mateoTDI Napisano 28 marca 2013 Udostępnij Napisano 28 marca 2013 W wyniku dość pozytywnych opinii postawiłem na polską firmę. Jaką elektronikę do tego zestaw polecacie? Z czym dobrze zagraja te kolumny? Dużo osób poleca elektronikę NAD. Co polecacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 marca 2013 Udostępnij Napisano 28 marca 2013 Witaj,rzeczywiście bardzo często łączy się kolumny Pylon Audio z elektroniką NAD. Wybór jednak jest uzależniony od kilku czynników:1. jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz,2. jakie preferujesz brzmienie,3. jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na zakup nowego wzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoTDI Napisano 28 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2013 Wzmacniacz ma być przeznaczony do odsłuchu muzyki rockowej, z przewaga gitarowego brzmienia wirtuozów gitary, muzyka life concert, ale trochę popu, kobiecego wokalu i dobrego chill out. Ponieważ w opiniach Topazów stwierdzono że są dość neutralne ze wskazaniem uniwersalności to życzeniem moim byłoby gdyby solówki średnicy nie wycofywały się ale lekko wychodziły przed szereg. Oczywiście przestrzeń, scena , jakkolwiek to nazwiemy oczekuję, że będzie atrakcyjna czyli słyszalna.Wszystko można wyostrzyć dobrymi kablami ale i na to przyjdzie czas. Do dyspozycji mam przestrzeń ok. 30m2 więc możemy pozwolić sobie na próbę zbudowania czegoś rozsądnego na tym polu. Budżetu nie określam, ponieważ dobre propozycję są zawsze w cenie, czasami też można się zastanowić nad używanym sprzętem, ale ... myślę że nad kosztami zawsze można sie pokłonić i rozważyć każdą propozycję byle dobrą i fachową. Najwyżej trochę oddaloną w czasie coby nie zostać wyeksmitowanym z domu przez płeć piękną .Jeśli są użytkownicy Topazów to proszę o podzielennie się swoimi sugestiami.PZDR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 marca 2013 Udostępnij Napisano 28 marca 2013 Dzięki za szczegóły,w takim razie wybór wzmacniacza NAD będzie dobrą opcją, zwróć jednak uwagę na modele od C326BEE wgórę. Bardzo ciekawą alternatywą, brzmiącą trochę łagodniej, cieplej z Twoimi kolumnami jest najnowszy Arcam FMJ A19 oraz jeśli budżet pozwoli, hybryda lampowa Xindak XA-6900 (2011 Edition).Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania urządzeń do naszego salonu. W przypadku pytań, wątpliwości służę pomocą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 marca 2013 Udostępnij Napisano 29 marca 2013 Pylony Topaz 20 są rzeczywiście bardzo dobrze grającymi kolumnami. W tej cenie, to naprawdę kawał dobrej roboty.Słuchałem ich tylko co prawda na Audio Show, ale od razu dało się zauważyć jak dobrze grają. A później zaskoczenie, gdy wystawiający podał ich cenę.Oczywiście, że można by pokusić się o dobry używany wzmacniacz do nich. Propozycje Q21 są ciekawe, choć jak wiadomo można lepiej z drugiej ręki. Napisałeś o muzyce jakiej słuchasz. Szkoda, że więcej nie o preferencjach brzmieniowych.Widzę w ogłoszeniach od niedawna świetny wzmacniacz Sphinx Myth 5. Gra bardzo dynamicznie, precyzyjnie, neutralnie, choć trochę po chłodnej stronie neutralności. Jeden z lepszych wzmacniaczy jakie można kupić za te pieniądze. http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/13/127007.phpMożna też rozejrzeć się za Primare A30Ja wiem, że piszą iż te kolumny zagrają nawet w 30m2, ale potężnie z odpowiednim wolumenem niskich tonów już na pewno nie.Można to nieco zrekompensować stosując właśnie dobry wzmacniacz, który zapędzi je do pracy. Byle tylko wytrzymały Bardzo uniwersalnie zagrałby Roksan Caspian czy Exposure 3010SJeśli wolisz jednak pełniej, cieplej, soczyściej trzeba by się rozejrzeć za czymś właśnie w stylu Xindaka, Musical Fidelity (wyższe modele), Atoll (raczej IN 80 albo lepiej IN100), Copland CSA 14 albo (prawie to samo ale z pilotem) CSA 28.Wiem, że pewnie większość będzie zbyt