Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Mam problem z dźwiękiem z amplitunera Sony str-dg720, a mianowicie. Z kolumn wydobywa się irytujący pisk, generalnie spędza mi to sen z powiek. Wymieniłem kable teraz mam 2,5 mm2 fronty i central i 1,5mm2 na efektowych, kupiłem filtr tłumiący zakłócenia generowane w sieci elektrycznej i cały czas bez efektu. Sprawdzałem już pozostałe źródła zasilania w mieszkaniu i wszędzie jest ta sama historia. Co najciekawsze gdy zawiozłem ampli na serwis gwarancyjny to po podłączeniu na miejscu nic niepokojącego z kolumn się nie wydobywało. Dodam też ze nie jest to raczej kwestia głośników ponieważ nawet gdy te są odłączone to pisk pojawia się w słuchawkach.

Macie może jakieś rady?

pozdrawiam.
Napisano
Witaj !

Skoro te piski występują tylko u Ciebie w domu to jedyną rzeczą jaka przychodzi mi do głowy są zakłócenia radiowe. Być może gdzieś w pobliżu ktoś ma jakieś urządzenie generujące takie pole a któryś z obwodów Twojego wzmacniacze wyłapuje te fale i generuje z nich ten pisk. Dawno temu miałem podobne problemy z moim magnetofonem z którego nagle zaczęły się wydobywać ciche ale wkurzające niezidentyfikowane bliżej dźwięki w postaci szumów , trzasków i pisków. Długo nie wiedziałem co jest grane aż kiedyś usłyszałem urywane fragmenty rozmowy i dopiero zaskoczyłem o co chodzi. Okazało się , że kumpel mieszkający piętro wyżej bawi się w krótkofalowca i ma nadajnik własnej roboty. A skoro własnej roboty to przy okazji źle zestrojony i siejący zakłócenia, w promieniu ok 10 - 15m jak się potem okazało. Może w twoim sąsiedztwie też jest taki amator zabaw z radiem?? Popytaj sąsiadów a jak masz taką możliwość to podejdź do któregoś z nich ze wzmacniaczem i słuchawkami i sprawdź czy też są takie piski.
Napisano
Prawdopodobnie masz jakieś zakłócenia elektromagnetyczne EMI, bądź radiowe RFI.
-spróbuj podłączyć szprzęt pod inny obwód elektr. (bezpiecznik)
-rozłącz wszystkie urządzenia elektr. i następnie kolejno załączaj i sprawdzaj czy coś się zmienia
-świetlówki kompaktowe mogą siać zakłócenia do sieci
-komputery i tanie dvd posiadające kiepskie zasilacze impulsowe, również
-zmienić biegunowość wtyczek
-kolumny mogą być za blisko szprzętu, głośniki nie ekranowane mogą wnosić zakłócenia
-przestaw sprzęt na półkach, być może coś sprzęga
-sprawdź kable połączeniowe, być może któryś zwiera z ekranem