Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
witam ostatnio zakupiłem wzmacniacz z firmy JVC A-K11. wzmacniacz sprawuje się bardzo dobrze. Mam zamiar dokupić dwa altusy 110 ale nie wiem czy wzmacniacz te altusy uciągnie (czy będą dobrze grały). proszę o najszybszą odpowiedzi. pazdrawiam icon_smile.gif
Napisano
Wzmacniacz najprawdopodobniej "uciągnie" bez problemu bo można było Altuski wysterować byle Technicsem z "niskiej półki".
Jednak "uciągnie" a dobrze zagra, to dwa różne zagadnienia. Moim zdaniem jeśli słyszałeś sprzęt nieco lepszy niż komputerowe głośniczki, miniwieża czy tanie kino domowe, brzmienie Cię raczej rozczaruje. O ile masz choćby średni słuch i wymagania. Po prostu Altusy to synonim złego brzmienia.
Napisano
Bo Altusy nie grają równym pasmem,
a bas mimo że jest go sporo, to nie jest najwyższych lotów.
I wiele osób woli małe kolumny podstawkowe, w których bas będzie szybszy a pasmo bardziej neutralne.

Choć swoja drogą to i tak uważam 110 za najlepsze z serii 75/110/140.

Poza tym - Twój JVC to najniższy model tej firmy, nie jest zbyt mocny.
Mimo dużej sympatii jaką darzę tą firmę - wolałbym wyższe modele. Szczególnie że w przypadku sprzętu używanego różnice nie są duże icon_razz.gif

A na jakich kolumnach teraz grasz?

Pozdrawiam
Napisano
hmmm - rewelacji nie ma...
i w takim przypadku chyba te Altusy będą lepsze...

A na jakiej powierzchni to gra?
Bo pewnie znajdzie się coś lepiej grającego zarówno od Altusów jak i od Audiotonów icon_wink.gif

Pozdrawiam
Napisano
Jeżeli zamierzasz grać na imprezach - to może lepiej zostać na tych kolumnach które masz i traktować je "wyjazdowo" i ew. dokupić końcówke mocy np. Sharp 7700...

a do pokoju kupić sobie mniejsze kolumny podstawkowe?
Bo dla mnie Altusy 110 w małym pokoju to masakra icon_eek.gif

Pozdrawiam
Napisano
RoRo dobrze pisze. Moja znajoma miała altusiki w niewiele większym pokoju. Było słychać jedno wielkie buuuuuuuum i czasami tsss tsss. Poza tym raczej niewiele więcej icon_wink.gif
Musisz się zdecydować. Do 5m2 (dobrze policzyłeś?) to wyłącznie monitory (podstawkowe) i raczej z otworem bassrefleks z przodu obudowy albo obudowa zamknieta, czyli bez "dziurki". A na imprezy trza by inne kalumnie i tu pewnie Altusy by się nadały.
Tak uniwersalnie się nie da, to tak jakbyś kupił ciężarówkę i chciał przy okazji z rodzinką sobie pojeździć z fasonem po mieście albo na zakupy.
Napisano
Co zrobić?
Wymienić wzmacniacz na mocniejszy - albo od razu kupić wzmacniacz estradowy albo końcówkę mocy.
A wtedy małego JVC możesz zostawić w domu i do tego potem jakieś mniejsze kolumny.

A tak na szybko - to możesz rozkręcić wzmacniacz i go odkurzyć w środku, bo pewnie nie jest sterylnie czysty.
Może to trochę pomóc.
Jako minimum (i działający z kolumnami 4ro omowymi) jest np. taki JVC AX-411 za 169zl
http://allegro.pl/jvc-ax-411-240-watts-jap...2109299408.html
albo starszy AX-30 za 139zł
http://allegro.pl/fajny-wzmacniacz-jvc-a-x...2108249878.html
Nie znam sprzedajacych - oferty przykładowe.. i jakby co, to wato poprosić o lepsze zdjęcia...

Jak wcześniej pisałem - to dość słaby wzmacniacz i takie są efekty...

Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Musiałbyś znaleźć i wyprowadzić napięcie (np. 12 V dla wentylatorów komputerowych), ale czy warto się bawić?
Nadal będzie to niezbyt mocny wzmacniacz...
Dorobisz chłodzenie - ale jak nadal będziesz grał na maksimum, to będą duże zniekształcenia i można zniszczyć wzmacniacz i/lub głośniki.

Pozdrawiam
Napisano
A masz w Twoim wzmacniaczu wyjście z przedwzmacniacza czyli PRE OUT? Inaczej do końcówki potrzebny będzie jeszcze osobny przedwzmacniacz.
Choć i tak nie wiem, czy się za 150zł coś akceptowalnego kupi?
Napisano
Ten JVC nie ma wyjście Pre-Out i końcówki mocy nie podłączysz...

A co do propozycji zakupu w cenie około 150zł to nic się nie zmieniło od naszych poprzednich postów, część sprzętów nadal można kupić na Allegro.

Pozdrawiam
PS. Pomóżcie ... - już chyba pomogliśmy?
Przynajmniej w ortografii icon_mrgreen.gif