Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie.

Otóż problem z tematu wygląda tak: kupiłem od dobrego kumpla zestaw kina domowego 5.1, konkretnie Sony DAV-S800 i mam kłopot z podłączeniem tego cacka do komputera. Po krótce jak to wszystko wygląda: zestaw 5 głośników + subwoofer podłączam pod odtwarzacz DVD, który oczywiście służy również jako wzmacniacz. Dalej tenże wzmacniacz wpinam pod kartę dźwiękową komputera i tutaj jest mój problem, bo dźwiękówka, przez to, że podłączam set pod wejście stereo, nie rozpoznaje 5.1. A konkretnie wygląda to tak, że podczas słuchania muzyki działają wszystkie głośniki, natomiast podczas próby dźwięku 3D działają tylko dwa kanały, czyli to nieszczęsne stereo. W ogólnym rozrachunku nie dostałem tego, na czym zależało mi najbardziej, czyli świetnych efektów 3D audio w grach.

Macie jakiś sposób, żeby temu zaradzić?

Pozdrawiam,
M.P. icon_smile.gif
Napisano
Czy amplituner DAV-S800 ma wejście cyfowe?

W informacjach na jego temat jest napisane o wyjściu cyfrowym (np. na mocniejszy wzmacniacz czy amplituner KD), a nie ma danych o wejściu (czyli o tym, co Ciebie interesuje). Z kolei w innym miejscu jest informacja, że ma wejście i wyjście cyfrowe- ale niestety tylko optyczne...

Masz do niego instrukcję? Albo zobacz na jego tylną ściankę. Jeżeli jest gniazdo cinch opisane jako DIGITAL IN, to znaczy że ten amplitumer z DVD powinien móc zdekodować i wzmocnić na 5 kolumn i sub dźwięk wielokanałowy.A jeżeli jest wejście optyczne, to masz problem...
Jeżeli zaś ma tylko wejście stereo (lewy i prawy kanał), to znowu masz problem ... icon_sad.gif

Zazwyczaj w prostszych amplitunerach KD są gniazda koaksjalne (pojedyńczy cinch), a nie optyczne (podobnie jest w podstawowych modelach odtwarzaczy DVD).

Pozdrawiam