sylvek Napisano 26 marca 2013 Udostępnij Napisano 26 marca 2013 witam ponownie wszystkich. Corac częściej zastanawiam sie nad wymianą moich kolumn frontowych Jamo s606 na coś ciekawszego czytaj lepiej grajacego.Moje warunki to pokój 20m2 kolumny stoją bliżej jednej ze ścian.wzmacniacz to amplituner kinadomowego Marantz nr1501 może kiedyś nr1603 lub sr5007.źródło to bluray marantz bd7003 kidys może będzie coś nowszego.Co do muzyki to słucham naprawdę wszystkiego, jednak odmiany muzyki ciężkiej raczej balady, przez rock, elektroniczną, poważną, jazz, techno.Zaznaczam, że jak większość facetów jestem wzrokowcem i kolumny mają mi się podobać. Kwota jaką dysponuję to około 2000zł.jako jeden z moich typów to Mission mx3/4 chciałem się dowiedzieć jak one zagrają z marantzem. Ewentualnie z chęcią zobaczę jakie sąwasze typy dobrej współpracy z marantzem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Wolan Napisano 27 marca 2013 Udostępnij Napisano 27 marca 2013 w tym budżecie ja sluchalem na marantzu - roth oli 30 - mega mi się podobało, roth oli 40 też byśprzepchał w budżeciesluchalem go na budżetowym pm5003, jasno czysto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 27 marca 2013 Udostępnij Napisano 27 marca 2013 Witaj,do Twoich gatunków muzycznych proponowałbym posłuchać Dali Zensor 5 lub jeśli lubisz trochę bardziej miękkie brzmienie Indiana Line Tesi 540 (ewentualnie 560).Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomgda Napisano 27 marca 2013 Udostępnij Napisano 27 marca 2013 Chyba nie w tym dziale podjełeś wątek. Bardziej dział kino domowe. Tutaj każdy do słuchania poleci Ci wzmacniacz stereo bo kino jest do kina a nie do muzyki (nie dotyczy amplitunerów powyżej 8tys )Ale jeśli musi być kino to:NR 1501 mocą nie grzeszy więc trzeba wybierać kolumny łatwe do napędzenia. Może warto kupić kolumny podstawkowe ( w tej samej cenie co duże, podłogowe ale sporo lepsze jakościowo) ? Najczęściej będą grały bardziej przestrzennie, szybciej na basie i niemuląco.Słuchałem z marantzem Dali zensor 5, Roth Oli 40 i Canton 470. Roth wycofana średnica i lekko wysokie, Canton troche metalicznie i pudełkowato na basie, Dali wszsytkiego w sam raz. Najładniej dla mnie (z perspektywy czasu i po zdobytych doświadczeniach) grały Dali. Przejdź do salonu i przesłuchaj. Ja ze swojej strony najbardziej polece Ci do Marantza - Castle Knight 2. Weź je też pod uwagę jeśli będą mieli w salonie. Tylko każ postawić je bliżej ściany bo jest to wskazane w przypadku tych monitorów.W kwesti używanych i nie tylko najlepiej doradzi f1angel Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvek Napisano 27 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2013 Witam i dziękuję za podpowiedzi,nad monitorami też się zastanawiałem. i ich napewno nie wykluczam. oczywiscie nie napisałem tego wcześniej ale uzywane też mogą być. co do wzmacniacza (amplitunera). to niestety narazie taki kompromis musi być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 marca 2013 Udostępnij Napisano 29 marca 2013 Do 20m2 można poszukać kolumn Castle, Sonus Faber albo Chario czy Xavian. Także standowych. W ogłoszeniach widzę bardzo fajnie grające nieduże podłogówki Totem Staff http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/10/125238.phpI odpada problem standów. Mogą być również nowe Pylon Audio Topaz 20.Ale większość z nich zagra naprawdę dobrze z opcją wymiany napędu na porządny wzmacniacz. I to niekoniecznie Marantz.Można by pomyśleć o Dynaudio, ale tu musiałbyś mieć od razu dobry wzmacniacz. http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/10/125500.phpTakie kolumny niestety są bardzo wredne w połączeniu z byle jakim wzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvek Napisano 30 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2013 A jeśli nie marantz to co do około 3000 zł, raczej nowe, lub nie bardzo stare. amplituner kina domowego który da chociaż troche radę w stereo. Wczoraj przypadkiem slyszalem monitory KEF ls50, mialem wrazenie że jest wiecej niskich tonów niz w moich jamo, poprostu odjazd. moze na próbę mozycze monitory b&w od kolegi, zobaczę jak to gra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 30 marca 2013 Udostępnij Napisano 30 marca 2013 Wzmacniacze z tego przedziału cenowego,oczywiście używane zaproponowałem już w innym wątku: http://forum.audio.com.pl/Pylon-Topaz-20-i...lej-t33677.htmlCo do amplitunera KD, to jestem sceptyczny. Owszem można szukać takich, raczej tych topowych z niskimi numerami w symbolu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvek Napisano 6 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2013 szukam, szukam i jestem coraz bardziej w malinach. Jamo prawie sprzedane a ja kieruję się w stronę monitorów. Po odsłuchach B&W S601 s2 ( z marantzem fajnie zagrało, przynajmniej mnie nic nie brakowało, to z denonem f107 było za dużo agresywnej góry), jestem coraz bardziej przekonany do monitorów. Mając na uwadze moje plany zakupowe kieruje się w kierunku-1.Magnat Quantum 653 (753)2.Monitor Audio RX23.Indiana Line Tesi 260.Kieruję się w te rejony bo chodzi mi o estetykę, kolor czrny a newet czarny połysk.Co szanowne forum sądzi o takich propozycjach? Narazie kierowalem sie opiniami i testami gazetowymi. Nie mam możliwość w tej chwili odsłuchu wszystkich modeli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvek Napisano 7 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2013 No i właśnie jamo zmieniło właściciela, wiec czekam na pomoc bo mam, straszny mętlik w glowie. Do moich propozycji doszły jeszcze Monitor audio rx6 używane za około 2400 zł?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvek Napisano 8 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2013 Byłem dzisiaj w sklepie niedaleko mojego mjejsca zamieszkania ,i pan sprzedawca polecił mi do mojego marantza kolumny MA BX5 gdyż przy cenie podobnej do RX2 bedą miały więcej basu (tylko jak na podłogówki to takie trochę mikre?!). Jak sie w końcu zdecyduję to mogę nawet te BX5 wypożyczyć do domu na odsłuchy.Ale własnie przegladając ich stronę znalazłem kolumny DALI Zensor 7 Firma jak najbardziej ceniona ale nie wiem jak to gra z marantzem? Czy ktoś orjętuje się w temacie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvek Napisano 10 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2013 Klamka zapadła, po przesluchaniu: Dali zensor7, M A bx5 i M A gs10,jak dlamnie najciekawiej zagrały bx5 i je zamówiłem w wersji czarnej , jutro będę miał odpowiedż jak jest z dostępnością.Myślę, że temat skończony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts