sonika Napisano 7 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2009 nie wiem czy dobrze rozumiem - napisales, ze za taka kase zagra lepiej sprzet stereo niz wielokanalowy - ale tu chodzi o to, ze jak kupie za taka kase 5.1 i puszcze w stereo to bedzie lepiej gralo czy chodzi o to, ze zamiast 5.1 za ta kase kupie stereo to bedzie lepszy efekt?to usb to do czego moze mi sie przydac? moge np. podlaczyc pen drive z mp3 i aplituner to odtworzy?no i dowiedzialam sie ostatnio tez ze warto kupic amplituner z nowymi dekoderami dzwieku dla BR. czy to rzeczywisice jest istotne? narazie i tak nie kupuje BR - a jak za jakis czas sie zdecyduje to po pierwsze czy te formaty sie nie zmienia a po drugie czy BR nie maja tych dekoderow w sobie? jak to z tym jesT? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 10 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 listopada 2009 (edytowany) ok.. zastanawiam sie nad kupnem sprzetu uzywanego1. czy kupic amplituner z dekoderami HD? ciezko chyba znalezc z uzywanych. Jak bardzo te dekodery sa istotne? czy nie zawracac sobie tym glowy?Poradzcie mi prosze na co mam zwracac uwage szukajac amplitunera? Co owy musi miec, co dobrze byloby miec, a na co nie zwracac uwagi!? Prosze pomozcie. Moze cos z allegro ktos mi podpowie? Edytowano 10 listopada 2009 przez RoRo korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić lub poprawić swoją wypowiedź... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 10 listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 listopada 2009 Może taki zestaw http://www.allegro.pl/item807468775_denon_...gwpl_fusic.html w rozsądnej cenie i "niedaleko" Wrocławia bo w Lubinie i do tego jakieś kolumny 5.0 lub 5.1 w rozsądnej cenie może z Kody o której była już mowa http://www.allegro.pl/item805332617_kolumn...kurier_0zl.htmlalbo coś innegohttp://www.allegro.pl/item810086670_kino_d...n_2_kolory.htmla za jakiś czas dokupić subwoferhttp://www.allegro.pl/item811396843_subwoo...ory_gratis.htmlOwszem wychodzi tutaj ponad 3000 PLN ale już któryś z kolegów sugerował np. zakup na raty który może dotyczyć części zestawu a nie całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 listopada 2009 Udostępnij Napisano 10 listopada 2009 Cytat nie wiem czy dobrze rozumiem - napisales, ze za taka kase zagra lepiej sprzet stereo niz wielokanalowy - ale tu chodzi o to, ze jak kupie za taka kase 5.1 i puszcze w stereo to bedzie lepiej gralo czy chodzi o to, ze zamiast 5.1 za ta kase kupie stereo to bedzie lepszy efekt? To drugie.Często w tańsze amplitunery kd lepiej grają w 5.1 kanałach niż w stereo - również dlatego, że mamy większe wymagania odnośnie dźięku stereo i porównujemy to z klasycznymi zestawami stereo. Cytat to usb to do czego moze mi sie przydac? moge np. podlaczyc pen drive z mp3 i aplituner to odtworzy? Tak, gniazdo USB zazwyczaj do tego najbardziej się przydaje. Wystarczy USB w jednym urządzeniu (DVD, amplitunerze lub przyszłościowo w BR). Oprócz muzyki można też oglądać zdjęcia zapisane na pamięci USB. Cytat no i dowiedzialam sie ostatnio tez ze warto kupic amplituner z nowymi dekoderami dzwieku dla BR. czy to rzeczywisice jest istotne? narazie i tak nie kupuje BR - a jak za jakis czas sie zdecyduje to po pierwsze czy te formaty sie nie zmienia a po drugie czy BR nie maja tych dekoderow w sobie? jak to z tym jesT? Bardzo możliwie, że jak już zdecydujesz się na BR za parę lat, to i resztę sprzętu wymienisz na lepszy. Więc ja bym się tym na razie nie przejmował, skoro masz ograniczony budżet. No i raczej nie będziesz wchodziła w system 7.1 (czyli jeszcze 2 dodatkowe kolumny efektowe w stosunku do 5.1).No i może pierw określ jaką kwotą dysponujesz, to wtedy można poszukać najlepszego rozwiązania - i w końcu nowy czy używany?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 11 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2009 Mysle ze moge przeznaczyc maks do 3 tys. ale wolalabym duzo mniej poniewaz mam jeszcze kupe innych wydatkow (urzadzam chate wiec wiecie jak to jest). No i dlatego zaczynam myslec o uzywanym sprzecie dzieki czemu moglabym zaoszczedzic troche kasy.Jakos tak wydaje mi sie ze ten sprzet za szybko sie nie psuje co? (oczywiscie mowie o tym markowym w tej klasie cenowej)Ostatnio tez ktos mi polecal odtwarzacze MANTA - Mowia tanie i dobre rozwiazanie na klilka lat. CO wy o tym sadzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 11 listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 listopada 2009 Manta na ile się orientuję mając ich kilka w pracy są dość wytrzymałe i mało awaryjne.Jeśli chodzi o obraz to jeszcze ujdzie w tłumie ale jeśli chodzi o dźwięk to niestety zapomnij o jakości. To niestety wada taniego sprzętu. Dlatego może lepiej coś z dobrej marki ale używane z możliwością wcześniejszego odsłuchu niż kiepskie a nowe. Sam kupiłem dla dzieciaków kilka używek ( konkretnie dwa komplety) i chodzą bez problemu.Gdybyś się zdecydowała na używany to na Allegro jest jakiś komis z Wrocławia i mogłabyś zacząć od niego. Poniżej link do jednej z ich aukcji:http://www.allegro.pl/item802696281_techni...ntegrowany.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 listopada 2009 Udostępnij Napisano 11 listopada 2009 Według mnie lepiej dołozyć jakieś 150zł i kupić markowy DVD - już podstawowe modele Pioneera mają USB i HDMI, a przy tym lepsze parametry Oprogramowanie też jest niezłe i nie ma problemów z czytaniem płyt.A taka kwota jest chyba do zaakceptowania (choć jest to dwa razy więcej niż Manta).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 12 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 listopada 2009 Zgadzam sie wiec z tym, zelepiej jakis uzywany markowy niz tani i cienki nowy.Powiedzcie mi wiec na co mam patrzec szukajac odpowiednmiego dvd i wzmacniacza.co jest wyznacznikiem? Na co mam zwrocic uwage zanim zdecyduje sie na odsluch? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 12 listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 listopada 2009 Pierwsze kryterium o oczywiście wygląd. Nie chodzi jednak o gałko i guzikologie ale o zewnętrzny stan techniczny. Trzeba zwrócic uwagą czy sprzęt nie jest bardzo zniszczony bo to świadczy o podejściu poprzedniego właściciela do swojego sprzętu. Trzeba zwrócić uwagę czy nie ma jakichś podejrzanych plam na obudowie bądź w trudniej dostępnych miejscach mogących świadczyć o zalaniu jakimś płynem nie daj Boże sokiem. Ktoś potem poczeka aż wyschnie ,odda do komisu i niech się następny martwi co z tym zrobić. Gdy te kryteria są spełnione to następnym i najlepszym jest odsłuch jeśli jest oczywiście możliwy, najlepiej z kolumnami z jakimi miałby grać. Pozostaje jeszcze kwestia producenta. Najbezpieczniej brać znzne Ci firmy. Jeśli chcesz wskazówek to można stwożyć krótką listę. Jeszcze raz proponuję przegląd tych ofert z twojej okolicyhttp://www.allegro.pl/show_user_auctions.p...amp;p=3&p=0Jeśli chodzi o DVD to zgadzam się z RoRo . Pioneer DV-410 lub troszkę droższy ale i lepszy DV-610 są w naprawdę przyzwoitych cenach i obydwa mają USB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dioniz Napisano 12 listopada 2009 Udostępnij Napisano 12 listopada 2009 W przeciwieństwie do innych użytkowników odradzałbym zakup taniego amplitunera Pioneer'a, natomiast 410 lub 610 dvd- absolutnie (sam używałem 400 przez kilka miesięcy i musze przyznać, że było to mistrzowskie dvd).Gdybym był w twojej sytuacji chyba skusiłbym się na jakiś NOWY (!!!) zestaw oparty o yamahę, chociaż trudno jest mi cokolwiek doradzać, bo ja nie lubię dźwięku 5.0 ani 5.1. Z tego co pamiętam z czasu odsłuchu amplitunerów, bardzo fajnie sobie w stereo radzila Yamaha (363 albo 463) i Onkyo (505 i 506), jak ktoś lubi brzmienie denona (ja nie lubię) to na ceneo jest mnóstwo fajnych tanich zestawów opartych np. o dobre kolumny Wharefedale i genialny DVD (1740) tak +/- 3200 zł. Pamiętaj że chcąć/niechcąc większość programów w TV jest w stereo więc cokolwiek kupisz musi ono sobie jakkolwiek w tym aspekcie radzić. Z kolumnami gorzej, bo do zestawów na allegro czy ceneo zawsze wsadzają jakiś szajs. Ja poszukiwania zestawu 5.1 dla rodzicow skończylem na kupnie zestawu ONKYO LS-V501 i wymianie kolumn i subwoofer'a, bo niestety żeby 5.1 brzmiało dobrze trzeba wydać dużo więcej niż 3.000 Coś takiego powinno ci wystarczyć:http://www.ceneo.pl/1618941http://www.ceneo.pl/1983836http://www.ceneo.pl/3158448Najlepeij posłuchaj się chłopaków i posluchaj rożnych firm i zobacz co Ci odpowiada. Jestem jednak pewny ze jakikolwiek zestaw czy to Yamahy, Denona czy Onkyo będzie Ci się podobał, bo jest to twój pierwszy zestaw i będziesz nim i jego brzmieniem oczarowana, zresztą 3 wymienione przeze mnie firmy nie robią aż takiego szajsu żebyś byla rozczarowana- problem zacznie się za rok czy dwa kiedy już będziesz miała wyrobiony gust i nadejdzie czas na upgrade... pzdrD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 listopada 2009 Udostępnij Napisano 13 listopada 2009 Cytat Jeśli chodzi o DVD to zgadzam się z RoRo . Pioneer DV-410 lub troszkę droższy ale i lepszy DV-610 są w naprawdę przyzwoitych cenach i obydwa mają USB Skoro Sonika nie chce wydawać za dużo, to różnica między DV-410/420 a 610 wynosi około 200zł.Jak dla mnie chyba lepiej wziąć 410/420 i zaoszczędzone pieniądze wydać na lepszy amplituner... Pamiętajmy, że przed chwilą Sonika zastanawiała się nad Mantą...Oczywiście masz rację co do przewagi sześćsetki nad czterysetką, pytanie tylko o wolną kasę na ten cel ...SonikaCo chwila wracają pytania o USB w DVD czy amplitunerze. Więc jak z tym jest??? Bo to problem dotyczy m.ib. zestawów opartych na Denonie (brak USB) ...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 13 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 listopada 2009 no to juz jestem coraz blizej i blizej..TV 46S10DVD - DV-410no i teraz reszta:dla przypomnienia warunki dla audio: salon 6x5, 70%tv(filmy+sport)/30%muzyka (muzyka techniczna ogolnie przestrzenna, acidjazz, triphop,), 5.1, w przyszlosci ps2/3, DVD - DV-410ampli - mam dwa typy a w zasadzie dwoch producentow. Prosze Was o wskazanie roznic (jezeli sa istotne) dla ampli:1. pioneer 818, 819, 918, 919 - ceny sa w zasadzie podobne no a ja nie jestem w stanie stwierdzic co jest co.oraz2. denon 1509, 1306, 1610, 1709 - tutaj ceny juz sie troche roznia i chcialabym wiedziec, ktory najlepiej bedzie pasowal do moich warunkow glosniki - tutaj tez raczej dwoch producentow. Rowniez prosze o skomentowanie tych typow:1. koda 710, 707, 702, 860, f-51, 2. jamo 606, 416, 506, Prosze o odrzucenie tych elemetow, ktorymi lepiej nie zawracac sobie glowy. Rozumiem, ze najprosciej to jest kupic to co najdrozsze z tego powyzszego. Ale majac pewien budzet chce wybrac np. tanszy amplituner i drozsze kolumny. Takze prosze o jakies porownanie tych elementow ktore polecaci.Apropo glosnikow to jamo jest drozsze od kody i teraz pytanie czy lepiej sobie kupic jamo bez sub i kiedys tam sobie dokupic (tylko nie iwem kiedy) czy lepiej odrazu kupic zestaw kody z subem?ufff.. dlugo juz nad tym siedze ale wydaje mi sie ze jestem dzieki wam blizej niz dalej.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 listopada 2009 Udostępnij Napisano 13 listopada 2009 Powierzchnia spora - KODY 702 powinny być optymalnym rozwiązaniem (słychać co jakis czas narzekanie na JAMO S606 na dużych powierzchniach).Co do modeli - nie ma co się przejmować tym, by brać najnowszy model. Dlatego z Pioneera jednak coś z serii 9xx, czyli 918/919.DENON- tutaj minimum (a właściwie to nawet optimum) to powinna być seria 1709.Odtwarzacz Pioneer DV-410 (lub jego następca DV-420) mają już gniazdo USB, więc ampplituner nie musi juz go mieć.A poza tym - trzeba patrzeć na promocje i inne okazje, no i również może być zestaw Yamahy - modele od 56x w górę... Świeże odtwarzacze DVD Yamahy też mają gniazdo USB i złącze HDMI.Dokładając jeszcze trochę można próbować kupić taki stosunkowo wysoki model Yamaha 765 z DVD 663 oraz kompletem kolumn KODA ZA 3500ZŁhttp://www.allegro.pl/item815047362_yamaha...7v2_kredyt.htmlPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dioniz Napisano 14 listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 (edytowany) Absolutnie zgadzam się z RoRo, tak jak wcześniej wspomniałem- o yamasze nie możesz zapomnieć, w przeciwieństwie do podstawowych modeli ampli Pioneer'a. Edytowano 15 listopada 2009 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować w całości! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 15 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2009 te 918/919 to sa podstawowe modele czy juz ze srdeniej polki?Jezeli bede miala dvd pioneera a ampli np. yamahy to mozna bedzie jednym pilotem obslugiwac oba sprzety?czy mozecie kategorycznie odrzucic tensprzet ktorego nie polceacie z tej listy co zrobilam?no i kwestia wyboru albo koda 702 bez SW albo jakis tanszy zestaw z SW np 707. Jezeli chodzi o SW to 850 czy 1000? jaka jest ronica miedzy 702 a 707? Czy tu chodzi o czystosc dzwiku, bas czy o cos innego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 15 listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 listopada 2009 Seria VSX-918 i nowszy 919 (praktycznie to samo...) to są średnie modele Pioneera (dale już jest 10xx), wyższa półka to już modele LX.Zazwyczaj piloty w amplitunerach są uniwersalne - czyli zazwyczaj wprowadzasz 3 lub 4cyfrowy kod innej firmy (np. Pioneer) pod konkretne urządzenie (np. DVD) i już obsługujesz większość funkcji. Dodatkowo możesz jeszcze nauczyć pilot amplitunera o dodatkowe funkcje ucząc go z pilota od DVD (dwa piloty leżą naprzeciw siebie).Z KODY ogólnie 702 jest najlepiej oceniana pod kątem jakości do ceny. Bas jest dobry, szybki i ogólnie całość ładnie gra! Subwoofer lepiej już wybrać mocniejszy, różnica w cenie nie jest zbyt duża... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dioniz Napisano 16 listopada 2009 Udostępnij Napisano 16 listopada 2009 Tak jak napisał RoRo, LX to modele wyższe Pioneer'a i gdybym miał cokolwiek tego zacnego producenta kupować od LX'a bym zaczął, do tej serii nie widze nic ciekawego w ich ofercie nawet modele 900 i 1000 nie wydają mi się atrakcyjne (pioneer gra takim efekciarskim brzmieniem- dużo góry, dużo doły, wrażenie jakby efektownego, dynamicznego dxwięku), zdecydowanie wziałbym Yamahę... