chekrsk Napisano 2 września 2011 Napisano 2 września 2011 Witam,Mam pytanie czy można podłączyć dwa źródła do jednej pary głośników np. amplituner kina domowego i wzmacniacz stereo. W tej chwili mam dwie pary głośników z przodu i chciałbym jednej się pozbyc bo zajmują trochę miejsca. Odpisz, cytując
patiaro Napisano 2 września 2011 Napisano 2 września 2011 Dzień dobry!! tak da radę na dwa sposoby, ja tak używam, amplituner kina domowego i wzmacniacz stereo podłączone są do tej samej pary kolumn na przodzie, przy podłączeniu do aktywnego basu nie wolno w żadnym wypadku używać dwóch wzmacniaczy w tym samym czasie, Wracając do podłączenia to sposób jest taki jak w moim domu, korzystając z B-wiringu jedno gniazdo w kolumnach dla wzmacniacza kina domowego jedno dla stereo, można zachować pełny b-wirining dla stereo stosując specjalną przejściówkę a oto i link do strony na której możesz zobaczyć jak taka końcówka wygląda: KLIK Odpisz, cytując
Mr_Hide Napisano 2 września 2011 Napisano 2 września 2011 Cytat Witam,Mam pytanie czy można podłączyć dwa źródła do jednej pary głośników np. amplituner kina domowego i wzmacniacz stereo. W tej chwili mam dwie pary głośników z przodu i chciałbym jednej się pozbyc bo zajmują trochę miejsca. Ja mam po prostu przełącznik audio pomiędzy wzmacniaczem (wej. AUX), do którego podpięte są kolumny, a pozostałymi źródłami sygnału (magnetofon,. gramofon, zewnętrzne DVD. W zależności od tego, czego chcę używać, wybieram odpowiednie źródło. (Niezależnie od tego są jeszcze urządzenia podpięte wprost do wzmacniacza: tuner, TV i coś tam jeszcze...)Przełącznik musiałem użyć, gdyż we wzmacniaczu zabrakło mi wejść na cały dodatkowy sprzęt.Podsumowując: nie "dwa źródła do jednej pary głośników", ale wiele źródeł do jednego (najlepszego z posiadanych) wzmacniacza, do którego podpięte są kolumny.Przy okazji unikniesz ryzyka jednoczesnego podania na kolumny sygnały z dwóch źródeł. P.S.Ważne, żeby ten przełącznik był naprawdę wysokiej jakości, żeby nie zepsuć tego, co daje przyłączony sprzęt.Coś "markowego" - można znaleźć w Internecie. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 2 września 2011 Napisano 2 września 2011 Cytat Mam pytanie czy można podłączyć dwa źródła do jednej pary głośników np. amplituner kina domowego i wzmacniacz stereo. Da się to zrobić, ale jest to niebezpieczne - trzeba pamiętać, by wzmacniacz i amplituner jednocześnie nie były włączone. Bo można spalić kolumny (głośniki w kolumnach) albo wzmacniacz/amplituner (zazwyczaj końcówki mocy...).Lepiej już zastosować (lub zrobić sobie samemu) przełącznik 2wzmacniacze - 1para kolumn.Porządny przełącznik będzie sporo kosztował, a tani - degradował dźwięk (pod warunkiem, że masz dobry sprzęt i usłyszysz różnicę).Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts