Skocz do zawartości

Lepszy amplituner Pioneer 916/917 czy model Denona 1707 lub 1907

Recommended Posts

Napisano
Do odsłuchu muzyki stereo jaki lepszy amplituner Pioneer 916/917 czy model Denona 1707 lub 1907, a może jakiś inny? Chciałbym zakupić amplituner do odsłuchu muzyki z możliwością rozbudowy na kino domowe. Jakie kolumny do tych amplitunerów, aby dobrze zagrały muzycznie w stereo? Dziękuje z góry za podpowiedź.

Zapytanie przesłane przez: zgredek1969
Napisano
Do muzyki to się kupuje wzmacniacz stereo (a potem najtańszy amplituner do kina - skoro dobra jakość muzyki Cię ineteresuje, a na kino patrzysz przy okazji), ale skoro już musisz to Denon lub jakiś inny - Yamaha. Kolumny? B&W z nowej serii 600 lub Heco Metas.
Napisano
Cytat

Do muzyki to się kupuje wzmacniacz stereo (a potem najtańszy amplituner do kina - skoro dobra jakość muzyki Cię ineteresuje, a na kino patrzysz przy okazji), ale skoro już musisz to Denon lub jakiś inny - Yamaha. Kolumny? B&W z nowej serii 600 lub Heco Metas.

Może i racja, ale ja zrobiłem akurat odwrotnie - amplituner Denon plus subwoofer do odsłuchu stereo a tylnych głośników do KD jeszcze nie mam. icon_rolleyes.gif
Denon brzmi trochę miękko - przy agresywnej muzyce rockowej trochę za mało zadziornie.
Ale ponieważ słucham dużo klasyki i jazzu, to brzmienie akurat mi odpowiada.
PODOBNO Yamaha brzmi trochę ostrzej - ale to nie moja opinia tyko zasłyszana. icon_redface.gif
Napisano
Cytat

Może i racja, ale ja zrobiłem akurat odwrotnie - amplituner Denon plus subwoofer do odsłuchu stereo a tylnych głośników do KD jeszcze nie mam. icon_rolleyes.gif
Denon brzmi trochę miękko - przy agresywnej muzyce rockowej trochę za mało zadziornie.
Ale ponieważ słucham dużo klasyki i jazzu, to brzmienie akurat mi odpowiada.
PODOBNO Yamaha brzmi trochę ostrzej - ale to nie moja opinia tyko zasłyszana. icon_redface.gif

Woofer dp stereo calkowicie odpada. Nie ma co wymyslac jaki amp by byl najlepszy. Zalezy czego slucha autor???? Wtedy mozna cos wybrac. No i w jakim pomieszczeniu.
Napisano
Brzmienie amplitunera wielokanałowego można porównać do 3-krotnie tańszego wzmacniacza stereofonicznego. Wynika to z konstrukcji - większa ilość końcówek mocy, wbudowany tuner, funkcje dodatkowe - to wszystko kosztuje. W ubiegłym roku kupowałem KD i chciałem tylko, żeby zagrał w stereo nie gorzej od mojego starego, kompletnie budżetowego Technicsa SU-V300. Po długich, ciężkich...odsłuchach kupiłem H/K AVR435 i da się słuchać z przyjemnością.