Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Taka ciekawostka, może kogoś zainteresuje. Amplituner Pioneera VSX1017 ma specjalną funkcję, która tak przerabia sygnał, że kolumny efektowe mogą stać z przodu, obok głównych. Nie trzeba ciągnąć kabli i szukać miejsc do ustawienia tylnych głośników. Ciekawe jak to działa w praktyce.
Napisano
Ciekawe po co ?
Czytałem ,że w nowych amplitunerach KD jest funkcja coś jakby bi-ambing
tj. kolumny głośnikowe przednie które mają podwójne terminale /bi-wiring/
są zasilane w ten sposób ,że sekcja średnio-wysokotonowa jest obsługiwana
przez np. końcówki mocy "przednie" a niskotonowa przez "tylne" lub odwrotnie
zależy jak podłączymy.
Nie wiem czy takie przeznaczenie ma ta funkcja w Twoim ampli.
Napisano
Cytat

Amplituner Pioneera VSX1017 ma specjalną funkcję, która tak przerabia sygnał, że kolumny efektowe mogą stać z przodu, obok głównych.

Nie jest to nic specjalnego. Taką samą funkcję posiada moja Yamaha RX-V1600, z tym że są to osobne wyjścia dla głośników efektowych stawianych z przodu, niezależnie od tego, że tylne surroundy również w tym samym czasie są zasilane ze wzmacniaczy.
Pozbawione sensu jest jednak, jak piszesz w tytule, że na przód podawany jest sygnał z tylnych głośników efektowych, powoduje to spłaszczenie planu dźwiękowego przód/tył. Yamaha generuję na przód sygnał efektowy, który z racji swojego umiejscowienia, znajduje się w przednim planie dźwiękowym, uzupełniając w ten sposób głośniki frontowe.
Napisano
Nie rozumiesz w czym rzecz. Yamaha tego systemu nie posiada, ma tylko swój presence, więc uzupełnienie pola dodatkowymi przodami. U Pioneera tylne, dokładnie te, które mają stać normalnie z tyłu, stawiasz z przodu. Nie ma żadnego spłaszczenia pola, gdyż w amplitunerze włączasz specjalny tryb DSP, który tak przerabia sygnał, że symuluje obecność tylnych ustawionych z przodu tak jakby stały z tyłu. A po co? Po to, żeby jak powiedziałem nie szukać dla nich miejsca, nie prowadzić kabli pod dywanem i ogólnie sobie pomóc. Albo po to wreszcie by w ogóle mieć kolumny tylne, większość osób ich wcale nie podłącza.
Napisano
Na podobnej zasadzie działa virtual surround. Jednak nic nie zastąpi efektów wydobywających się z głośników umieszczonych z tyłu. Też myślałem, że takie rozwiązanie jest coś warte, lecz dopiero gdy zainstalowałem tylne głośniki, zrozumiałem, jak wielka jest różnica pomiędzy prawdziwym systemem dźwięku przestrzennego a wszelkiego rodzaju jego namiastkami.
Napisano
Yamaha ze swoim cyfrowym projektorem dźwięku YSP-1000, posunęła się jeszcze dalej, wypuszczając na rynek jednoelementowy zestaw głośników, symulujący 5 głośnikowy zestaw dźwięku przestrzennego. Z tym urządzeniem nie trzeba ustawiać żadnych dodatkowych głośników.
Napisano
Cytat

Yamaha ze swoim cyfrowym projektorem dźwięku YSP-1000, posunęła się jeszcze dalej, wypuszczając na rynek jednoelementowy zestaw głośników, symulujący 5 głośnikowy zestaw dźwięku przestrzennego. Z tym urządzeniem nie trzeba ustawiać żadnych dodatkowych głośników.

Czytalem o tym w jakiejs gazecie. Sklada sie on z jakos 40 malych glosniczkow i to poprostu mocuje sie pod TV. Ciekawe czy to wogole dzila takie surround? I kosztuje to spore pieniadze.
Napisano
Pamiętam, gdy kupiłem i uruchomiłem TV z virtual surround, byłem zachwycony. Tylko 2 głośniczki a dawały czadu w całym pokoju ! Jednak gdy posłuchałem rzeczywistego DD czy DTS, stwierdziłem, że różnica jest ogromna. Iluzja może być piękna ale przegra zawsze z oryginałem.
Napisano
Cytat

Przecież to produkt zupełnie innej ligi, głośniczki zamknięte w małej puszeczce. Yamaha może i coś wie o dźwięku wirtualnym tylko wykorzystuje tę wiedzę na potrzeby produktów niskiej jakości dla mas. To o czym ja mówię to zachowanie wysokiej klasy systemu z małym, ale jakże potrzebnym w niektórych sytuacjach udogodnieniem.
Napisano
Cytat

To o czym ja mówię to zachowanie wysokiej klasy systemu z małym, ale jakże potrzebnym w niektórych sytuacjach udogodnieniem.

Z tym zachowaniem klasy byłbym ostrożny. Posłuchaj, porównaj z prawdziwym 5.1 i sam jestem ciekaw co powiesz po odsłuchu.
Napisano
Cytat

Yamaha może i coś wie o dźwięku wirtualnym tylko wykorzystuje tę wiedzę na potrzeby produktów niskiej jakości dla mas.

Sugerujesz, że Yamaha jest producentem taniego i kiepskiego sprzętu AV. Czyżby urządzenie KD za 4kzł było dla każdego i nic nie warte.
Napisano
Dźwięk z tych głośników w stereo na pewno nie zachwyca. Stworzony jest on jednak do kina domowego i tutaj do czarowania dźwięków przestrzennych nadaje się doskonale. Fakt że jest to drogie urządzenie i niewielu na nie stać, ale i niewiele osób wie, na jakiej zasadzie to działa i jak gra.