Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich

Obecnie posiadam zestaw NAD C399 i Heco Aurora 700.

Poszukuje nowych kolumn, które dobrze zgrają się ze wzmacniaczem (nie chce go wymieniać) i będą spełniać poniższe wymagania:

- cena za komplet ok. 10000 - 11000zł

- nowe

- zagrają w każdym aspekcie lepiej niż Heco Aurora 700, będą fajnie "muzykalne", przyjemne w długim odsłuchu, nie męczące

- kolor: biały satyna, biały mat - każdy inny kolor odpada

- bas: będzie niski, ale dobrze kontrolowany

- średnie i wysokie tony: raczej neutralne, niemęczące

- muzyka: hip hop, pop/ rock, na pewno nie jazz, blues i pokrewne

- metraż ok. 24m2

Przeglądając oferty dostępne w sieci wstępnie wytypowałem (nie słuchałem jeszcze żadnych):

- Pylon Diamond 28 mk2

- Monitor Audio Silver 500 7g

- B&W 704 S3 - tutaj tylko nie jestem pewny czy ten zestaw nie będzie zbyt analityczny, bez basu, zbyt jasny

Pozdrawiam

Edytowano przez micbiels
Napisano

Cześć :)

Z Twoich propozycji najlepiej się wpisują moim zdaniem Pylony. Zarówno MA, Bowers, czy Dali są lekko jaśniejsze i niekoniecznie wysokie tony muszą być niemęczące :) Choć Dali moim zdaniem są najbliżej do tego. Z opcji w bieli to w sumie tyle :/ Reszta jest w połysku lub całkiem innych odcieniach. Ewentualnie Spendor A4.2, ale wchodzimy mocno ponad budżet. 

Napisano
4 godziny temu, micbiels napisał:

Jeszcze wpadły mi w oko KEF Q11?

Jakieś sugestie i opinie>

Q11 mogą być duże na Twój metraż, prędzej w Q7 Meta bym celował. Bardzo fajne kolumny, grające lekko ciemniej, ale dalej naturalnie. Dobra scena, detal prezentowany raczej łagodnie :) 

Napisano

W hip hopie, z tego co kojarzę jest dużo niskiego basu. Postaraj się wypożyczyć jakieś duże kolumny do swojego pokoju i ewentualne, zbyt wysokie podbicia, mody w dolnym paśmie skoryguj jakimś DSP. Jak pójdziesz w za małe przetworniki to w tym gatunku będziesz szukał później subwoofera, co czasami jest nawet lepszym rozwiązaniem bo można go umiejscowić w różnych punktach pokoju. Ale może kolumny z dsp dadzą u Ciebie radę.