Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.

Jak w temacie. Poszukuję niewielkich kolumien do pokojowego audio (do 50-60 cm). Najchętniej coś używanego i czarnego, by pasowało do reszty. icon_wink.gif Oprócz tego, gdyby ktoś obeznany w Denonie mógłby mi polecić jakiś amplituner...

Gram na:
- Denon DCD-1300
- Denon DRM-510
- Kenwood KR-2400 (uszkodzony, naprawiłem, ale chcę wymienić..)
Napisano (edytowany)
Hm. Powiem szczerze, że Infinity nie znam w ogóle... Szczerze mówiąc, myślałem nad Altonami/Mildtonami, bądź czymś pokrewnym icon_wink.gif Na te Infinity musiałbym "wywalić" ok. 500 zł...

Ale dzięki, zukzukzuk za radę mimo wszystko icon_wink.gif Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować w całości!
Napisano

Ów młody człowiek też znał tylko Altusy, Tonsile itp:) Do których zresztą nijak nie da się porównać (dźwiękowo) tych kolumienek.
Wygląda, że nie "wywalił" kasy...

Wszystko zależy od tego, co preferujesz:)
Napisano
Preferuję wyrabiać sobie zdanie icon_wink.gif

Zaczynając z wysokiej półki nie będę mógł powiedzieć, dlaczego słabsze kolumny grają gorzej, a jedynie stwierdzić ten fakt, że są słabsze. Tonsile nie są złe, jednak po czasie na pewno usłyszę CO DOKŁADNIE mi w nich nie pasuje i będę wiedział, czego oczekuję od kolumn.

Mówiąc "wywalić" miałem na mysli nic innego jak "zapłacić z funduszu, którego nie mam" icon_wink.gif W żadnym przypadku nie "wywalić w błoto" icon_wink.gif

Wracając do tematu: za którym modelem Tonsila/Altusa (bądź podobnym tematem z lat 80.) się rozglądać?
Napisano
Jeżeli Infinity jest dla Ciebie za drogie (a szkoda...) i nie znasz firmy...
to rozejrzyj się za kolumnami z lat 80tych takich firm jak Kenwood, JVC, Pioneer, Yamaha itp.
Trafisz coś poprawnie grającego (w każdym razie lepiej niż Altusy...) w cenie około 200zł.
A wysokość jaką podałeś 50-60 to akurat typowa wysokość dla wielu konstrukcji z tych lat.

Poniżej masz kolumny Pioneera
http://www.allegro.pl/item1058982323_pione...umny_podlo.html
http://www.allegro.pl/item1044300172_kolum...eer_cs_557.html

Propozycje są przykładowe - musiałbyś trochę poszukać na aukcjach, by znaleźć coś w dobrym stanie i najlepiej w pobliżu/
A przy okazji - warto uzupełnic w swoim profilu informację, gdzie mieszkasz. To ułatwia jakieś propozycję. icon_wink.gif

Może się zdarzyć, że w środku znajdziesz głosniki Tonsila (sprzedawał głośniki wielu znanym firmom, a również robił całe kolumny firmowane potem przez innych...)

Pozdrawiam
Napisano
Ależ ja mam w profilu napisane, gdzie mieszkam icon_wink.gif

Cena 200 zł jest jak najbardziej do przyjęcia. Nawet 300. Ale 500 za Infinity... Nie znam, musze najpierw posłuchać. Za 200 wolę nakupować "trupów" i potem je sobie ponaprawiać na przykład icon_wink.gif

Co do Kenwooda - widzę, że sporo go się przejawia. Znam amplitunery z lat 80. bardzo dobrze, sam mam jeden, CD, decki, ale kolumn nie. Ale skoro mówisz, RoRo, że opłacalne, będę czegoś szukał.

Co do Pioneera - odpada. Uraz do firmy całkowity... Wystarczy, że widzę logo icon_razz.gif

Co do JVC - słyszałem opinie, że to jest niszowa półka, szczególnie przełom 80./90., ale nie słyszałem ich, więc bazuję na plotce.

Zatem: jutro rano wstać przed 4 i wybrać się na elektroniczną giełdę icon_wink.gif
Napisano
Jak masz uraz do firmy Pioneer, to nie będę Cię namawiał icon_mrgreen.gif
Znam ten ból, sam nie ciepię firmy na P - wystarczy mi, że żona kupiła mikser tej firmy (na złość - czy jak???).

W każdym razie co do kolumn to po prostu podałem Ci, czego szukać - w tych latach popularny był taki model kolumn. Jak na obecną modę to niższe i szersze od większości modeli podłogowych, choć zapewne zbliżone litrażem. A głośniki w nich to zazwyczaj 8 do 10 cali, choć bywały i 12" (czyli jak w Altussach 140, które większość Ci odradza...).
Więc nie tylko Kenwood, ale jeszcze sporo innych... Spokojnie znajdzie się ze 20 uznanych firm.

Poza tym - wybacz, ale chyba masz spore braki w znajomości znanych marek w swiecie audio. Pierw Infinity, teraz JVC - czyli firma w Polsce w latach 80tych znana równie dobrze co SONY i Technics (m.in. dzięki Baltonie i Pewexowi).

A jak już chcesz jeszcze taniej polskie niedrogie kolumny w cenie Altusów/Altonów, to możesz poszukać np. Tonsil Sounfinder 250 (lub mniejszy model 130). Zagrają bardziej kulturalnie niż Altusy, a kosztują podobnie (tzn. bas będzie mniej dobitny, bo mniejsze są tam głosniki niskotonowe - ale nie będzie źle...).
Ale ja bym chyba wolał jednak coś z zagranicznych kolumn...

Pozdrawiam
PS. A na takiej powierzchni jak Twoje 12m^2 to nie ma co przeginać ze zbyt dużymi kolumnami... icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

Poza tym - wybacz, ale chyba masz spore braki w znajomości znanych marek w swiecie audio. Pierw Infinity, teraz JVC - czyli firma w Polsce w latach 80tych znana równie dobrze co SONY i Technics (m.in. dzięki Baltonie i Pewexowi).

Kolega nie zrozumiał sensu mojej wypowiedzi icon_wink.gif W czasach Pewexu i Baltony ja biegałem jeszcze w pieluchach, a mając lat 4 ostatni raz w życiu widziałem taki sklep icon_razz.gif Z JVC znam właściwie 2-3 komponenty audio na krzyż i całą masę miniwież, i na głośnikach z miniwież moja znajomość kolumn JVC się kończy. Wiem tylko, że kogo bym 2 lata temu nie spytał o CD player bądź wzmak JVC, to słyszałem wrzask. Stąd napisałem, że wnioskuję nie po swoich opiniach icon_wink.gif

Cytat

Co do JVC - słyszałem opinie, że to jest niszowa półka, szczególnie przełom 80./90., ale nie słyszałem ich, więc bazuję na plotce.

A Infinity nie znam, bo raczej interesuję się vintage audio icon_wink.gif

Temat właściwie zakończony. Na wspomnianej giełdzie zakupiłem 2 Aiwy, które zaskoczyły mnie nader pozytywnie. Niestety, modelem się nie pochwalę, gdyż żadnych tabliczek znamionowych na nich nie ma...
Napisano
Cytat

A Infinity nie znam, bo raczej interesuję się vintage audio icon_wink.gif

No to powinienes znać, skoro się interesujesz tematem Vintage Audio...

Cytat

Temat właściwie zakończony. Na wspomnianej giełdzie zakupiłem 2 Aiwy, które zaskoczyły mnie nader pozytywnie.

No to dobrze, że Ci pasuje nowy zakup!
Jak widać razem z Zukzukiem mimo naszych wysiłków nie udało się Ciebie namówić na coś ambitniejszego - ale w końcu Ty tu (u)rządzisz i kupujesz icon_wink.gif

Pozdrawiam
PS. Dla mnie opinie ludzi którzy słuchali danego sprzętu są zazwyczaj dużym ułatwieniem i przyśpieszają proces nowych zakupów (pozwalają odrzucić niektóre możliwości i podaję gotowe rozwiązania do zweryfikowania...). Ładnych parę lat człowiek już spędził na nauce i ławiej jest się uczyć na cudzych błędach niż na swoich icon_mrgreen.gif
Napisano
Ja skwituję krótko icon_razz.gif

Za Aiwy zapłaciłem tyle, ile za dobre piwo w barze icon_wink.gif Póki co, wystarcza mi to. A na Infinity muszę mieć budżet, sami Panowie przyznacie icon_wink.gif Wywalić mi te Aiwy (bądź sprzedać) za dość krótki czas nie będzie szkoda, potem coś lepszego i lepszego i lepszego... Jak ze wzmakami. Zaczynałem od Elizabethki, skończyłem na Kenwoodzie KR-5400, ale już i to powoli "za mało", choć z Aiwami chodzi dość ciekawie icon_wink.gif