Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,trochę kasy sie dostało z pracy i chce sobie kupić wieże i głośniki a nie wiem jakie... A jeśli o kase chodzi to mam 7000zl do wydania.Pokój mam 4x3m głośniki do muzy głośnej icon_razz.gif mogą być podłogowe i mogą być używane...Poproszę o linki. Z góry dzięki za pomoc
Napisano
Boogie
Co rozumiesz przez "wieżę"???
Równie dobrze może to być mocny tranzystorowy wzmacniacz stereo + odtwarzacz CD + 2 kolumny podłogowe, co lampa z gramofonem lub system wielokanałowy z odtwarzaczem SACD i ciut większą ilością kolumn, że o subwooferze nie wspomnę icon_lol.gif

Czy to ma początek nowego systemu (i coroczne wydatki na nowe elementy...) czy jednorazowy zakup i spokój przez następnych parę lat?
Podaj jeszcze trochę szczegółów, jaki rodzaj muzyki preferujesz a czego nie będziesz słuchał ... Na razie wiadomo o 7 tysiącach do wydania i o powierzchni.
Pozdrawiam
Napisano
7 k - to jedyna sensowna wskazówka jaką podałeś, ale postaram się powiedzieć co ja bym zrobił z taką (niewielką) sumką zakładając że ma to być stereo:

- wzmacniacz: tutaj decydował bym się na jakąś ruską lampę powiedzmy firmy phase najlepiej po tuningu (choć ta jest chyba ukraińska) mżne je dorwać również w wersji monoblokowch ale wtedy trzeba doliczyć przedwzmacniacz (jeśli nie ma na nich regulacji poziomu głośności) - koszt od 2 k

- źródło: nic innego jak tuningowany SONY koniecznie z wersji esd, najlepiej kupić już gotowca albo zamówić i uzgodnić z majsterkowiczem jaki to będzie model (nie każdy nadaje się na tuning) koszt od 500 zł (mam takiego cdka SONY 227esd)

- na kolumny musisz przeznaczyć najmniej 2,5 k i to z drugiej ręki w tej cenie polecam konstrukcje DIY na sprawdzonych przetwornikach (mam takie kolumny koszt Studio Hertz minas anor wersja premium)

- kabelki: różnice ładujesz w okablowanie

Może uda się zmieścić w budżecie jak dobrze pokombinujesz, tutaj oczywiście podałem najniższe wartości okazyjne za które warto nabyć dany produkt. Namiary na takiego CDka i kolumny mogę podać na PW, chociaż na google też znajdziesz.

Mając 7 tyś możesz zlożyć sensowne stereo które posluży Ci na (góra) dwa lata później apetyt wzrośnie i zaczną się roszady icon_smile.gif
Napisano
Fono Master
Nie każdy ma ochotę się "edukować" i ewaluować muzycznie ...
Są ludzie którzy wydają 10-20 tysięcy na w miarę firmowy wzmacniacz i kolumny z założeniem, że ma to być coś niezłego (i stać ich na to) i ładnego, ale chcą mieć spokój na kolejne parę lat bo ich to za bardzo nie bawi. Krótko mówiąc: odpowiednia jakość i bez szaleństw. I dlatego też nie kupują sobie lampy, sprzęt ma byc gotowy do grania od ręki, żadnego nagrzewania nie dopuszczają icon_lol.gif
A z wymagania głośnego grania przez Boogie to również wychodzi tranzystor - co pokrywa się z Twoją "bezobslugową" sugestią icon_rolleyes.gif
Zakładając "trójkę" na kolumny, "półtora" na zmodyfikowanego CeDeka i "pińcet" na kable - zostaje "dwójka" na piecyk...
A cały czas nie wiemy, co się ma jeszcze w tej wieży zmieścić
Pozdrawiam