Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.

Myślę o lampie do glosników hornowych.

Końcówka mocy,monobloki?

Czy coś takiego można kupić w rozsądnych pieniądzach?

Powiedzmy maks 3-5k?

W lampach jestem zielony ,nigdy nie miałem tego typu wzmaka.

Moc 10w byłaby wystarczająca-tak uważam.

Napisano (edytowany)

A jakie masz horny? Poza tym 10W mocy na wzmaku, to kolumny z hornami musiałyby mieć realną efektywnosć pow . 102 dB, aby uzyskać zadowalającą moc. No, ale coś, za coś. Powyżej 100dB to już wzmak musi być idealnie cichy , aby nie słyszeć zniekształceń. Mój SE (2x9W) gra dobrze z kolumnami pow 90 dB, ale bardzo dobrze z kolumnami 104 dB. Myślę, że dobry PP mógłby zapewnić Ci dobre granie. SE z hornami może się nie sprawdzić ze względu na zbyt wysokie zniekształcenia i może trochę razić.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
21 minut temu, Rega napisał:

A jakie masz horny?

Mam bms 4590 i Horn jabo kh -53 .

Bms ma efektywność w tym hornie około 110 dB.

Ale jest sporo ściszony, żeby bass dawał radę.

Cała kolumna jest na aktywnej zwrotnicy więc basowy ma osoby wzmak,lampa miałaby zasilać tylko tego Horna.

Edytowano przez Sundin997
Napisano (edytowany)
18 minut temu, Rega napisał:

Musiałbyś najpierw sprawdzić, te zniekształcenia. Czy nie będą zbytnio słyszalne przy tak dużej efektywności.

Myślałem że to właśnie lampa przy niskiej mocy ma mniejsze zniekształcenia niż tranzystor?

Czy raczej chodzi o tak zwane zniekształcenia harmoniczne,który z lampy według teorii są przyjemniejsze dla ucha?

Edytowano przez Sundin997
Napisano (edytowany)

Horny i wysoka skuteczność taki zestaw aż się prosi o wzmacniacz lampowy typu set triodowy. Tutaj wystarczy kilka wat mocy i będzie wszystko na swoim miejscu. Dodatkowo uzyskasz genialną średnicę, niedostępną w tranzystorze. Konstrukcje PP będą się przy takich kolumnach męczyć bo i po co do takich kolumn moce rzędu 30w? Będzie jazgot. 
Wysoka skuteczność kolumn to też minus w kontekście ewentualnego brumu pochodzące z lamp czy też pętli mas systemu nie mniej jednak przy wysokiej klasie wzmacniacza nie ma co się obawiać problemu. 
Wysokiej klasy wzmacniacz lampowy nie kosztuje 3-5 tys za taką kwotę kupisz china produkt i będzie dylemat czy było warto. 
Do wspomnianych kolumn idealnie jest dopasować wzmacniacz na lampie 300b, 2a3 czy też mocniejszą triodę typu 845, 211, GM70. Za wspomniane konstrukcje, porządnie wykonane na dobrych trafach głośnikowych musisz zapłacić 10-20 tyś zł. 
Troche taniej to szukałbym Unison Research se na el34 ale to też kosztuje 7-8 tyś. 
Do lampy po taniości się nie startuje. 
Tranzystor do Twoich kolumn kompletnie się nie nadaje. 

Edytowano przez elektron6
Napisano
3 godziny temu, elektron6 napisał:

Tranzystor do Twoich kolumn kompletnie się nie nadaje. 

No wiesz,obecnie gra to co najmniej dobrze jak dla mnie.

Ale cieszy mnie słyszec,że może zagrać jeszcze lepiej.

A jakieś sensowne projekty DIY wzmacniacza lampowego są ci znane?

Napisano
53 minuty temu, Sundin997 napisał:

No wiesz,obecnie gra to co najmniej dobrze jak dla mnie.

Ale cieszy mnie słyszec,że może zagrać jeszcze lepiej.

A jakieś sensowne projekty DIY wzmacniacza lampowego są ci znane?

Dodam jeszcze że Bms ma 16 ohm