Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam szanowne grono icon_smile.gif

Przymierzam się do kupna gramofonu, mam już kilka typów i szukam potwierdzenia u fachowców.
Założenia budżetowe nie pozwalają na przekroczenie 1kPLN.
Amplituner który posiadam (Pioneer VSX-416) nie posiada wejścia PHONO, więc wbudowany przedwzmacniacz byłby wskazany.
Z pobudek osobistych preferuję sprzęt nowy (gwarancja), chyba że używany znacznie tańszy od założonego budżetu icon_wink.gif

OK, żeby nie było- nie oczekuję gotowych odpowiedzi. Z moich poszukiwań wyłaniają się następujące modele:

Gramofon Thorens Mini Silver (z wkładką DN251S), 999PLN ale chyba bez p.wzmacniacza, czyli +300PLN?
http://sklep.bestaudio.pl/gramofon-thorens...51s-p-2053.html

Pro-Ject Debut III z wkładką OM5e GwPL + gratis, 999PLN, chyba też bez p.wzm.?
http://sklep.fusic.pl/p,pl,2164,pro-ject+d...pl++gratis.html

No i wreszcie; Marantz TT42 GwPL
http://sklep.fusic.pl/p,pl,1682,marantz+tt...pl++gratis.html

Moje pytanie do Marantza, czy Line output Stereo to wyjście liniowe 500mV, czyli sygnał który mogę puścić na klasyczne AUX w ampli?
To by rozwiązywało problem z p.wzmacniaczem icon_smile.gif

Czekam na Wasze opinie odnośnie tych typów, a może nie wziąłem czegoś pod uwagę?

P.S. Jakieś sklepy w Krakowie gdzie można dostać ten sprzęt w tych cenach?

Regards!
Napisano
Pierwsza rzecz - to śmiało można kupić uzywany przedwzmacniacz.
Np. ProJect, Cambridge Audio (Azur 540P, 640P) czy NAD jako używki będa kosztowały połowę ceny nowego - czyli w cenie tańszego modelu (nowy) możesz kupić lepszy (i droższy) używany albo dołożyć do gramofonu.
Poza tym jeśli kiedyś pójdziesz w lepszy sprzęt to nie będzie problemu z odsprzedażą w zbliżonej cenie (150-200 zł za podstawowe modele).

Ważne, by był to wyrób firmowy (zresztą wskazuje na to podana cena ok.300zł za preamp).

Poza tym Twój amplituner nie należy do rewelacji w stereo (podobnie jak większość amplituner KD w tej cenie...), więc nie ma co szaleć (chyba, ze zamierzasz wymienić amplituner na lepszy model czy pójść w stereo) z wysokimi modelami gramofonów czy preampów gramofonowych.
W każdym razie zakres cenowy w którym szukasz gramofonu (tysiąc) jest rozsądny...

Pozdrawiam
Napisano
Dodam może jeszcze za Kolegą RoRo, że żaden z wymienionych gramofonów nie posiada wbudowanego przedwzmacniacza. Zatem przygotuj się na to, że będziesz musiał kupić dodatkowo preamp.
Z przedstawionych przez Ciebie propozycji ze swojej strony polecałbym Pro-Ject.
Napisano
Ja polecam Denona DP-300F, co prawda zakup oddzielnie pre-ampa da lepsze efekty dźiękwe, ale do twojego ampa spokojnie wystarczy do co oferuje Denon. Co prawda jego cena standardowa to 1600-1800zł, ale jak poszukasz to za 1000zł kupisz. Ja swojego kupiłem właśnie za równego tysiaka, bez znajomości, po prostu po nowym roku w salonie Denona (Galeria Mokotów) była wyprzedaż wystawy i dostałem go o te 40% taniej. Preamp wbudowany gra lepiej od tego, który jest w Denonie AVR2809, więc tragiczny nie jest.
Naprawdę polecam, sam myślałem o Pro-Jectcie i Marantzu, ale Denon jest właśnie lepszym tym pre-ampem, który zapewni tzw. święty spokój, a zawsze można go wyłączyć i dodać zewnętrzny icon_wink.gif