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 5 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2009 No to teraz czas na telewizjechce cyfre +czy mam podpisac umowe z dekoderem HD za 10pln/mies oraz kupic talerz 88cm za 90pln czy lepiej sama kupic talerz i dekoder? jak tak to jaki dekoder i jaki talerz?dzieki :* Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 To wszystko zależy, tak czysto teosretycznie możesz sama kupić lepszy dekoder, ale np. oprogramowanie będziesz miała nie firmowe, a to utrudnia nawigację w niektórych funkcjach (choćby wybór programu do nagrania na EPG <program telewizyjny>). Co do anten to mam małe doświadczenie, ale chyba lepiej wybrać się i kupić samemu, np. mi jak dali z Nki jakąś super nowoczesną (perforowaną) to wogóle sygnału nie łapała Także, albo weź wszystko od dostawcy, albo sama kup antenę, a dekoder od nich.Nie zastanawiałaś się nad Nką zamiast Cyfry??? Co Cię skłania do C+??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 6 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 No wiec tak zrobie. Dekoder z cyfry a talerz sama. Czy cos TAKIEGO bedzie ok?Czy kiedys jak bede chciala multiroom to mozna bezie dolozyc drugi konwerter? czy lepiej odrazu dolozyc? a moze 3 konwertery? to nie przesada?czy na tym dekoderze z cyfry bedzie mozna odbierac programy z trzech satelit? jest sens? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2009 Dekoder CYFRY nie obsłuży ci kilku sygnałów, one są ustawione na odbiór i kontrolę prze C+ i nic nie możesz tam sama zrobić. Jeśli chcesz odbierać z kilku satelity np. HOTBIRD i ASTER to musisz kupić sama dekoder np. polskiego Fergusona.Co do anten to nie znam się, więc nie wiem czy ta konkretna jest dobra. Radziłbym ci podjechać do jakiegoś sklepu z satelitami (nie MM/Saturn tylko sklep specjalizujący się w tym) i tam na pewno odpowiedzą na wszystkie twoje pytania (zarówno jeśli chodzi o dekodery jak i anteny).Nie napisałaś dlaczego chcesz C+, a nie N. Ja poleciłbym ci raczej tą drugą platformę (miałem obie w domu i Nka moim zdaniem jest funkcjonalniejsza i masz większą możliwość zmian w pakietach itd.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 8 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 2009 Cytat Nie napisałaś dlaczego chcesz C+, a nie N. Ja poleciłbym ci raczej tą drugą platformę (miałem obie w domu i Nka moim zdaniem jest funkcjonalniejsza i masz większą możliwość zmian w pakietach itd.) bardziej pasuje mi oferta c+ szczegolnie pod katem sportowym. Moze sie zdziwisz ale ja od malolaty gram w pilke nozna w klubach.. no i bardzo interesuje sie tym sportem a C+ ma najlepsza oferte pod tym katem.A napisz mi dlaczego N? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2009 Główna przewaga Nki (moim zdaniem) to interfejs, sama obsługa i nawigacja oraz skróty, przewijanie itd. są bardzo wygodne. Poza tym VOD jest bardzo fajną funkcją i za te 40zł dostajesz rzeczywiście sporo filmów (czasami się powtarzają, ale nie zbyt często) i seriali (do przodu względem TV).Niestety nie wiem co oferują najnowsze dekodery C+ (od jakiegoś czasu nie mam z nią styczność <z ich elektorniką, bo wogóle aktywną kartę C+ w domu mam>), może nadrobili straty do "N".Co do sportu to przewagą C+ jest CANAL+ Sport, ale na Nce masz (oprócz Eurosportu 1/2) N Sport i Sportklub (nie wiem czy Sportklub jest na C+).Piłką nożną rzeczywiście mnie zdziwiłaś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonika Napisano 23 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2009 wlasnie sie zorientowalam ze dostalam 46g10e zamiast 46s10eto chyba dobrze co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 23 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2009 Z pobieżnego nawet porównania opisów technicznych wychodzi na to, że 46g10e jest troche bardziej zaawansowany technicznie niż 46s10e. Więc jeśli tego "g" dostałaś w cenie tego "s" to jesteś troszkę do przodu. A nawet jeśli nie nie to i tak dobrze na tym wyszłaś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts