Fenistil #1 Napisano 6 lipca 2009 Witam!Pisze do was z jednym problemem, traktujac was po niekad jako ostatnia deske ratunku. Otoz z mojego zestawu audio nie pytajcie w jaki sposob zostala jedna kolumna frontowa z bass reflex i dwie satelity (zestaw Tonsil fenix II). Nie wiem co dokladnie dzieje sie w tonsilu, ale z rynku jak muchy zaczely znikac te zestawy (podobno firma jest w upadlosci i przejal ja obcy kapital, a wiec jak wiadomo produkcja pewnie stanela). We Wrzesni powiedzieli mi ze w sierpniu znowu uruchomia produkcje, ale wiecie jak to jest z przedsiebiorstwami restrukturyzowanymi... ale do rzeczy. nigdzie nie umiem kupic pojedynczej kolumny w moim kolorze calvados, a dokupienie w innym nie wchodzi w gre. jedyna opcja jaka na razie widze to zakup nowych kolumn frontowych no i teraz moje pytanie wlasciwe... czy podlaczenie 3 kolumn frontowych, a wiec jeden front jako center w zestawie 5.0 ma sens ? dodam ze najczesciej slucham audio w ustawieniu stereo, 5.0 uruchamiam ewentualnie przy filmach. Poradzcie czy takie cos sie sprawdzi. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #2 Napisano 6 lipca 2009 Może to mieć sens - o ile będziesz w stanie prawidłowo rozmieścić kolumny w swoim pomieszczeniu.Jeżeli masz możliwość ustawienia centralnie tej kolumny w linii symetrii między "normalnymi:" a frontami to warto zaryzykować.Jeżeli wysokość głośnika wysokotonowego w stosunku do słuchjacza będzie prawidłowa (a powinna, bo to przecież spora podłogówka...) , to masz przynajmniej gotowe rozwiązanie.W końcu są systemy bazujące na 5 takich samych kolumnach. Jednak podstawowym warunkiem będzie sprawdzenie jak to u Ciebie zagra - nie dostaniesz gotowej odpowiedzi czy wszystko będzie OK. Zauważ, że duża kolumna zajmie Ci więcej miejsca niż standardowa kolumna centralna. Jeżeli masz miejsce pod telewizorem to ja bym zaryzykował -poza tym jeżeli głównie słuchasz w stereo, to możesz ustawić ją gdzieś z boku, a przestawiać we właściwe miejsce tylko w czasie odsłuchów w kinie domowym. ... Ale decyzja należy do Ciebie Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fenistil #3 Napisano 6 lipca 2009 Dzieki wielkie za pomoc, przede wszystkim wazne jest dla mnie to, ze w miare ma to sens jestem teraz w trakcie remontu mojego pokoju i prawdopodobnie urzadze go pod te wlasnie 3 frontowe kolumny, mam orzech do zgryzienia, ale cos trzeba wymyslic . mam tylko jedno prozaiczne pytanie, czy ma to jakies znaczenie, ze glosnik ustawiony jest w pozycji poziomej czy pionowej? bo rozumiem wazne zeby glosnik wysokotonowy byl na wysokosci mojej glowy tak ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #4 Napisano 6 lipca 2009 W kolumnach centralnych zazwyczaj (bo są wyjątki - np. gdy mamy kolumnę dwudrożną i dwugłosnikową) jest zachowana symetria, tj. w środku głośnik wysokotonowy, a po bokach głosniki średnioniskotonowe (dla kolumn dwudrożnych trzygłośnikowych) a dla trójdrożnych pod wysokotonowym jest średniotonowy.Twój Tonsil jest dość duży i przy połozeniu kolumny nie ma symetrii (masz w poziomie ciąg: wysokotonowy, średniotonowy i podwójny bas), ale ... chyba można tak to ułożyć, bo KD będzie u Ciebie grało rzadziej i ma dla Ciebie mniejszy priorytet. Jeżeli ułatwi Ci to rozstawienie sprzętu i zaakceptujesz taki wygląd to możesz położyć kolumnę, dbając o miejsce wysokotonowego..Oczywiście mówimy tutaj o rozwiązaniach budżetowych a nie o klockach za parę i więcej tysięcy, więc i tak zakładam pewne odstępstwa od zalecen producentow i instalatorów Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gatto #5 Napisano 8 lipca 2009 Są nagrania muzyczne 5-kanałowe (SACD, DVD-Audio) do odtwarzania których jest potrzebna kolumna centralna. Najlepiej, żeby to była właśnie bardzo dobra kolumna, w ideale taka sama jak przednie. Głośnik centralny od kompletu kina domowego zazwyczaj jest najgorszym elementem, najbardziej zniekształcającym dźwięk i raczej nie nadającym się do odtwarzania muzyki, tylko do dialogów w filmach. Dla tego taki komplet z 3 kolumn z przodu jest szczytem marzeń. Z tym że w żadnym wypadku nie powinno się ustawiać środkowej kolumny na boku! Powinna stać pionowo i dokładnie pośrodku. Dwukanałowe nagrania stereofoniczne należy odtwarzać na dwóch kolumnach. Dodanie trzeciej centralnej jest raczej zabójcze dla dwukanałowej stereofonii. W wyjątkowych sytuacjach, kiedy jakość nagrania jest niska i brakuje przestrzeni, można się posłużyć efektem DSP w amplitunerze, który rozłoży 2-kanałowy sygnał na 5 kanałów. W takim przypadku centralna kolumna też się przyda. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach