Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Kolego @AndyBul, zanim kupisz cokolwiek, zrób te lamele. Potem klasnij w dłonie, bądź powiedz coś głośniej i sprawdź czy nie ma echa bądź czegoś w rodzaju "dzwonienia". Jak już to zrobisz, zacznij zastanawiać się czy chcesz iść w podłogówki czy monitory. Bo na ten moment wszelkie wskazówki to wróżenie z fusów bądź doradzanie tego co doradzającemu się podobało lub co wyczytał w internecie. 

Pozdrawiam i życzę chłodnej głowy. 

Napisano
17 minut temu, AndyBul napisał:

To są starsze modele jak Roksan Kandy k2, Denon PMA 1510. Tu akurat do tego rodzaju kolumn mam rozeznanie.

Czy to coś złego że tego nie mają? Czy dołożenie czegoś jest nie polecane aby to połączyć?

Rozumiem, zawsze można dodać streamer z wejściem np. optycznym, ale to podnosi koszty. Wcześniej nie wskazywałeś wzmacniacza, dlatego brałem pod uwagę coś w stylu all in one.

Napisano
3 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Kolego @AndyBul, zanim kupisz cokolwiek, zrób te lamele. Potem klasnij w dłonie, bądź powiedz coś głośniej i sprawdź czy nie ma echa bądź czegoś w rodzaju "dzwonienia". Jak już to zrobisz, zacznij zastanawiać się czy chcesz iść w podłogówki czy monitory. Bo na ten moment wszelkie wskazówki to wróżenie z fusów bądź doradzanie tego co doradzającemu się podobało lub co wyczytał w internecie. 

Pozdrawiam i życzę chłodnej głowy. 

Piękne dzięki. No tak szczerze mam zapał aby coś kupić ale skoro tyle czasu nie miałem to i kolejny czas też wytrzymam bez sprzętu. Byle by nie było tak że mi przejdzie i znów nic nie kupię. 

1 minutę temu, tomek72 napisał:

Rozumiem, zawsze można dodać streamer z wejściem np. optycznym, ale to podnosi koszty. Wcześniej nie wskazywałeś wzmacniacza, dlatego brałem pod uwagę coś w stylu all in one.

Jeżeli ktoś wskazałby taki wzmak to nie mówię że nie. Jak dopytywałem o wzmak do RX8 to takie mi zaproponowano.

Jednak ja naprawdę nie nastawiam się na tylko i wyłącznie MA. Szczerze mógłbym już zamknąć temat bo RX8 do kupienia i wzmacniacze też są do kupienia więc temat byłby załatwiony po najprostszej linii. Napewno bym to wstawił i byłbym happy tak czy siak a czy kolumny mogłyby zagrać lepiej tego bym nie wiedział. Jeżeli bym kupił jakieś JBL czy Jamo czy coś innego to też by było ok ale lepiej coś się dowiedzieć więcej. Teraz mam edifier i brakuje mi głośnośći ale to naprawdę rzadko kiedy u mnie występuje. Jak mam fazę na słuchanie to wtedy bym to podkręcił a w nich tego brakuje i oczywiście soczystości przekazu na full.

Napisano (edytowany)

WIem że chwila ale parę rzeczy jest do przerobienia i na sam koniec lamele.

Z podstawkami to też nie tak hop siup bo standy do dokupienia + sub plus nie wiadomo czy wzmak będzie miał optyka czy hdmi i budżet rośnie.

Tak doczytuję to może do porównania są jeszcze z MA Silver100. Jak myślisz?

Edytowano przez AndyBul
Napisano
33 minuty temu, AndyBul napisał:

WIem że chwila ale parę rzeczy jest do przerobienia i na sam koniec lamele.

Z podstawkami to też nie tak hop siup bo standy do dokupienia + sub plus nie wiadomo czy wzmak będzie miał optyka czy hdmi i budżet rośnie.

Tak doczytuję to może do porównania są jeszcze z MA Silver100. Jak myślisz?

Ja ci napisałem co ja bym zrobił.

Koledzy mogą mieć odmienne zdanie.

Napisano (edytowany)

Dobra Triabgle borea br04 to jaki sub i jaki wzmak?

A może żeby tak nie dyskutować to najłatwiej byłoby dla mnie rozwiązanie jakiś wiim plus do niego jakieś głośniki??

Edytowano przez AndyBul
Napisano
15 minut temu, AndyBul napisał:

A może żeby tak nie dyskutować to najłatwiej byłoby dla mnie rozwiązanie jakiś wiim plus do niego jakieś głośniki??

To tak nie działa,na siłe chcesz gotowa receptę.

Zrób to samo co radziłeś kaśce.

Jedz czegoś posłuchac do salonu audio.

Napisano

Poczytaj o podstawkach akustyki, stereofonii, jak prawidłowo ustawić kolumny. Jak jesteś ciekaw wypożycz te Triangle, odwiedziny w salonie nic nie powiedzą jak zagra Twoja akustyka. Masz pojęcie jak trudno zgrać sub z stereo i czego zakładasz od razu że musi być? Wypożycz cokolwiek na odsłuch w własnym pokoju, bez punktu zaczepienia możesz tylko fantazjować.

Napisano
Dnia 20.02.2026 o 19:58, AndyBul napisał:

Witam serdecznie.

Mam zamiar sprawić sobie jakiś fajny zestaw a będzie to pierwszy taki sprzęt bo nie wliczam zestawu Koda plus ampli Pioneer sprzed 25 lat heh.

Jakoś tak kiedyś słyszałem B&W CM5 i MA RX6 lub RX8 już naprawdę nie pamiętam która to była wersja. Oczywiście bardziej się spodobały RX z racji tego że większe lepszy napewno był bas. Ogólnie chciałbym taki sprzęt podpiąć pod TV żeby móc słuchać na kolumnach a nie przez głośniki z TV. Teraz mam podpięte głośniczki Edifier bezprzewodowo które docelowo będą do komputera ale z racji że komputer się składa mam je przy TV. 

Słucham póki co ze Spotify a rodzaj muzyki to elektroniczna, trance itp. Jestem też takim słuchaczem weekendowym więc sprzęt do typowej muzyki nie będzie często używany i na pewno też nie będzie grał długo.

Z racji tego że podobały mi się te RX z tego co pamiętam to ubzdurałem je sobie i zaczerpnąłem wiedzą że do RX8 to Roksan Kandy K2, Denon PMA 1510, i jeszcze się jakieś znalazły.

Moje pytanie jest odnośnie czy jest jakiś jeszcze zestaw godny polecenia w granicach tych powiedzmy 5-6 tyś za kolumny plus wzmak co mogłoby mi się spodobać i odpowiadałoby moim preferencjom? Wiem że chcąc słuchać z TV będę musiał sprawić sobie jakiegoś daca no i oczywiście żeby skompletować to jeszcze będą kable ale to myślę jeszcze temat na później. Teraz kolumny plus wzmak są priorytetem chyba że ma któryś forumowicz plan na to wszystko to miło mi będzie poczytać i doszlifować temat. 

W tyle głowy mam Silver 8 ale nie mam pojęcia czy to podobny sprzęt czy zupełnie co innego.

Wstawiam też aktualny rozstaw mebli. Do TV jest niecałe 4m a tej ściany gdzie TV 3m. Na ścianie  gdzie TV będą lamele na całej tej ścianie natomiast po lewej stronie na tej ścianie też będą lamele ale gdzieś 1,5m tylko czyli patrząc na zdjęcie 2 to lamele będą sięgać prawie do tej 2osobowej sofy.

Drugie zdjęcie to tam gdzie jest sofa 2osobowa to jest 4,25m a siedzimy od tej ściany też w granicach 4,3m

bc40b864-51d5-471f-920f-94e3f57697e8.jpg

9867b920-93c9-43b4-aef3-f93850832aba.jpg

Silver 8 grają nieco inaczej niż RX8. Jak masz, miałeś je sprawdzone no to krok do przodu. 

Idź w to jeśli cena jest dobra. A co do wzmacniacza opcja Musical, Unison, Roksan, Denon fajne wzmacniacze do tych kolumn. 

11 godzin temu, AndyBul napisał:

Słuchałeś ich czy skąd ta zmiana? 

Napisano
39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Silver 8 grają nieco inaczej niż RX8. Jak masz, miałeś je sprawdzone no to krok do przodu. 

Idź w to jeśli cena jest dobra. A co do wzmacniacza opcja Musical, Unison, Roksan, Denon fajne wzmacniacze do tych kolumn. 

Słuchałeś ich czy skąd ta zmiana? 

No nie słuchałem. Chciałem tego użytkownika dopytać o sub i wzmak skoro mi polecił triangle.

Prosta sprawa załatwić temat. Kupiłbym od razu RX8 plus polecany przez Pana wzmacniacz i była by napewno dla mnie bajka ale nie chyba w tym rzecz. Dochodzi jeszcze dac lub jakiś streamer i w ogóle. 

Napisano (edytowany)

Tylko to było jakieś 8 lat temu i nie za wiele pamiętam. Byłem tam jako laik i nie nastawiałem się że posłucham takich kolumn.

Wszystko muszę zaczynać od początku.

Edytowano przez AndyBul
Napisano

Z mojego doświadczenia mogę polecić kolumny podłogowe Fyne Audio f501,  w tej chwili je używam i graja mega dobrze. Wczesniej miałem MA Bronze bx2 na standach i teraz jest zdecydowanie lepiej. 

Napisano
13 godzin temu, cymes napisał:

Poczytaj o podstawkach akustyki, stereofonii, jak prawidłowo ustawić kolumny. Jak jesteś ciekaw wypożycz te Triangle, odwiedziny w salonie nic nie powiedzą jak zagra Twoja akustyka. Masz pojęcie jak trudno zgrać sub z stereo i czego zakładasz od razu że musi być? Wypożycz cokolwiek na odsłuch w własnym pokoju, bez punktu zaczepienia możesz tylko fantazjować.

A moim zdaniem wizyta w salonie ma sens,bo autor nie ma żadnego punktu odniesienia.

W salce salonowej może odsłuchać ,wypożyczyc do siebie i porównać akustykę.

Napisano
4 godziny temu, AndyBul napisał:

Patrząc na ściany plus szafkę i ile tam miejsca to może zwrócić uwagę na kolumny z przednim bass reflexem czy nie ma to tu większego znaczenia?

Ma znaczenie. Ustawienie tuż przy ścianie, spotęguje bas, jego podbicie. Z wentylacją z przodu będzie nie co prościej. Ale często w zestawach są zatyczki do bass refleksu, to może rozwiązać niemal całkowicie problem.