lukasz_pro Napisano 6 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2010 Witam , dziś chciał bym się was poradzić w sprawie ustawienia kolumn podstawkowych , są to KLIPSCH RB 81 , na razie za podstawki służą mi moje stare wharfedale diamon 8.4 bo standy dopiero będą po koniec tygodnia , obecnie stoi to tak : http://img576.imageshack.us/img576/3332/beztytuuud0.jpg (żółty - łóżko i szafki , czerwone kreski - drzwi i okno , czarny - pufa , czerwony - krzesło czyli miejsce odsłuchu , brązowy - biurko , niebieski - głośniki . wymiary pokoju to 4.30m długości i 2.70m szerokości (kolumny stoją na krótszej ścianie) . pomiędzy nimi jest 1m odstępu , od ścian bocznych są 60 cm a od tylnej 20cm ja siedzę metr od nich , bas jest twardy , BARDZO słabo słychać pasmo poniżej 55hz (głośniki mają od 46Hz(+/-3dB) )Z Góry będę wdzięczny za pomoc w ustawieniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2010 Może być ta, ale Ty musisz być dalej, w zasadzie im dalej tym lepiejMonitory - nówki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 6 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2010 nówki , ale nie liczył bym na super skok niskie basu po wygrzaniu ...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2010 To oczywiste z monitorów za wielkiego basu nigdy nie osiągniesz, ale może się poprawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 6 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2010 no wiesz to nie są przeciętne monitorki ( 13 kg sztuka , 20 cm bass , wymiary 48 wys x 31 głęb. x 24 szer ) zdaje mi się że powinno być lepiejja już sam nie rozumiem tego wszystkiego , monitory miały się lepiej sprawdzić u mnie niż podłogówki czy gdym miał subwoofer w pokoju to było by słychać cały bas ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 6 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2010 błagam was o pomoc , powiem krótko mam po prostu dosyć , mam zamiar naprawić mojego harmana i sprzedać go razem z moim waflami + mogę dorzucić 1000zł od siebie czyli będę miał ok. 2300 zł , czy za kwotę 2300 zł można kupić DOBRY subwoofer który MUSI się sprawdzić w małym pomieszczeniu (zamknięty ? ) i przyzwoity wzmak z wyjściem na suba aktywnego oczywiście i czy jak kupię suba będę w stanie usłyszeć pasmo od 30 hz ? co do harmana , znacie jakiś sprawdzony serwis w Gdańsku ? bo nie wiem gdzie go oddać do naprawy ......NAJLEPIEJ jak bym miał możliwość odsłuchania takiego suba u siebie w pokoju ale jakaś osoba musiała by do mnie przyjechać ze swoim subem + wzmakiem bo przecież do mojego harmana nie podłącze suba ....... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo66 Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 To dziwne, że przy takich monitorkach nie masz basu... kolega ma eposy z 13cm i bas jest świetny, a schodzą niby do 60hz. Generalnie nie ma co patrzeć na dane producenta. Może pochodź z kolumnami po pokoju? Może lepiej je ustawić na dłuższej ścianie, troszkę niżej, odsuń je troszkę od ściany. No i koniecznie spróbuj z jakimś innym wzmacniaczem ich pasłuchać. Wypożycz jakiś, może jakaś lampa jak np. http://allegro.pl/yaqin-mc-10l-wysylka-fre...1347794033.html. Nie wiem jakiej muzy słuchasz ale ja bym suba nie kupował. No i koniecznie poczekaj aż się wygrzeją. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 lukasz_proFaktycznie monitory to małe nie są, więc powinno być zdecydowanie z uderzeniem. Może Ty po prostu coś źle oceniasz ? A skąd masz te określenia , typu:-bardzo słabo słychać bass poniżej 55hz- chce usłyszeć bass od 30hzSub zamknięty do tak mocno efektywnych monitorów ? o rany, tylko nie to bo kolejny post z niezadowoleniem i frustracja - gotowy!PS. Muzyka - z tego co pamiętam z innych postów to elektronika - tak ?mateo66 - dla każdego bass ma inne znaczenie, i nie ma co dawać przykłady, że epos z 13 cm woferkiem da tu nie wiadomo jaką skalę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Cóż nie chciałbym być niemiły, ale ciągle pytasz o to samo... miałes temat jakis czas temu (link) i tam było powiedziane wszystko co możesz mieć, jak przejrzysz archiwum na GG to też na pewno parę przydatnych informacji znajdziesz.Co tu można powiedzieć, było o pomiarach, przestawianiu mebli, prawidłowym ustawianiu głośników, o subwooferze... z tego co zauważyłem to szukasz po prostu czegoś co zagra 30Hz bez zmieniania niczego w pokoju (niemożliwe???) - mówię o zmianach, które proponujemy, bo coś tam rzeczywiście przestawiasz, ale cały czas nie tak jak powinieneś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 (edytowany) Cytat lukasz_proFaktycznie monitory to małe nie są, więc powinno być zdecydowanie z uderzeniem. Może Ty po prostu coś źle oceniasz ? PS. Muzyka - z tego co pamiętam z innych postów to elektronika - tak ?mateo66 - dla każdego bass ma inne znaczenie, i nie ma co dawać przykłady, że epos z 13 cm woferkiem da tu nie wiadomo jaką skalę tak elektronika , to będzie wtedy lepszy sub otwarty ? (BR)co do 55 hz , sprawdzałem generatorem fali i słychać to wyraźnie w mojej muzyce , np tu http://www.youtube.com/watch?v=2GsFBSs2di8 43 sekunda bardzo słabo słychać tą część basu http://img813.imageshack.us/img813/3442/beztytuuyx.jpgco do 30 hz to nie z tych monitorów , ale czy było by możliwe usłyszeć to w moim pokoju ? (przykładowo http://www.youtube.com/watch?v=Eh1kgwF6Z-I 41 sekunda ) Edytowano 9 grudnia 2010 przez RoRo Nie ma sensu cytować całego postu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Łukasz, trzeba zrozumieć jedno. Czasami zdarza się, że w pokoju małym np taki jak Twój nie osiągnie się tak niskiego i potężnego basu jaki jest w amerykańskim basie.To nie jest tak, że wstawienie suba nagle spowoduje trzęsienie ziemi.. w zasadzie może ale u sąsiadów, a nie w Twoim pokoju.Większość takich utworów jest z bardzo bardzo mocnym podbiciem basu w okolicach 40-60-80hzI Aby usłyszeć taki łomot (kolokwialnie ujmuję) to bez suba się nie obejdzie.Jest niestety kilka istotnych spraw aby taki bas usłyszeć.Przede wszystkim nie ma siły bass reflex - bas będzie charakteryzował się bardziej zaokrąglonym ciepłym brzmieniem z lekką tendencją do rozciągnięcia (co jest plusem), u Ciebie akurat o liniowość raczej nie chodzi.Sub zamknięty bądzie grał raczej punktowo z uderzeniem czystym liniowym bez podbarwień .. czyli na pewno nie do elektroniki takiej czy hamerykańskiej muzyki.Co do subwooferów to też kwestia jakości suba, z reg,. jak mało masz finansów to i kiepskie suby, dlatego dla przykładu ja poszedłem w DIY (co za relatywnie nie dużą kwotę) uzyskałem niezłego suba.Ale myślę, że gdybyś u mnie miał taką płytę odsłuchał muzyki to by się Tobie spodobało.Jeżeli odsłuchujesz "kawałki" z you tube - to są koszmarnie nagrane, zero jakości a basu w nich po prostu prawie nie ma.W Twoim starym wątku który wskazał Pacio proponowałem zestaw 2.1 i tego też będę się trzymał.pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 (edytowany) Broń Boże nie słucham z YT , tylko mp3 320 - FLAC , skąd jesteś ? może masz jakiś znajomych w Gdańsku którzy mogli by się pofatygować i przyjechać do mnie z subem i wzmakiem ? boje się pakować w suba bez odsłuchu jak to będzie grało niestety niemożliwe jest już u mnie uzyskać większy budżet niż 2300zł (harmana sprzedam za 400 zł tylko muszę go pierw naprawić bo padł prawy kanał , wafle za 900 zł + moje 1000 zł) czyli za 2300 zł muszę kupić sub+wzmacniacz do moich klipschów z wyjściem na suba aktywnegoedit : odkopałem ze starego tematu o ustawieniu wafli plan pokoju http://img143.imageshack.us/img143/8320/gdss.jpg (czerwony - głośniki , brązowy - biurko a zielone przy biurku to odsłuch czyli krzesło ) to też jest poprzednie ustawienie klipschów bo stały na waflach , musiałem wtedy trochę zmodyfikować ustawienie (biurko przesunąłem bardziej do tyłu a krzesło dotykało prawie szafy (niebieski) ) i powiem że z lewego głośnika wydobywał się bardzo przyjemny dość miękki bas , był trochę niższy niż teraz . gdy by z obydwóch głośników wydobywał się taki bas to z subem mógł bym poczekać Edytowano 9 grudnia 2010 przez RoRo Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" by nie cytować wypowiedzi poprzednika (a nie "ODPISZ") Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 W odsłuchu nie pomogę (ja jednak cały czas mam wrażenie, że ustawienie wszystkiego w pokoju jak należy rozwiązałoby problem), a co do tego co możesz kupić. Wcale nie potrzebujesz wzmaka/ampa z wyjsciem na sub, wystarczy kupić suba z wejsciem wysokopoziomowym (wpinasz między wzmacniacz, a kolumny). Dobrą propozycją jest Velodyne CHT-8Q (jeszcze lepiej byłoby wziąć 10, ale to już koszt prawie 2500zł), zostanie gdzies 400-600zł na wzmaka, z używek dobierzesz coś ciekawego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Czy Ty słuchasz wszystko z kompa? karta muzyczna może być kiepskaskąd jestem ? masz napisane - przecież.Znajomego niestety nie mam.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 "wstarczy kupić suba z wejsciem wysokopoziomowym" na wielu innych forach audio odradzano mi to , http://www.audiostereo.pl/user/25965-bassfreak/ mój profil na audio stereo , zobacz moje tematy o subach , albo odradzają kupno bo będzie bagno a nie bas , albo co innego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Cytat Czy Ty słuchasz wszystko z kompa? karta muzyczna może być kiepskaskąd jestem ? masz napisane - przecież.Znajomego niestety nie mam.. tak z kompa wszystko puszczam nie wiem czy ASUS Xonar Essence ST to kiepska karta ;]no tak szkoda super by było jak byś kiedyś był w Gdańsku i byś wpadł do mnie ps. zobacz mój edit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Cytat na wielu innych forach audio odradzano mi to , http://www.audiostereo.pl/user/25965-bassfreak/ mój profil na audio stereo , zobacz moje tematy o subach , albo odradzają kupno bo będzie bagno a nie bas , albo co innego to ja polecam zalogować się dodatkowo na 3 innych forach.Pamiętaj im więcej użytkowników tym większy misz masz.Owszem w Twoich wypowiedziach widać wpływ innego forum. Często ludzie na forach potrafią przesadzić. lub doszukiwać się czegoś - a malkontentów jak wiadomo - dostatek - taki jesteśmy po prostu narodem Dlatego do wielu spraw należy podejść z lekką dozą akceptowalności pewnych niedociągnięćPodam przykład - u mnie w domu jedni są zachwyceni, inni , że nie dla nich... mi się podoba - a to , że komuś innemu nie - cóż jego strata Jeden dąży do liniowości, inny do czego innego. Wielu użytkownikom innych for nie potrafią się często wcielić w rolę pytającego tylko mówią o swoim odczuciu.I tak jak było w temacie obecnym - jednemu wystarczy basu z eposów z wooferka 13cm a jednemu będzie mało z 20cm Klipsch. Itd itd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 zobacz mój edit w 12 pościeps. ilośc basu w klipschach jest dobra , chodzi mi o zejście i "miękkość" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Uzbrój się w cierpliwość i poczekaj, aż przetworniki się wygrzeją. Będzie dobrze! Jak przed laty podłączyłem swoje Cantony, to chciało mi się wyć do Księżyca, taka beznadzieja była... Chyba dopiero na trzeci dzień ciągłego grania brzmienie poprawiło się na tyle, że zniknął obłęd z moich oczu, a potem było już tylko lepiej.Druga sprawa, to sprawdź czy się nie pomyliłeś przy podłączaniu kabelków, czy nie zamieniłeś biegunowości. Wiadomo, duże emocje przy nowym sprzęcie, człowiek nie myśli tak jak trzeba A gra w przeciwfazie może tak się objawiać, że tego basu jakoś nie ma... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 zostałem "zgaszony" na pewnym forum a mianowicie podawałem przykładowe kawałki a konkretnie te 2 : http://www.youtube.com/watch?v=bfl_k2_nfO0 , http://www.youtube.com/watch?v=SUkfr07T2nwodpowiedź : "Nie usłyszysz takiego basu z tych monitorów." miałem ochotę powybijać szyby w domuzgadzacie się z tym ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 wiem już skąd twardy bas , nie wiem od czego ale jest rezonans (bucznie , dudnienie itd.) w okolicy 156hzjak myślicie od czego to może być ?EDIT : teraz stoi to tak http://img703.imageshack.us/i/beztytuubzb.jpg/ (żółty - meble , niebieski - głośniki , brązowy - biurko , zielony - odsłuch czyli krzesło , czerwone linie - okno i drzwi) zniknęło buczenie w okolicy 156 hz które było na krótszej ścianie , ale niestety bas jest taki pusty , bez życia .... nie ma co więcej kombinować muszę poczekać na standy (mam nadzieję że wtedy będzie "normalnie") Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 8 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 2010 więc jeszcze jakieś pomysły żeby mieć dobry bas ? bo na podstawki trochę poczekam a muszę słuchać muzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_P Napisano 8 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2010 Tak, jest na to metoda.1. Wyrzuć z pokoju wszystkie niepotrzebne meble (zostaw tylko te które są na prawdę niezbędne)2. Jak nie masz na podłodze dywanu to połóż dywan jakikolwiek (im miększy tym lepszy)3. Ustaw układ głośniki - biurko - krzesło na krótszej ścianie pod oknem4. Skieruj poziome osie kolumn nieco do wewnątrz tak by przecinały się trochę za miejscem odsłuchu5. Puść z komputera przez dwa dni (w każdej chwili gdy nie słuchasz muzyki) sygnał 15Hz (ja dawałem 10) tak by membrany pracowały na połowie maksymalnego wychylenia6. Dostosuj odległości od rogów tak by uzyskać taki bas jaki lubisz7. Ciesz się swoim nowym cudownym dźwiękiem Wiem, że totalne przemeblowanie to dość drastyczna metoda ale u mnie zdziałała cuda, a czego nie robi się dla prawidłowego dźwięku PS. Niestety nie mam obecnie czasu na zrobienie rysunku, ale mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz_pro Napisano 9 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2010 (edytowany) 1. niestety wszystkie są niezbędne ;/2. mam grubą włochatą wykładzinę3. na 99% to nie wypali bo pod oknem po lewej na długiej ścianie jest SZAFA praktycznie nie do przesunięcia a w dodatku wtedy będzie zablokowany dostęp do okna a mama na to nie pójdzie4. ;p5. ;p6. nie wiem czy to możliwe jeżeli krótsza ściana ma 2.7m7. nie wiem czy bez pomocy kogoś w ustawianiu głośników to jest możliwe ;/ Edytowano 9 grudnia 2010 przez RoRo Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" by nie cytować wypowiedzi poprzednika (a nie "ODPISZ") Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 9 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2010 Cytat Tak, jest na to metoda.5. Puść z komputera przez dwa dni (w każdej chwili gdy nie słuchasz muzyki) sygnał 15Hz (ja dawałem 10) tak by membrany pracowały na połowie maksymalnego wychylenia I uważasz, ze po karcie poleci 15hz ? w zasadzie czemu ma to służyć ? uważasz, że jest to dobra metoda - jeżeli na wszystko odpowiesz - TAK - to uzasadnij. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts