Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, przymierzam się skompletowania mojege pierwszego zestawu audio. Weekend majowy poświęciłem na edukację i stąd moja wizyta tutaj icon_smile.gif.
Miejsce akcji to salon 25m otwarty na jadalnie i korytarz. Sprzęt i kulumny muszą być ustawione na szafce rtv wys. 40 cm. Kolumny będą rozstawione na około 2m od siebie, pomiędzy nimi tv. Słucham głównie Floydów, Genesis ale i trochę jazzu i klasyki- raczej spkojna muza do czytania. Po spędzeniu kilku godzin na tym forum jestem już prawie zdecydowany na zestaw NAD C315 lub C326. Nie wiem natomiast jakie kolumny zastosować: czy podłogowe czy podstawkowe? Jedna z nich będzie stała w narożniku (możliwość odsunięcia o 30 cm ). Znalazłem również bardzo ciekawą ofertę w UK

link
Tylko boję się, że te głośniki mogą być za małe icon_sad.gif

Prośba o wsparcie nowego członka forum icon_smile.gif
Napisano

Wybór kolumn zależy tylko od CIEBIE i TWOICH upodobań oraz oczekiwańicon_smile.gif
Rozstaw głośników, rodzaj muzyki oraz to, że czytasz podczas słuchania - sugeruje nawet niewielkie podstawki (polecam kolumny bez dziury lub otwór z przodu). Choć na wielkich skrzynkach też można słuchać cicho... Na dwoje babka wróżyła:)

Pozdrawiam!
Napisano
Zwykle do takich metraży wstawia się kolumny podłogowe, z drugiej strony podłogowe powinny stać na podłodze (żeby głośnik wysoko tonowy był na wysokości (pi x oko) siedzącego słuchacza). Z kolei podstawkowe na 40-u centymetrach nieco za nisko.
Ty piszesz, że muzyka raczej stanowi tło niż żebyś zasiadał i słuchał jej więc może takimi niuansami nie warto się przejmować.
Myślę, że tu bardziej uniwersalne mogą się okazać podłogowe (bez bass-refleks lub z bs z przodu, jak wcześniej pisał kolega) - słuchać ciszej się da, a jak wpadnie Ci do głowy "dorzucić do pieca" to ładniej przestrzeń głosem wypełnią.
Napisano
Można jeszcze wybrać coś pośredniego - starsze kolumny podłogowe, które mają wysokość mniejszą niż obecne modele (zazwyczaj dość smukłych...) podłogówek. Można je określić mianem kolumn regałowych.

W każdym razie są większe od kolumn podstawkowych, głośnik basowy dochodzi do 30cm a wysokość do 60cm (z tolerancją do kilku centymetrów).
A ponieważ obecne ceny schodzą czasami do 20% wartości początkowej, więc można kupić dobre kolumny za bardzo rozsądną cenę...
Głośnk wysokotonowy będzie na wysokości poniżej metra, a przy odsunięciu kolumn kilka metrów od słuchacza masz prawidłowy odsłuch dla uszu na wysokości plus-minus kilkudziesięciu centymetrów od poziomu głośnika wysokotonowego.

Pozdrawiam
Napisano
Slan zastanow sie na kolumnami AE AELITE 2 ... to sa dosc wysokie podstawkowce ... w tym przypadku nie dosc ze wysokosc jest juz mniej wiecej przyzwoita to jeszcze jakosc tego glosnika jest na prawde rewelacyjna jak na "malucha" icon_smile.gif Maja tyle basu co niektore mniejsze podlogowce i bardzo fajna ciepla gore - rewelacyjnie zgrywaja sie np z elektronika NADa (warto zainwestowac w C355)
Napisano
Niestety te głosniki są poza moimi mozliwościami finansowymi icon_sad.gif
Po głębszym zastanowieniu się zdecydowałem, że jedna jakieś fajne podstawki będą mi bardziej odpowiadały. Co myślicie o : Monitor Audio Bronze BR2 lub KEF IQ1? Słyszałem, że Kefy dobrze grają z NADem. Czy obie te kolumny są znacznie lepsze od Diamondów 10.1 ? Czytałem na stronie angielskiego magazynu WhatHIFI, że są to najlepsze kolumny w swojej klasie. pozdr