Olek293 Napisano 14 marca 2013 Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Witam!Piszę, ponieważ mam problem z gramofonem Unitra GS-460 Bernard. Otóż podczas słuchania płyty (nowa płyta, dziś kupiona w empiku, na starych jest to samo) gramofon co jakiś czas na wyjściu daje mi bardzo głośne "puk". Raz jest to często, raz rzadko, nie mniej bardzo mnie to denerwuje i doprowadza do pasji, kiedy z głośników leci "pukaninna".Czy macie pomysły co może być z nim nie tak? Wkładka to MF-104.Gramofon jest po mojej Cioci, która na nim podobno nigdy nic nie słuchała, kupiony w PRL, leżał i czekał na mnie. PozdrawiamOlek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 14 marca 2013 Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Wkładkę radziłbym zmienić niezależnie od "puk" - za ok 100 zł kupisz Ortofona z bez porównania lepiej grającego.Może przy okazji problem rozwiązać.Spróbuj też przetrzeć przed odtworzeniem płytę szczoteczką antystatyczną - może być, że gromadzą się ładunki elektrostatyczne i co jakiś czas rozładowują się z takim efektem dźwiękowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 14 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Rozumiem, że taki Ortofon OM 5 e będzie pasował? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 14 marca 2013 Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Tak. Gram na takiej wkładce w "Adamie" i świetnie się spisuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 14 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Nagrałem mój problem.Jest w sekundzie 13 i około 56 . W zestawie Hi-Fi słychać to jako puknięcie bassem.http://w359.wrzuta.pl/audio/2DDlkgps2MQ/gramo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 14 marca 2013 Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Wyładowanie jakie opisywałem wcześniej słychać bardziej jako trzask i to chyba z wysoko tonowych głośników. Zmień wkładkę bo może ona "nie wyrabia" z jakąś częstotliwością. Jak nie pomoże to chyba serwis zostanie.Chyba, że któryś z kolegów wie co się może dziać i podpowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 14 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Zacząłem się bawić trochę tym sprzętem. Wnioski są takie: przy starych płytach na całą płytę "puka" 2x, nówki "pukają" jak szalone. Chyba wymienię wkładkę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 14 marca 2013 Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Może zacznij od kalibracji gramofonu...W sieci znajdziesz tutoriale, pokazujące jak wyważyć ramię i zrobić kilka innych ważnych dla gramofonu rzeczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 14 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2013 Kalibrowałem ten gramofon na tyle, na ile umiałem, nic nie pomogło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 marca 2013 Udostępnij Napisano 15 marca 2013 Skoro tak to problem może być poważniejszy, jakoś nie wydaje mi się, żeby to była wkładka, ale może warto spróbować ją wymienić... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 15 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2013 Jak otworzę Benka, na co mam zwrócić uwagę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 marca 2013 Udostępnij Napisano 15 marca 2013 Wątpię czy znajdziesz coś nie wiedząc czego szukasz... Bez speca się nie obędzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 15 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2013 To pytanie na koniec:Czy jakiś polecany spec z Bydgoszczy jest? Bo wpisując w gogle gramofony Bydgoszcz szału nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 16 marca 2013 Udostępnij Napisano 16 marca 2013 Witam.Najprędzej to popytać i poszukać lokalnego elektronika z polecenia. Co do wkładki, warto spróbować. I tak przyda Ci się lepsza, niż ta obecna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radmar Napisano 16 marca 2013 Udostępnij Napisano 16 marca 2013 Cytat (...) Czy jakiś polecany spec z Bydgoszczy jest? (...) Lekko i łatwo obawiam się nie będzie. Sam miałem problem ze znalezieniem serwisu w zakresie naprawy magnetofonów. Korzystałem przez pewien okres czasu z usług małego jednoosobowego serwisu RTV na Bartodziejach, ale jak mnie człowiek spytał po co w magnetofonie bez autorewersu są dwie rolki prowadzące i poddał takie rozwiązanie pod wątpliwość bo nigdy o czymś takim nie słyszał (a swoje lata ma, więc magnetofonu nie były mu obce), to przestałem korzystać z jego usług i zacząłem grzebać w sprzęcie sam. Nie wiem więc nawet czy jest sens, żeby podawać Ci namiar do niego. Ale jeśli chcesz zaryzykować, to daj znać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 17 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2013 Znalazłem mój problem... Otóż na płycie zbiera się tyle ładunków, że walą jak szalone... Czy węglowa szczoteczka rozwiąże mój problem? Nie stać mnie na myjkę, a napieprza jak szalone to, z każdym odtworzeniem więcej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 17 marca 2013 Udostępnij Napisano 17 marca 2013 To może masz uziemienie niepodłączone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 17 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2013 Kwestia jest taka, że mam przejściówkę z DIN 5 na cinch, ale z tego co się zorientowałem powinien z niej wychodzić przewód z masą, nie wychodzi z niej, jutro zakupię taką z "masą"... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 18 marca 2013 Udostępnij Napisano 18 marca 2013 Sprawdź jeszcze podłączenie wkładki - nie jestem elektronikiem więc mogę się mylić, jednak wydaje mi się, że kabelki zerowe wkładki powinny te ładunki odprowadzać w większości, jeśli nie wszystkie. Ja nie mam kabla masowego w ogóle i nic mi nie strzela, zresztą kabel masowy zwykle likwidował ewentualne brumienie, nie trzaski. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 marca 2013 Udostępnij Napisano 21 marca 2013 Ewentualnie można zainwestować jeszcze w szczoteczkę antystatyczną, lub ramię czyszczące. Nadal jednak zachęcam do wymiany wkładki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts