Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, gra u mnie taki zestaw Yamaha R-S700 z kolumnami Monitor Audio BX6. Gra to fajnie w moim nieforemnym salonie, dość szegółowo, ostro i podobnie w różnych miejscach odsłuchu. Jakie zastosować kable żeby wydobyły z tego zestawu więcej niskich tonów i cieplejszy dźwięk? Czy podłączać powdójnym połączeniem na stronę, czy pojedynczym?
Pytanie drugie, czy warto dopłacić niemałe pieniądze do CD Yamahy CD-S700, czy lepiej taniej zakupić CD-S300. A może jakiś inny CD, który zgrałby sie z tym zestawem? Niestety nie mam możliwości wielu odsłuchów w sklepach więc poproszę o jakiś wskazówki na co patrzyć a czym sobie nie zawracać... Poprosze o konkretne wskazówki, z góry dzięki...
Napisano
Witaj,
Yamaha z Monitor Audio gra jasno, może także zagrać ostro. Z mojego doświadczenia zaproponowabym okablowanie Van den Hul odaz odtwarzacz CD QUAD Elite CD-S (standardowo odtwarzacz ten kosztuje 4 tys. zł., jednak aktualnie w promocji trzeba za niego zapłacić niewiele więcej niż za CD-S700, natomiadt jest to zupełnie inna klasa urządzena). Ewentualnie jeśli posiadasz jakikolwiek transport cd lub dvd, blu-ray, proponowałbym zewnętrzny przetwornik np. Heed Audio Dactilus lub M2Tech Evo DAC.
Zapraszam na odsłuchy, proponuje porównanie pszczególnych odtwarzaczy oraz opcja z przetwrnikiem jako moim zdaniem najbardziej optymalna.
Napisano
Madas i Q21 mają rację. Oczywiście takimi kablami jak VDH możesz nieco ocieplić brzmienie, może średnica i niskie tony zabrzmią pełniej, ale to będzie bardzo delikatna zmiana. I myślę raczej o nieco wyższych modelach niż CS122. Tu najpewniej potrzebny będzie inny wzmacniacz.
Oczywiście odtwarzacze Quad'a to inna liga i warto na taką promocję zwrócić uwagę.
Co do niskich tonów, to dużo zależy od pomieszczenia i ustawienia w nim kolumn. Są pokoje, w których nie wiem co robiłbyś, będzie niskich tonów za mało. Ja tak kiedyś miałem. A są i takie, że nawet niewielkie monitory w dość dużym pomieszczeniu grają mocnymi niskimi tonami a nieraz są trudności z jego opanowaniem.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś "jeździć" kolumnami po pokoju, zrób to koniecznie. Może znajdziesz takie miejsce, w którym niskie tony będą satysfakcjonujące. Powodzenia i napisz co zdziałałeś.