Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Wybieram swój pierwszy gramofon, przy czym sytuacja jest o tyle nietypowa, iż narazie odsłuch będzie 100% przez słuchawki. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż inni domownicy nie tolerują tego czego słucham (m.in elektoaukustyka, noise ogólnie sporo piskliwych wysokich tonów czy ścian hałasu) a rzadko jestem sam. Ponadto wolałbym przeznaczyć założony budżet (3000 pln) na lepszej klasy gramofon/wkładkę niż dzielić go na gramofon, kolumny itd

Pytanie co potrzebuję (oprócz gramofonu) do złożenia takiego stanowiska odsłuchowego - preamp + wzmacniacz słuchawkowy czy przekombinowałem ?

Przedwzmaczniacz osobny (niewbudowany w grafomon) gdyż wychodzę z założenia że taki układ jest bardziej rozwojowy.

np
http://www.voice.com.pl/pro-ject-headbox.html +
http://www.voice.com.pl/pro-ject-phonobox.html

Gramofony jakie na tą chwilę rozważam to :

http://www.voice.com.pl/pro-ject-1xpression.html + wkładka Ortofon 2M-RED
http://rega.this.pl/gramofony/Gramofon_Rega_RP3.html

Tu kolejne pytanie o ewentualny wybór innej wkładki startowej biorąc pod uwagę charakter muzyki, jakiej słucham.

z góry dzięki za pomoc
Napisano
Generalnie można powiedzieć, że dobrze kombinujesz icon_wink.gif

Sprawdź sobie jeszcze przedwzmacniacze Cambridge Audio i poszukaj konstrukcji DIY jeśli chodzi o wzmaki słuchawkowe np. Holdegron.
Co do konkretów to zakładając, że nie masz nic ciężko jest Ci polecić konkretnie. Uratować może Cię tylko odsłuch i bezpośrednie porównania.
Napisano
Pomysł z wzmacniaczem słuchawkowym Holdegrona jest bardzo dobry. Jest kilka modeli do wyboru ...i parę osób zadowolonych z zakupu Holdegronów, m.in. z naszego Forum.
Zresztą konstruktor ogłaszał się niedawno w rubryce SPRZEDAM naszego Forum.

Warto poszukać używanych preampów gramofonowych - jeśli chcesz mocno wejść w gramofony, to kup od razu wyższy model zamiast podstawowego. Zresztą podobnie odnosi się to też do gramofonów (ale musi być to zadbany egzemplarz, a nie jakieś wykopalisko...) oraz do wzmacniaczy słuchawkowych - ale znaleźć używanego Holdegrona to ciężka sprawa (przez ostatnie 2 lata widziałem 1, może 2 sztuki...).

Co do preampu gramofonowego - jeśli jesteś zainteresowany zakupem rzeczywiście wysokiego modelu za rozsądną cenę (ledwo wygrzany, w idealnym stanie, używany przez maniaka gramofononów) to pisz do mnie na PW, podam Ci namiary kolegi z Forum.
Kwota niestety wyższa niż ProJect, ale też zdecydowanie wyższa klasa preampu...

Pzdrawiam
Napisano
Witam,

Dzięki za sugestie. Opis i opinie na temat tego wzmiacniacza słuchawkowego DIY brzmią bardzo obiecująco.

Tak trochę z innej beczki, jaka ścieżka wyboru gramofonu ma większy sens na początek:
- lepszy model gramofonu bazowa wkładka
- gorszy model - lepsza wkładka

?
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Ja preferuję wyższy model gramofonu i tańszą wkładkę:
masz wtedy spore pole manewru, w ramach wolnych środków przechodzisz na wyższą wkładkę - a starą masz do porównań i odsłuchów gorszych płyt (porysowanych ...).
Po prostu łatwiej zmienić wkładkę niż cały gramofon (choćby kwestia wysyki).

Co prawda wygląda to od dłuższego czasu trochę inaczej icon_cool.gif - bo zamiast wymieniać wkładkę odpalam inny gramofon, ale sens jest taki sam.

Ale opinie Kolegów z Forum na ten temat mogą być różne...

Zakładam, że dopuszczasz możliwość zakupu używanego sprzętu?

Pozdrawiam
PS. Wieczorem napiszę więcej - piękna pogoda wygania człeka od komputera ...
Napisano
Cytat

Zakładam, że dopuszczasz możliwość zakupu używanego sprzętu?

Dopuszczam, ale nie jest to ścieżka przeze mnie preferowana z racji niedostatecznej wiedzy w temacie i tym samym możliwości zweryfikowania zgodności kupionego sprzętu z opisem i jego jakości.

Pozdrawiam
Grzesiek

Napisano
W takim razie pre gramofone spokojnie możesz kupić używane, wzmacniacz słuchawkowy także.
A co do ogramofonu - to w takim razie albo nowy, albo od audiofila (kogoś z ogłoszeń na Forum...).

Pozdrawiam