

Chcę zanurzyć się w muzykę a nie analizować sprzęt a wciąż się na tym łapię. W dodatku nie chcę tych ohydnych (dla mnie) „odsłuchów”, bezdusznych zerknięć na sprzęt ułożony na stosie jak w piwnicy z komputerami lat 90tych. Ani ołtarzyków z obramowaniem kolumn wokół TV (po prostu nie moje podejście).

Mam nadzieję na kolumny nie dominujące w mieszkaniu, dające się ułożyć dość blisko ściany tylnej (powiedzmy, że max. 20cm) i względnie szeroko (o tym za chwilę).

Co do brzmienia to najważniejsza jest dla mnie średnica. Naturalna (co nie znaczy z automatu to samo co neutralna), właśnie z lekko analogowym vibem, nieco bardziej nasycona. Całość niekoniecznie o dużej skali (w zasadzie zbyt duża będzie u mnie na nie). Nie będę siadał w jednym punkcie z głową nieruchomo a rączki splecione jak do sprawdzianu. Będę żył w mieszkaniu a dźwięk ma mi towarzyszyć w życiu 🤗 Nie chce ściany dźwięku a raczej coś jak „mozaika dźwięku” (taa głupia nazwa ale oddaje sens xD). A więc przy prawie zerowym toe in i względnie szerszym rozstawie kolumn powinny układać dźwięk tak by było kilka mniejszych źródeł dźwięku. Każdy z tych źródeł daje ogólne wrażenie kompozycji spajającej się w całość a nie laserowe jedno źródło skupiające się centralnie. Szeroka dyspersja bardzo na plus.

Wysokie szczegółowe ale nie drażniące, nie szpilki, bardziej wygładzona góra.

Bas dobrej jakości ale niekoniecznie potężny. Całość mogę uzupełnić Rel t5x (więc teoretycznie przy dobrym zszyciu powinien odciążyć kolumny i pozwoli na bliższe ich ustawienie wzgledem ściany). 

Mikrodynamika na dobrym poziomie.

Cena: pewnie używane (jeśli znajdę) lub nowe do ok 9-10tys zł za parę.

Grałyby z Roksanem Caspian M2, Laiv uDAC i Rel t5x. Kable dość transparentne: QED xt40i, Mogami 2549 XLR. Źródło jakieś dokupię ale to później.

Pomieszczenie dość dobrze zaadaptowane akustycznie: pułapki basowe w narożnikach, absorbery w punktach pierwszych odbić za kolumnami i dyfuzory na ścianie bocznej (bliższej kolumnom). Dywan i sporo roślin, lamele na ścianie za kolumnami.

18m2 - salon z aneksem (bez aneksu pewnie ok. 15m2).

Myślałem o Spendor Classic 4/5, Harbeth P3ESR XD (ale nie wiem czy już nie za małe), Harbeth C7ES3 (nie wiem czy nie za duże, zwłaszcza wizualnie i pewnie zbyt blisko ściany ich nie ustawię).

Rozstaw kolumn ok. 170cm. Od ścian bocznych ok. 40cm. Od ściany za nimi max. 20cm. Mam standy zasypane kwarcem.

Zapraszam do dyskusji ❤️👾 i liczę na dobry wątek 🫠

*aaa i jeszcze może coś w stylu ATC SCM 7 lub 11? 🙂↔️

Napisano

Nie kupisz nic lepszego w tej cenie niż to co miałeś. 

Do kolumn które miałeś + KEF R3 Meta i Elac Vela 404. 

Jasne, że możesz odebrać po prostu inne granie jako lepsze. Może tędy drogą. Ale to nie będą jednak docelowe :)

5 godzin temu, mar77a napisał:

Myślałem o Spendor Classic 4/5, Harbeth P3ESR XD

To są jednak małe kolumny :/ Brzmieniowo + ale nie wiem czy w porównaniu do obecnych nie będziesz miał za mało niskich. 

Napisano
11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To są jednak małe kolumny :/ Brzmieniowo + ale nie wiem czy w porównaniu do obecnych nie będziesz miał za mało niskich. 

Będą lepiej dopasowane do mojego pomieszczenia więc brzmienie będzie na pewno lepsze.

Każde z tych, które miałem to zupełnie inne podejście do dźwięku niż oczekuję więc pod tym względem też będzie lepiej (mam nadzieję 🤗). I mówię to o fundamentalnych kwestiach jak wspomniana ściana dźwięku. Większość tzw modern hi-fi taka jest i pewnie będzie a ja szukam czegoś innego. To mnie zupełnie nie kręci na dłużej niż 5 min.

To jak z jazdą TGV vs kabrioletem w słoneczny dzień gdy masz na myśli podziwianie świata i po prostu obcowanie z nim. Pewnie w TGV zwiedzisz więcej i szybciej. No ale co z tego jak nie o to w tym chodzi 🤷🏻🫠

Btw, dołu nie musi być sporo, ważne by był dobrej jakości i względnie szybki, sprężysty. Całość mogę uzupełnić o Rel t5x ale ofc dostrojony tak by tylko wsparł fundament i tyle 👌

Napisano

Cześć :) 

Masz bardzo gęsto grający wzmak, po ciemniejszej stronie. On sam już gra bardziej jak "ściana dźwięku". To nieco przymyka możliwości, jak KEF R3 Meta, które z nieco jaśniejszym wzmacniaczem moim zdaniem mogłyby Ci przypaść do gustu. 

Z kolumn takich naturalnych, z fajną średnicą i detaliczną górą sprawdziłbym na pewno Vienna Acoustics Haydn SE Signature. To bardzo ciekawe, austriackie kolumny z dobrym detalem w całym paśmie, dobrą kontrolą, dobrze nasyconą, naturalną srednicą. Z innych opcji, to Opera Mezza V2, czy Spendory Classic 4/5 też będą dobrym kierunkiem :) 

Z droższych rozwiązań może Monitor Audio Gold 100 6G, mniej standardowo Pylon Jade 20, a z podłogówek Triangle Antal 40th :) 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy ;) 

Napisano
52 minuty temu, Q21 napisał:

Cześć :) 

Masz bardzo gęsto grający wzmak, po ciemniejszej stronie. On sam już gra bardziej jak "ściana dźwięku". To nieco przymyka możliwości, jak KEF R3 Meta, które z nieco jaśniejszym wzmacniaczem moim zdaniem mogłyby Ci przypaść do gustu. 

Z kolumn takich naturalnych, z fajną średnicą i detaliczną górą sprawdziłbym na pewno Vienna Acoustics Haydn SE Signature. To bardzo ciekawe, austriackie kolumny z dobrym detalem w całym paśmie, dobrą kontrolą, dobrze nasyconą, naturalną srednicą. Z innych opcji, to Opera Mezza V2, czy Spendory Classic 4/5 też będą dobrym kierunkiem :) 

Z droższych rozwiązań może Monitor Audio Gold 100 6G, mniej standardowo Pylon Jade 20, a z podłogówek Triangle Antal 40th :) 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy ;) 

Czyli rozumiem, że Kefy R3 Meta zagrają bardzo dobrze max. 20cm od ściany? I, że Goldy 100 6g to jednak zupełnie co innego niż moje dawne Gold 100 5g? Sorry ale odpuszczę

Caspian nie jest ciemny ale żeby nie było, R3 Meta słuchałem z Atollem 100, Regą Elex i Elicit czy Cambridge Audio EVO 100 i nie rozwiązuje to moich bolączek. Wciąż ściana dźwięku (tak w zaadaptowanych salonach też) a nie narzekałem na wysokie a bardziej na sposób prezentacji sceny i zbyt nowoczesne podejście do dźwięku, bez autentycznej średnicy (no, może Sonetto nie były w tym kiepskie).

Pylon Jade za to mogą być ciekawe bo myślałem też o Heresy III z lampą więc dziękuję za polecajkę. Podobnie z Operą, sprawdzę na pewno ❤️

1 godzinę temu, Pawel Kloch napisał:

Spendor Classic 2/3, nie słyszałem lepszych kolumn  w moim prawie 70 letnim życiu 😉

Byłem nawet blisko kupna! Ale finalnie cykałem się ich rozmiaru (chodzi mi nie o skalę dźwięku tylko typowo o estetyczne względy) 🫢

Ale ciągle biorę je pod uwagę (tak jak Harbethy) i kombinuje jak je wpleść w mieszkanie żeby za bardzo nie zwracać uwagi na same kolumny podczas słuchania i żeby nie zdominowały wystroju i układu miejsca do życia.

Ale kuszą 🔥