Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

zakupiłem już gramofon, póki co odtwarzam na głośniku BT ale jestem zdecydowany na zakup głośników aktywnych (gramofon, BT z telefonu - spotify).

Chciałem wziąć na próbę coś taniego - mianowicie EDIFIER R2750DB ale to za duże kloce trochę... ma być coś, co stanie na stoliku obok gramofonu.

Myślałem o Fenris A5 (wczoraj były tez w promce klipsch the fives za 2000 ale opinie bywają różne) - które z tych dwóch oferują ciekawszy dzwięk? 

Ktoś ma i może się wypowiedzieć?
Ewentualnie czy ktoś, kto prowadzi sprzedaż ma fenrisy w jakiejś przyjemnej cenie? :)

Napisano

Hej :)

Argony Fenris A5 to fajny kierunek jak na niedrogie kolumny. Podobnie jak Klipsche granie raczej rozrywkowe, ale nie tak ostre. Warto jednak sprawdzić droższe Forte. Sporo ciekawsze brzmienie :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy ;) 

Napisano
34 minuty temu, Q21 napisał:

Hej :)

Argony Fenris A5 to fajny kierunek jak na niedrogie kolumny. Podobnie jak Klipsche granie raczej rozrywkowe, ale nie tak ostre. Warto jednak sprawdzić droższe Forte. Sporo ciekawsze brzmienie :) W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy ;) 

Forte to już niestety trochę ponad zakładany początkowo budżet.

Jak będę w Łodzi to podjadę posłuchać jak czas pozwoli. 

Co do samej oferty to nie szykuje się u was jakaś turbo promocja? :D:D 

Napisano
4 godziny temu, misieq1989 napisał:

Co do samej oferty to nie szykuje się u was jakaś turbo promocja? :D:D 

Wycenę zawsze można zrobić, w razie czego zapraszam na PW :) 

4 godziny temu, misieq1989 napisał:

Jak będę w Łodzi to podjadę posłuchać jak czas pozwoli. 

Warto umówić się zawczasu, czasem demo się sprzeda, a czasem sale odsłuchowe są zajęte :) Odsłuch "Z ulicy" niestety nie zawsze jest możliwy. 

• 1 month later...
Napisano

Podwieszę się pod wątek kolumn aktywnych.

Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie z Acoustic Energy AE1 ACTIVE...?

Wiem, że był tu test pasywnych w wydaniu rocznicowym, chyba niezbyt pochlebnie brzmiały wnioski końcowe.... Brzmienie to jedno i mi na czuja akurat pasuje to co mają do zaoferowania. Pytanie jednak o dwie inne kwestie, które mogą je na starcie zdyskwalifikować z innych przyczyn niż brzmienie. Każda z tych kolumn ma własny wzmacniacz 50 W w klasie A/B - czy to się będzie waszym zdaniem bardzo grzało, tzn. bardzo, czyli jakoś tam niebezpiecznie. I związane z tym drugie pytanie, bo właśnie miejsce ustawienia jest trudne (i przy okazji kiepsko będzie z wentylacją ). Mają stanąć wciśnięte naprawdę w kąt, blisko ściany bocznej i tylnej, w dodatku dość wysoko na półce, a nie standach. Wiem, że mają własną regulację basów i trebli (+/- 2dB ) dla każdego zakresu osobno, co producent podaje właśnie jako argument przemawiający za dużą elastycznością w ustawieniu , no ale jednak tu warunki są dość ekstremalne, zwłaszcza, że te wzmacniacze A/B...