devilo Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cześć. Jak w tytule. Mam Amplituner Yamaha RX-V675, fronty Tonsil Bolero 200, centralny i satelity JBL. Kupilem Sub Tonsli Altus 100A. Podłączyłem kabel pojedynczy rca-rca zrobiłem kalibrację mikrofonem. Sub wyłącza sie po kilku minutach, nie wstaje po podgłośnieniu. Pomaga włącz/ wyłącz lub wypięcie i ponowne wpięcie Rca. Poproszę o jakieś wskazówki, co jeszcze mogę zrobić? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, devilo napisał: Poproszę o jakieś wskazówki, co jeszcze mogę zrobić? Tak naprawdę to nic . Subwoofer jak widziałem nie ma funkcji czuwania , jest albo wyłączony , albo włączony. Na włączonym teoretycznie dostając sygnał powinien działać. i tyle teorii. W praktyce ..... subwoofer nie działa cały czas ani w KD ani w stereo . Działa tylko wówczas jak dostaje sygnał w zakresie częstotliwości na jakie został ustawiony. I tu dochodzimy do źródła dźwięku , jeżeli jest nim np. film, czy audycja w TV to nie liczyłbym na spektakularne działanie subwoofera , po prostu nie dostanie sygnału i się nie załączy. Kolejna sprawa to kalibracja , jak masz ustawiony przez nią sub, czyli na " + " czy "- "dB i ile ? Możesz spróbować podłączyć suba pod wejścia wysokopoziomowe lub kablem coaxial RCA typy Y. Od razu powiem że nie wiem, czy to coś pomoże ale próbować trzeba. Odpisz, cytując
devilo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Sub ma służyć głównie do filmów. W tej chwili czy leci film czy muzyka(głośno)- wyłącza się. Używam chromecsta podłączonego do TV. TV jest podłączony przez Hdmi do amplitunera. Wrzucam zdjęcia z kalibracji oraz placów suba. Zmieniałem fronty na small- bez poprawy. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przede wszystkim surround na small i centralny też, przestaw też fronty na razie na małe, jak wszystko zagra to możesz sobie później je ustawić na duże. Częstotliwość na wszystkich głośnikach ustaw 80Hz. Na ekranie 2/5 przy subwooferze widać 80Hz, nie mam Yamahy, ale na moją wiedzę tam powinno być 120Hz standardowy zakres kanału LFE. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, tomek72 napisał: nie mam Yamahy, Ja mam @devilo potwierdzam wszystko co napisał mój przedmówca. Wszystkie kolumny ustaw na " small " . niezależnie jak je ustawia YPAO. Subwoofer nie powinien mieć odcięcia przy kanale LFE , crossover w subie masz dobrze na full i tak samo winno być w Yamaszce. Wzmocnienie suba z tyłu gałką podczas kalibracji YAPAO daj na godz.12. Potem możesz dostroić manualnie. Generalnie nie znam systemu automatycznego / po za DBX / , który idealnie ustawi suba. Nie przejmuj się tym co robi kalibracja , ustaw tak by sub wtopił się w resztę pasma. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts