wolny Napisano 6 września 2007 Udostępnij Napisano 6 września 2007 Mam dość duże (i chyba mocne) kolumny Magnata (symbolu nie pamiętam), a do tego stary, malutki wzmacniacz Unitry od miniwieży. Wzmacniacz ma jakoś 15W bo tyle znalazłem na sieci w opisach, wiekowy sprzęt więc instrukcje się nie zachowały. Problem w tym, że chciałbym, żeby to grało głośniej, jak odkręcę gałkę do pewnego poziomu zaczyna harczeć. To raczej nie kolumny, zdecydowałem, że kupię sobie wzmacniacz i teraz pytanie jaką powinien mieć moc żeby było zdecydowanie głośniej, a nie tylko trochę?PS. Zakładam, że kolumny wytrzymają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 6 września 2007 Udostępnij Napisano 6 września 2007 Widać ,że posiadany przez Ciebie wzmacniacz jest dosyć słaby i istniejeniebezpieczeństwo ,że przy zbyt głośnym graniu może się "przegrzać"a w konsekwencji nawet zapalić /nie wiem jakie ma zabezpieczenia/.Kiedyś w zamierzchłych czasach gdy byłem dumnym posiadaczemamplitunera Radmor 5102 /2x25W -prawdziwej mocy/ gdy nie byłomnie w domu szwagier "pożyczył" sobie mojego Radmora na jakąśimprezę i podłączył pod duże kolumny /do dzisiaj nie wiem jakie/i sfajczył mi końcówki mocy ,zabezpieczenia nie zdążyły zadziałać.W Twoim przypadku rozejrzy się na Allegro za jakimś wydajnym prądowowzmakiem lub ampli ,ceny nie są porażajace. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 6 września 2007 Udostępnij Napisano 6 września 2007 Cytat Mam dość duże (i chyba mocne) kolumny Magnata (symbolu nie pamiętam), a do tego stary, malutki wzmacniacz Unitry od miniwieży. Wzmacniacz ma jakoś 15W bo tyle znalazłem na sieci w opisach, wiekowy sprzęt więc instrukcje się nie zachowały. Problem w tym, że chciałbym, żeby to grało głośniej, jak odkręcę gałkę do pewnego poziomu zaczyna harczeć. To raczej nie kolumny, zdecydowałem, że kupię sobie wzmacniacz i teraz pytanie jaką powinien mieć moc żeby było zdecydowanie głośniej, a nie tylko trochę?PS. Zakładam, że kolumny wytrzymają. A ile mocy znamionowej maja magnaty i ile masz kasy? Chcesz wzmacniacz czy amplituner? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoko Napisano 6 września 2007 Udostępnij Napisano 6 września 2007 Jak się kto uprze, że chce mieć bardzo głośno i pojedzie dłuższy czas na przesterowaniu, to i kolumny o znacznej mocy mozna uszkodzić - nie tylko wzmacniacz. Tu by sie jeszcze przydała informacja o impedancji, bo jak jest b. niska, to wmacniacz o dużej mocy może nie pomóc, jeśli będzie mało wydajny prądowo. Ale to chyba jakieś "normalne" głośniki, więc tak źle może nie będzie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 8 września 2007 Udostępnij Napisano 8 września 2007 Cytat Zakładam, że kolumny wytrzymają. Do tego by dokupić odpowiedni wzmacniacz, potrzeba więcej danych o posiadanych kolumnach. Nie ma co w ciemno mnożyć moc wzmacniacza. Rzecz w tym, że przy niskiej efektywności głośników, można tylko spalić głośniki nie osiągając pożądanego natężenia dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolny Napisano 11 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2007 Z tego co znalazłem Magnaty mają 91dB i 180W mocy znamionowej. Wolałbym wzmacniacz, może być używany, chodzi mi o to jak zmieni się poziom dźwięku przy mocniejszym niż mój wzmacniaczu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 11 września 2007 Udostępnij Napisano 11 września 2007 Maja tak duzo znamionowej? A to nie przypadkiem moc RMS jaka podales? Jak naprawde maja 180W musisz kupic jakis przynajmniej 2 x 90W znamionowej co bedzie troche kosztowalo. Ile masz kasy? Z drugiej strony maja duza efektywnosc wiec mogly by sie zadowolic miejsza dawka energii. Poziom dzwieku zmieni sie bardzo. Bas bedzie sprężysty i mocny, a nie rozlazly jaki masz teraz pewnie jak dasz na maxa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 13 września 2007 Udostępnij Napisano 13 września 2007 Cytat Z tego co znalazłem Magnaty mają 91dB i 180W mocy znamionowej. Chyba nie ma takich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 13 września 2007 Udostępnij Napisano 13 września 2007 Pewnie to moc RMS. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 2 października 2007 Udostępnij Napisano 2 października 2007 i jak kolego znalazles "cos'? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 4 października 2007 Udostępnij Napisano 4 października 2007 Cytat Z tego co znalazłem Magnaty mają 91dB i 180W mocy znamionowej. Wolałbym wzmacniacz, może być używany, chodzi mi o to jak zmieni się poziom dźwięku przy mocniejszym niż mój wzmacniaczu? Jeżeli obecny wzmacniacz jest mocy 15W, a kupisz inny, o mocy powiedzmy 100W, to teoretycznie poziom dźwięku zwiększy się o ok 8dB, w praktyce 7-10dB. Jest to sporo głośniej niż na obecnym wzmacniaczu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 4 października 2007 Udostępnij Napisano 4 października 2007 wystarczy tez usmyslowic,ze jezeli para kolumn gra z okreslona glosnosci na poziomie 89db to kazde koljne 3 db to tak jak bys dostawil koljna pare tych samych kolumn i poscil z ta samo glosnoscia (lacznie 4..) i tak dalej i tak dalej wiec 8 db to naprawde spora roznica:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 7 października 2007 Udostępnij Napisano 7 października 2007 Cytat wystarczy tez usmyslowic,ze jezeli para kolumn gra z okreslona glosnosci na poziomie 89db to kazde koljne 3 db to tak jak bys dostawil koljna pare tych samych kolumn Bzdura totalna. Wczesniej mialem kolumny wlasnie 89dB lub 88dB, teraz mam 92dB, a nie graja wogole glosniej, czasami mozna nawet powiedziec ze ciszej. Jakosc to juz inna sprawa wiec nie wspominal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 8 października 2007 Udostępnij Napisano 8 października 2007 Cytat Bzdura totalna. Wczesniej mialem kolumny wlasnie 89dB lub 88dB, teraz mam 92dB, a nie graja wogole glosniej, czasami mozna nawet powiedziec ze ciszej. Jakosc to juz inna sprawa wiec nie wspominal. Po co piszesz w ten sposób, jak nie masz pojęcia o akustyce i nie czytasz ze zrozumieniem. Mowa tutaj jest o takich samych kolumnach, a ty robisz porównanie dwóch różnych kolumn, różnych producentów i z różnych wiekowo. Efektywność ich podawana jest w/g różnych norm i nie mają się nijak jedne do drugich. Poczytaj sobie książki inż. Aleksandra Witorta albo poszukaj informacji w sieci na temat akustyki, a później możesz wypowiadać się na ten temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 8 października 2007 Udostępnij Napisano 8 października 2007 Slabo mi sie robi jak czytam te glupoty. Mozecie se wsadzic te wszystkie dane techniczne. Opieracie sie na cyferkach ktore praktycznie nic nie znacza. Radze posuchac, a nie poczytac. Bo jak narazie polowa twoich opinii opiera sie na czytaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 9 października 2007 Udostępnij Napisano 9 października 2007 Cytat Slabo mi sie robi jak czytam te glupoty. Mozecie se wsadzic te wszystkie dane techniczne. Opieracie sie na cyferkach ktore praktycznie nic nie znacza. Radze posuchac, a nie poczytac. Bo jak narazie polowa twoich opinii opiera sie na czytaniu. Najwidoczniej nie chcesz zrozumieć co do ciebie się pisze. Swoje wypowiedzi opierasz na jednym przykładzie dwóch skrajnych konstrukcji. Poczytaj sobie trochę teorii, żeby mieć podstawy do dyskusji nt akustyki. Znam wielu takich co wiedzą jak działa, ale nie wiedzą dlaczego. Teoria to podstawa nauki, nie wystarczy mieć wiedzę wrodzoną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts