Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam kolegę,
Ponieważ nie mam wiedzy na temat kina domowego chciałbym uzyskać poradę.
Posiadam: pokój ok.32 m2 ; amplituner ONKYO TX-SR508 HDMI 7.1 HDMI 1.4 3D;
JBL 25 control x 2 (planowałem zamontować z tyłu);
JBL EC 25 centralny x 1
Do tego LCD, CD player,dekoder cyfrowy.
I teraz zastanawiam się czy kupić kolumny frontowe czy podłogowe (np.JBL ES 80 lub Wharfedale DIAMOND 10.6). Jakie przewody głośnikowe wystarczą(1,5 mm); tylne ok. 6m)
Sprzęt głównie do filmów i muzyki.
Dziękuję i będę wdzięczny za pomoc.
Napisano
Rozdzieliłem dwa wątki dotyczące amplitunerów kd różnych firm...

A wracając do meritum - skoro na parę kolumn zostaje 1000-1200 zł, to pewnie sugestia dotycząca zachowania jednorodności frontów, centralnego i tyłów ma sens. I w związku z tym na taką powierzchnię optymalne będą starsze modele JBLa serii Northridge, czyli E90 (lub mniejsze - czyli E80). Natomiast mieszać nowsze ESy ze starszą resztą to już niekoniecznie (ESy mają dodatkowo głośnik superwysokotonowy). Spokojnie mozna kupić używane - pod warunkiem, że są w dobrej cenie.

Jeżeli potrzebujesz niedrogie kable, to możesz zostać przy 1.5mm^2 - chociaż ja bym pewnie kupił 2.5mm^2

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Dziękuję za info. Niestety muszę zmieścić się w kwocie ,nie ukrywam że szukałem czegoś w przedziale 500-600 zł/szt.

Jak chcesz to mi przypomnij się na priv albo najlepiej na gg, to Ci dam namiar na fajne podłogówki w okazyjnej cenie, chyba jeszcze są dostępne. Na 32m akurat i lepszej jakości od wszelakiej maści niskich JBL i Wafli. Nie do kompletu kina co prawda, ale jak już kupiłeś lipe 3.0, to do lipy 5.0 nie musisz rozbudowywać icon_wink.gif