wojciechtg #1 Napisano 1 lutego 2013 Witam, właśnie niedawno zakupiłem kolumny głośnikowe jak w temacie. U poprzedniego właściciela były podpiete pod Rotelka. Po odsłuchu byłem pod wrażeniem i zastanawiam się czy nie kupić powyższego wzmacniacza, ponieważ posiada od wiele funkcji, które pozwolą mi wyciągnąć z głośników to co najpiekniejsze. Jestem zdecydowany na Rotela. Uwazam ze ta marka bedzie najlepszym pomysłem przy muzyce ktorej słucham (głownie rock). Wiem, ze to mocny sprzet, ale patrze w przyszłosc, i jesli kiedykolwiek chcialbym zmienic moje stereo, moglbym wtedy wrzucic m3 na tyl. A fronty wymienic na cos innego. Czy 800zł to za drogo za ten wzmacniacz? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 1 lutego 2013 Tannoye z serii Mercury na ogół bardzo ładnie się uzupełniają z Rotelami.RA-1210 to staruszek chyba z lat '70. Nie twierdzę, że ia zagra ładnie, albo coś z nim nie tak, ale to już ma swoje lata a 800zł. chyba za drogo. To cena dla kolekcjonerów. Poszukałbym młodszego Rotela. Kolumny są jak najbardziej ok. Masz je, czy zamierzasz kupić? Jeśli zamierzasz, to podeślij link, zobaczymy czy z wyglądu wszystko w porządku.Na jaki tył chciałbyś ew. wrzucić kolumny? Masz na myśli kino domowe, masz je, kupisz? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wojciechtg #3 Napisano 1 lutego 2013 Tannoye zakupiłem we wtorek, od pewnego bardzo miłego pana, posiadającego studio nagraniowe. Rotelem zaraziłem sie u niego, ponieważ on miał taki zestaw.Jestem zwolennikiem stereo, w zwiazku z tym, myślałem o lepszym wzmacniaczu, ponieważ kiedyś może nadejść taka chwila, w której wymienie m3 na coś innego, oczywiście zostawiając je. Jakoś przywiązuje się do sprzętów audio i zazwyczaj nie sprzedaje tego co kupiłem kiedyś.Jeśli możesz, doradź mi jakiego Rotela mógłbym kupić.Myślałem nad RA-931, bądź RA-971 z pewnością nowszy sprzet. Słyszałem, że z Arcam Alpha (różne opinie 6,7, się ładnie komponują.Chciałbym jednak, żeby wokal był mocny, a bas w miare przyjemny, nie zapominając o przestrzeni, której raczej brak w RA-1210.Jednak jest możliwość regulacji Hz na niskich i wysokich tonach, filtry itp.W okolicy jest bardzo mało dobrych sklepów audio, gdzie mógłbym dokonac odsłuchu jakichs Rotelow, mimo że obok Katowice, to raczej lipa.Proszę o poradę odnośnie wzmacniacza. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #4 Napisano 1 lutego 2013 Nie odpowiedziałeś na ostatnie pytanie. Ale jeśli do wzmacniacza stereo zamierzasz podłączyć kiedyś dwie pary kolumn, to kiepski pomysł.zrobi się bałagan. Naprawdę lepiej je wtedy sprzedać a pieniądze dołożyć do lepszych.Faktycznie pisałeś, że masz już Tannoye. Przepraszam, rozkojarzony dziś jestem.Nie widzę. Ile zamierzasz przeznaczyć na wzmacniacz? A Arcam, to raczej Delta 290. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wojciechtg #5 Napisano 1 lutego 2013 Nie , nie, zle mnie zrozumiales. Chodzilo mi o to ze przywiazuje sie do rzeczy, ktore kiedys sprawialy mi radosc i jesli kiedys bede mial zamiar kupic nowe, to Tannoyow nie sprzedam, ale tez nie podlacze do wzmacniacza 4 kolumn, bo nie mam zamiaru stworzyc kina domowego. W gre wchodzi tylko i wylacznie stereo. Przeznaczyc chcialbym okolo 500-800zl chyba ze bedzie fantastyczna okazja, wtedy moge dac 1000zl.U Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #6 Napisano 1 lutego 2013 Rotel RA-05SE http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/05/122253.php Naprawdę dobry wzmacniacz. Trochę jasny, ale z Tannoyami będzie ok.Oczywiście możesz czekać na coś ze starszych serii, tańszego. Ale jak wiadomo z czekaniem nigdy nic nie wiadomo Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Madas #7 Napisano 1 lutego 2013 jeśli miałby być to spokojny rock i pochodne rocka to nieźle może zagrać MAP 105 i tu jakoś dziwnie niska cena http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/05/122241.php Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #8 Napisano 1 lutego 2013 Jak komuś się śpieszy, to daje czasami niską cenę...Ale i tak warto popytać i poprosić o zdjęcia.W każdym razie model niezły, a że nie był specjalnie drogi - to cena w okolicach połowy nie jest zła.A Rotel RA-05 jest niezłą propozycją: niezbyt drogi, w miarę świeży i niezawodny. A poza tym Rotele mimo teoretycznie niezbyt wysokiej mocy mają odpowiednio mocne zasilacze i zazwyczaj dają sobie radę.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wojciechtg #9 Napisano 2 lutego 2013 Cena faktycznie jest ciekawa. Zwracając uwage na to, że ma 10 miesiecy i jest o połowe tańszy. Gdyby tak się trafił RA-04 za pare stówek mniej, to by było super. Nie chce podejmować pochopnych decyzji, chciałbym prosić o jeszcze jakieś propozycje, wtedy będę miał pole do manewru i przede wszystkim na spokojnie, nie spieszy sie.Mimo wszystko bardzo korci mnie ra-1210. Sluchalem 714 i byla na prawde rewelacyjna. Te stare Rotele maja dusze, to coś. Obawiam się, że na 04 jest mniejsze pole do popisu, wiem, że nie jest pierwszej nowości, w każdym bądź razie kondensatorki można powymieniać. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach