Metox Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Cześć, na początku chciałbym aby każdy przeczytał cały post zanim zacznie mi pisać o bieganiu ze sprzętem po pokoju i zmianą całego pokoju pod akustyke 😉 Od dwóch lat mam sprzęt Monitor Audio Silver 100 + Marantz pm7000n. Mimo, że miałem kilka par sprzętu, to ten był najlepszy, mimo, że właśnie od początku coś mi nie pasowało w dźwięku. Miałem w dobrej cenie, to zostawiłem z myślą, że się osłucham, ale nic takiego nie nastąpiło. W pracy mam fajny bombox Mozosa za 400zł a w międzyczasie douszne Sony WF-XB700 i nauszne WH-1000xm3. Możecie się śmiać lub nie, ale z tych "pseudo" sprzętów muzyka najlepiej mi gra, z której mam energie i fun ze słuchania, a jako, że kilka par miałem, to już sobie zacząłem wmawiać, że tego co ze słuchawek nie uzyskam na kolumnach. Muzyke mam głównie w plikach, starocie, ale duża większosć to mp3 320 bądź .flac puszczane przez wifi do marantza i zawsze mi czegoś brakowało w nich, co dawało puszczanie tych samych plików przez bt do Mozosa czy słuchawek Sony. Aż tu nagle puściłem kilka filmów na telewizorze czyli pendrive z filmami - tv - optyk- marantz. Poszło Mortal Kombat, Kosmiczny Mecz z Jordanem i Moonwalker z Jacksonem. Czyli slundtrack Mortal Kombat, Seal, R.Kelly, M.Jackson. I o dziwo - TO JEST KUŹWA TO. To co usłyszałem, to to, czego szukam. Czyli ten sprzęt potrafi zagrać jak mi się podoba, więc całkiem możliwe, że nie winny jest sprzęt sam w sobie tylko streamer w marantzu, bo ja zawsze muzyke streamowałem z telefonu czy to mp3 czy .flac poprzez WiFi. I teraz tak, nigdy nie chodziło o brak czy nadmiar basu czy może problemy z sopranem, że zbyt jazgotliwie lub jakby zza koca. Nie, ale zawsze brakowało tego czegoś, że przy boomboxie czy słuchawkach nóżka chodziła do tańca lub brzmiało podniośle wzruszająco a w sprzęcie za 10k grało bo grało tak naprawdę. Ten sam wzmacniacz, te same kolumny, ten sam pokój, ten sam punkt odsłuchowy a jakże różne wrażenia i zachwyt jak gdybym miał nowy sprzęt. Ktoś mi wyjaśni o co chodzi i czy jak kupie jakiś zewnętrzny streamer to zmieni się charakter dźwięku czy za to odpowiada Marantz. Najbardziej mi zależy na puszczaniu muzyki z plików telefonie właśnie. Odpisz, cytując
cymes Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, Metox napisał: czy jak kupie jakiś zewnętrzny streamer to zmieni się charakter dźwięku Tak 5 godzin temu, Metox napisał: Najbardziej mi zależy na puszczaniu muzyki z plików telefonie Zły pomysł, telefon tylko do sterowania, pliki zrzuć na dysk i podepnij do streamera. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cześć A jak zmienia się dźwięk porównując te same utwory? Jest czegoś mniej, więcej? Odpisz, cytując
Metox Napisano 40 minut temu Autor Napisano 40 minut temu 53 minuty temu, Q21 napisał: Cześć A jak zmienia się dźwięk porównując te same utwory? Jest czegoś mniej, więcej? W sumie tu też mogę Ci odpisać Najprostsza przyczyna brak lub nadmiar basu lub jazgotliwość czy też muzyka jak zza koca. Właśnie nie o to chodzi. Tu mi się wydaje, że mam pod siebie ustawione i jest ok. Problem w tym, że ciężko mi opisać czego mi brakuje, melodyjność utworu? W kawałkach klubowych wszystko mi gra jak powinno, problem się zaczyna przy kawałkach popowych, nie budzą emocji, nie chce się do nich tańczyć czy śpiewać a jestem żywiołową osobą. Jackson też bardzo często wykorzystwal chórki, one też jakby słabiej słyszalne Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 5 minut temu, Metox napisał: Jackson też bardzo często wykorzystwal chórki, one też jakby słabiej słyszalne Bo chórki to zawsze z tyłu, więc i słyszane słabiej z oddali. Nie mogą śpiewać w miejscu frontmana (wokalisty)? 🤭 4 godziny temu, cymes napisał: Zły pomysł, telefon tylko do sterowania, pliki zrzuć na dysk i podepnij do streamera. Pod warunkiem, że streamer ma takie wejście pod dysk zewnętrzny, a nie każdy niestety ma. Odpisz, cytując
Recommended Posts