Bodo Napisano Piątek o 20:18 Napisano Piątek o 20:18 Ktoś coś miał okazję pomacać, posłuchać? oprócz sprzedawców... Próbowałem w dwóch salonach, ale w jednym stwierdzili że to zastępuje Oberony i to jest to samo, i nie zamawiali, a salon dystrybutora w Krakowie się przeprowadza na nową miejscówkę i na razie z odsłuchami lipa. Widzieć, widziałem, ale posłuchać się nie udało. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Sobota o 06:15 Napisano Sobota o 06:15 Pewnie nie. Ale sa już w sklepach. W większości wiec gdzie nie pójdziesz to będą. Dali są w Polsce bardzo popularne wiec to taki mus na stanie. W Krakowie Audiotrend ma a nowy sklep Audioforum co zastąpi salon Denona za tydzień otwarty. Moję wnioski z obserwacji internetu do tej pory. - każdy się na to rzucił aby jak najszybciej nakręcić materiał i na nim zarobić. - Sonik to nie jest to samo co oberon. Nie był w czasie zapowiedzi i w żadnym materiale nikt tego nie mówi. Wstęga w kolumnach Dali zawsze zmieniała bardzo brzmienie. To bardziej podchodzi pod Opticon niż wcześniejsze Oberon. Chyba, że myślisz o monitorach lub modelu 5 Ale w tym przypadku to nie spodziewam się olbrzymiej różnicy. - Na razie głosy mówią, że cena się zbliża do Opticon a brzmienie nieco słabsze. Może to bardziej taki Ikon jak był? - będzie teraz na nie szał więc z cenami trzeba poczekac. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Jak nie chcesz opinii sprzedawców, to filmu wklejał nie będę Ale do odsłuchu je mamy Dnia 7.03.2026 o 07:15, Piotr Sonido napisał: - Na razie głosy mówią, że cena się zbliża do Opticon a brzmienie nieco słabsze. Może to bardziej taki Ikon jak był? Pamiętajmy, z jakiego pułapu cenowego startowały Opticony Odpisz, cytując
Bodo Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Film widziałem, inne również. Wnioski mniej więcej te same, że nic tylko pędzić do salonu po tę nowość z gotówką... Mnie po wizycie w jednym z salonów , który m. innymi ma w ofercie kolumny Dali, i rozmowie o Sonikach nieco czar prysł, nie będę cytował bo to prywatna rozmowa była i nie ładnie by było. Odnośnie filmów dostępnych na Jutubie, na jednym z nich zostało wspomniane że Soniki są obłożone podatkiem od nowości i muszą trochę zarobić Pozostaje przeczekać okres nowości, ale będę obserwował ceny bo na razie wszyscy mają taką samą, to się jakoś tak fachowo nazywa w branży handlowej 1 Odpisz, cytując
d00 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Małe, ale bardzo fajne porównanie Oberon 3 vs Sonik 3. Dobrej jakości słuchawki i można dużo wywnioskować. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, d00 napisał: można dużo wywnioskować. I co kolega wywnioskował? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu W zależności jakie użyje słuchawki . Każde mają swój charakter:) I , to ma być wiarygodne Odpisz, cytując
d00 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, maciek72 napisał: W zależności jakie użyje słuchawki . Każde mają swój charakter:) I , to ma być wiarygodne Np. HD600 - w miarę neutralne. Pokażą różnice. Nie mówię, że pokażą wszystko, ale różnice pokażą, bo i jedne i drugie są nagrane takim samym sprzętem i odsłuchiwane na takim samym sprzęcie. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Pokażą jak wszystkie inne:) Miłej w z YouTube Odpisz, cytując
d00 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, Kraft napisał: I co kolega wywnioskował? Że średnica się bardzo różni miedzy tymi dwoma modelami. W Oberon jest bardziej crunchy, Soniki mają dużo naturalniejszą średnicę. Oberon mają więcej basu, ale wg mnie jest on podbity za bardzo. Z górą jest podobnie. Po prostu Soniki są trochę równiejsze, bliżej Opticon 2 MK2, które zresztą testowałem u siebie. I na powyższym wideo da się to usłyszeć. 9 minut temu, maciek72 napisał: Pokażą jak wszystkie inne:) Miłej w z YouTube Tak, ja wiem, że generalnie prawdziwi audiofile nie słuchają porównań na YT, bo to nie jest HI-RES, poza tym mikrofon nigdy nie odda tego, co przyjmie ludzkie ucho. Osobiście między słuchaniem porównań na YT, a słuchaniem w sklepowych salkach to wolę jednak YT. Jestem w stanie mniej więcej sobie ocenić jak to jest strojone. Tu i tu nigdy nie będzie to to samo doświadczenie, które później występuje w realnym pomieszczeniu, do którego kolumny się zakupuje. Edytowano 3 godziny temu przez d00 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, Q21 napisał: Jak nie chcesz opinii sprzedawców, to filmu wklejał nie będę Ale do odsłuchu je mamy Pamiętajmy, z jakiego pułapu cenowego startowały Opticony Nie no jasne. Ale czy to oznacza, że ceny Sonik spadną i trzeba czekać? Macie jakieś info o tym? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Nie no jasne. Ale czy to oznacza, że ceny Sonik spadną i trzeba czekać? Macie jakieś info o tym? Na ten moment za świeże kolumny, ale pewnie kiedyś cena zejdzie Odpisz, cytując
Bodo Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Ale czy to aż taki poziom grania żeby tak rozkminiać, to podstawowy model tego producenta. Byłem sobie odsłuchać porównawczo Oberon-y 3 z Opticon 2mk2, i o ile Oberony okazały się być fajnymi kolumnami w swojej pólce, (byle nie zamulać wzmacniaczem) to o tyle Opticony zadka nie urwały, i tu znów wytkne im dwukrotnie wyższą cenę od Oberonów. Gdyby tak wziąć średnicę i górę od Opticonów i dołożyć do tego trochę tego tłuszczyku na basie z Oberonów, to mogłaby wyjść świetna kolumna. Czy Soniki tak mają? nie wiem, trzeba tego posłuchać, ale to dopiero jak się salon Audio Forum zainstaluje w nowym miejscu. Odpisz, cytując
Recommended Posts