Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!

Pytanie jak w temacie. Wiem, że w tym zakresie pewnie nie ma wielkiego wyboru ale też mój sprzęt jest taki, że więcej na kabelki chyba nie warto wydawać...

Słucham praktycznie wszystkiego, od ballad przez rocka i metal po nawet drum & bass. Jak to coś daje to szukam czegoś możliwie uniwersalnego, gładkiego, naturalnego (część muzyki to niestety MP3 różnej jakości icon_sad.gif ) i z dość dobrym basem. Źródłem jest komputer z Audiotrakiem HiFi (wyjścia RCA), wzmacniacz HK 655Vxi, kolumny Jamo E770.

Na razie za interkonekt mam zwykły sony z pozłacanymi końcówkami (może tu wystarczy coś typu prolink z allegro za 20 pln czy warto kupić coś droższego do takiego sprzętu w ogóle?), a głośnikowe AST75 - grały fajnie z B&W ale przy Jamo słychać podbarwienie średnich tonów i czasem nieco buczący bas (w stosunku do kabelków z marketu, które mają wiele innych wad) co chciałbym może jakoś podrównać. Może tak: co w ogóle jest dobre i uniwersalne w takich cenach???
Napisano
Cytat

Ali
Pisałeś wcześniej, że słuchałeś Jamo Classic 8 i podobały Ci się - jak w stosunku do nich oceniasz swoje nowe Jamo E770?
Pozdrawiam

E770 są bardziej neutralne, z cieplejszą, mniej wycofana średnica, co czyni je bardziej uniwersalnymi i dużo lepszymi w rocku/metalu. Góra pasma na podobnym poziomie, bardzo przestrzenna jak to w Jamo; już tak dokładnie nie pamiętam Classików... Natomiast bas raczej zahacza o niższe częstotliwości, ale jest czasem nieco gorzej kontrolowany i nie każdemu musi się podobać - mniej "audiofilski", ale dający więcej czadu w muzyce elektronicznej i kinie, chociaż sama dynamika w dB jest pewnie mniejsza. Sama jakość wykonania i stolarka na podobnym poziomie. Podsumowując - mi akurat pasują zdecydowanie lepiej niż Classic 8, głównie ze względu na "średnicę", uniwersalność ale i wygląd. Jestem z nich bardzo zadowolony icon_smile.gif

P.S.
Wbrew temu co piszą w folderach E770 to zestawy 2,5 drożne - przedni głośnik oprócz średnich odtwarza też niskie i na dobre im to wychodzi.
Napisano
Cytat

Ali
już gdzieś tu pisałem, jak głośnikowe to DNM reson. Tanie i dobre kable, bardzo neutralne. Z takich do 100 zł można jeszcze spróbować Cardasa.

Sorki, już sam zauważyłem temat o głośnikowych. A dobry interkonekt?