kaczadupa Napisano Piątek o 19:10 Napisano Piątek o 19:10 Moje uszanowanie. Nagroda EISA, wzmacniacz Quad 33/303 - wersja 2024. Może są na forum osoby pamiętające/posiadające oryginał, który zadebiutował w 1967 roku i przez blisko 20 lat sprzedał się w ilości ponad 100.000 egzemplarzy. Za swoje walory brzmieniowe, wśród miłośników i pasjonatów audio zdobył status legendy. Na cześć tej pięknej historii Quad przygotował wersję 2024. Czy ma szansę zdobyć nasze uznanie i status legendy wśród naszych następców?. Zapraszam do dyskusji. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu (edytowany) Do sprawdzenia Quada zachęciła mnie recenzja naszego AUDIO. Nie piękna historia modelu 33/303, nie zdobyta rok temu EISA a właśnie opis charakteru brzmienia w AUDIO (tak, mam do Nich zaufanie ale sprawdzam - jak to mówią Panie - kochaj, ale sprawdzaj ). Pierwsze amatorskie! wrażenia (moje, nie profesjonalistów z AUDIO ). Lekkość, nawet pewnego rodzaju subtelność, ogromna wręcz przejrzystość i łatwość pokazania najdrobniejszych wybrzmień. Z braku pomysłu jak to opisać, żeby zostać dobrze zrozumianym napiszę - wyjątkowe „cieniowanie wokali”(posłuchajcie Quada dłużej wieczorem czy w nocy a zrozumiecie co chcę przekazać z tym cieniowaniem wokali). Świeżość i zjawiskowe bogactwo wybrzmień wysokich tonów. Nie słyszę mocnego basu (tu nie mogę zgodzić się z tym, co przeczytałem w naszym AUDIO - przykro mi ). Mocny, bardzo energetyczny i dynamiczny bas to dla mnie np. ostatnio testowany Avid Accent. Quad to kapitalna przejrzystość, lekkość, subtelność, kultura i namacalność. To nie jest też duuuży dźwięk, raczej zgrabny. Nie da się nazwać tego brzmienia ciepłym ale chłodnym też nie (przynajmniej z ATC SCM7 i Qutestem). Zdystansowanym czy suchym też nie. Nie rozpędza się na złamanie karku ( trochę szkoda ). Na szczęście nie jest to „sztywniak” jak np. NAD M10v2 (sorki NAD). Quad nie ma brutalnej siły, jaką w metalu posiada i bardzo chętnie pokazuje Avid Accent. Tak to subiektywnie i wstępnie słyszę. Koniecznie muszę sprawdzić Dynaudio z Quadem. Pierwsze wrażenia użytkowo. Bardzo niska czułość wzmacniacza, wręcz w pierwszej chwili szok. Trzeba ustawić wyższe napięcie na przetworniku ( na szczęście Qutest daje taką możliwość). Drugi szok - Chińczyk potrafi zbudować wzmacniacz, któremu nie przeszkadzają żadne ładowarki do telefonu, suszarki itp., „brudny prąd”, pętle masy itp., itd. Absolutna cisza w głośnikach oraz w środku końcówki mocy i w przedwzmacniaczu. Można ? Można! Edytowano 20 godzin temu przez kaczadupa 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 10 godzin temu, kaczadupa napisał: Nie rozpędza się na złamanie karku ( trochę szkoda *To będzie do sprostowania. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 11 godzin temu, kaczadupa napisał: Chińczyk potrafi zbudować wzmacniacz, któremu nie przeszkadzają żadne ładowarki do telefonu, suszarki itp., „brudny prąd”, pętle masy itp., itd. Adam u Ciebie chyba trudno o jakąkolwiek pętlę masy, bo z czego by ta pętla miała powstać? Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 11 godzin temu, kaczadupa napisał: Nie słyszę mocnego basu (tu nie mogę zgodzić się z tym, co przeczytałem w naszym AUDIO Audio też nie słyszy. Tyle, że podaje to w typowy dla siebie, zakamuflowany i politycznie poprawny sposób: „Wszystko to jest możliwe bez nadmiernego utwardzenia basu. Jest raczej sprężysty i pulsujący niż tupiący i wibrujący. Kontrola jest dobra, ale nie bezwzględna i najważniejsza”. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu (edytowany) 24 minuty temu, majkel74 napisał: Audio też nie słyszy Brzmienie wg AUDIO: Bez żalu i nostalgii. Dynamiczne, żywe i otwarte. Pełne werwy, muzycznie wszechstronne, bezpośrednie i angażujące. Mocny, sprawny bas, błyszcząca góra, nie mniej ekspresyjna średnica. Naturalność przez wyrazistość, nie przez ocieplenie. Gra tak samo radośnie, jak wygląda. Mocny, sprawny bas. Z tym sprawny absolutnie się zgadzam. Mało tego, dla mnie on ma bardzo dobrą kontrolę na monitorach ATC (Dynaudio jeszcze nie podpinałem). Z Quadem całe pasmo jest bardzo czytelne, tu NIC się nie zlewa i nie rozpływa, nie przeciąga. Cały czas mówię o połączeniu ATC/Quad/Qutest. Jedyne co mi przychodzi do głowy, czemu mogli użyć słowa mocny a ja po wzmacniaczu Avid Accent mam inne zdanie to masa, skala dźwięku, która z Avid Accent jest wyraźnie większa. Quad to nie jest duży dźwięk na tle Avid-a. Może to jest powód dla którego tak to odbieram. A może u mnie mocny bas to u zawodowców już potężny bas. Tak też może być. Edytowano 8 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Recommended Posts