mpawel5 Napisano Piątek o 15:01 Napisano Piątek o 15:01 Witam. Mam wzmacniacz Soul Note SA 300. Będzie miał już koło dziesięciu lat. Streamer sieciowy Cambridge Audio CX2. Koło 6-7 lat i głośniki Pylony Diamont 15. Od jakiegoś miesiąca dźwięk stracił głośność. Kiedyś spokojnie puszczalem muzykę na poziomie 18-20(skala od 0 do 60)i było wystarczająco. Teraz blisko trzydziestki i też jeszcze nie to. Dodatkowo dźwięk jest jakby bardziej płaski i brakuje basu.Dzwiek jest identyczny na obu głośnikach. We wzmacniaczu od kilku lat pokrętło głośności nie działało dobrze,ale używałem pilota i było ok. Macie jakieś pomysły? Za rok-dwa i tak chcę wzmacniacz już wymienić. Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano Sobota o 10:09 Napisano Sobota o 10:09 Winy upatrywałbym we wzmacniaczu. Do tych kolumn o dość skromnej skuteczności potrzeba dużo mocy. Gdy wzmacniacz jej nie da to kolumny zagrają marnie. P.S. Przypomnę tu przy okazji o temacie sprawności kolumn. Często pomijanym na rzecz ich mocy. Dla porównania, do kolumn jak Pylony Diamont 15 o sprawności 86dB trzeba doprowadzić moc ok. 80 W aby uzyskać poziom głośności X. Dla kolumn o sprawności np. 105 dB, aby uzyskać poziom głośności X, wystarczy 1 W (jeden wat) doprowadzonej mocy. Odpisz, cytując
mpawel5 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu To zrobiło się teraz. Wcześniej było ok. I inne źródła dźwięku też dają dobry dźwięk. Tylko Tidal connect z telefonu tak kaszani. I to od dwóch tygodni. Wcześniej było dobrze. Odpisz, cytując
tomasz1w Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @mpawel5 A może jakoś przez przypadek przestawiłeś CX2 w zmienny tryb sygnału wyjścowego / tryb pre out? O ile ma taką opcję. Ja tak kiedyś zrobiłem nieświadomie i później dziwiłem się, że muszę kręcić gałą voume na godzinę trzecią... Odpisz, cytując
mpawel5 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu @tomasz1wnic nie dotykałem. Z tego co kojarzę,nie ma takich opcji. Odpisz, cytując
Palmos Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 15 godzin temu, mpawel5 napisał: I inne źródła dźwięku też dają dobry dźwięk. Tylko Tidal connect z telefonu tak kaszani. A czy w tych dwóch zdaniach nie ma odpowiedzi na Twój problem? Skoro inne źródła są OK to problem jest z CA albo z Tidal. Możesz teraz sprawdzić. Puść coś z CA ale nie Tidal i zobacz czy ok. Odpisz, cytując
mpawel5 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu CA jest ok. Puszczalem z niego z USB. Było ok. Tak jak mówisz musi być coś z Tidalem. Ale nie mam pomysłu co. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 20 godzin temu, mpawel5 napisał: To zrobiło się teraz. Wcześniej było ok. I inne źródła dźwięku też dają dobry dźwięk. Tylko Tidal connect z telefonu tak kaszani. I to od dwóch tygodni. Wcześniej było dobrze. Czy jak pomijasz Tidal i wracasz do "starego" modelu słuchania, to problem znika definitywnie? Sam Tidal nie może i nie powinien doprowadzać do takich rzeczy o których piszesz. Telefon jest tylko pilotem. Sprawdź czy głośność, w aplikacji nie jest zaniżona. Odpisz, cytując
mpawel5 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) No właśnie szukałem czegoś takiego,ale nie ma albo nie wiem gdzie to jest. Jak słucham z pendrive'a na przykład jest wszystko ok. Edytowano 1 godzinę temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
Recommended Posts