droga, ale może coś się trafi w dobrej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoTDI Napisano 29 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2013 F1angel - Jestem po wstępnej rozmowie z człowiekiem, który zamierza się rozstać ze swoim MF E100, ale na razie nie znam ceny i jest to nic pewnego bo gość jest na rozdrożu i nie do końca jest pewien sprzedaży. Dopiero w połowie kwietnia da mi znać bo wyjeżdża za granicę. Trochę długo, ale zaczekam. Jak uważasz jeśli chodzi o cenę możliwą do zaakceptowania? Za ile warto do tego podejść? Jeśli się rozmyśli zapewne skorzystam z podpowiedzi Q21 bo uważam, że wie co mówi a ja też słyszałem i czytałem podobne opinie (NAD, Xindak).Chodzi mi jeszcze jedna myśl po głowie nie dając spokoju i tu zwracam się do Ciebie (F1angel) o opinię: jak wypadają Topazy 20 vs. STX FX-300? Ceny są zbliżone. Też "polska myśl techniczna"Poza tym oczywiście przyjrzę się Twoim propozycjom,poniewż są ciekawe i może jakaś odpowiednia oferta się pojawi.Odbiegając od tematu życzę Wszystkim Zdrowych i Pogodnych Świąt, spędzonych rodzinnie i w miłej atmosferze, przy dźwiękach dobrej a przede wszystkim dobrze brzmiącej muzyki !! No i niech Wam Zajączek przyniesie coś fajnego !! Wesołych Świąt.PZDR Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 30 marca 2013 Udostępnij Napisano 30 marca 2013 STX FX300 nie znam. Podobno dobre, choć są głosy, że niezbyt neutralne i nieraz nie radzą sobie z rytmem nagrań.Poza tym niektóre modele mieli koledzy z forum i nie zawsze jakość wykonania była na dobrym poziomie. Może się to poprawiło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinkfloyd777 Napisano 31 marca 2013 Udostępnij Napisano 31 marca 2013 Witam,oczywiście, że Nad:) Słuchałem tego zestawu bardzo wnikliwie i dostaniesz to czego oczekujesz. To naprawdę dobrany zestaw. Ciekawe czy nie było w tym jakiejś celowości. Topazy to w swojej cenie świetne kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoTDI Napisano 25 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Po niedługiej przerwiespowodowanej wyjazdem muszę podzielić się wydarzeniami. Oczywiście na wstępiechciałbym podziękować koledze f1angel, który ukierunkował mnie w poszukiwaniachi kolumn i wzmacniacza (wielki ukłon). Pylony Topazy 20 dotarły właśnie do mniei …. z niecierpliwościa oczekuję wzmacniacza, który dotrze do mnie w sobotę. Itutaj chciałbym podziękować koledze Adamc, ponieważ zakupił do swojego użytkuMF E100 natomiast odstąpił mi swój MF E10 (tutaj kierunek poszukiwań nakreślił f1angel,dziękuję). Oczywiście tutaj dziękuję Ci Adamc za cierpliwość, ponieważ dzieliłynas setki km, ale pomyślnie to rozwiązaliśmy). Także tutaj zareklamujęzaangażowanie forumowych kolegów, którzy wykazują się wielką pomocą iżyczliwością za co im serdecznie dziękuję. Jednak to wszystko nie zmieniafaktu, że zżera mnie ciekawość jak to zagra !!! Dlatego też muszę szybko„dozbroić” zestaw w CD, kabelki i IC? Oczywiście proszę o sugestię doboru żebynie zaburzyć charakterystyki tego zestawu. Za podpowiedzi z góry dziękuję.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Podziękujesz, gdy usłyszysz jak to zagra i Ci się spodoba, bo wcale tak być nie musi I właśnie dlatego chyba za wcześnie jeszcze radzić, szczególnie kabelki. Choć i odtwarzacz CD jest szansa odpowiednio dobrać, gdybyś nieco chciał skorygować brzmienie. Co Ty na to? Może najpierw posłuchaj jakiś czas na tym co masz, pomyśl w jakim kierunku chciałbyś doszlifować brzmienie a wówczas bardziej sensownie można będzie dobrać CD i kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoTDI Napisano 25 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Na razie nie ma mowy o korygowaniu czegokolwiek ponieważ budujemy zestaw z niczego. Dlatego najpierw CD, potem kabelki.... potem korygowanie może jakies zmiany wyżej... wszystko możliwe. Dla mnie już jest za co dziękować ponieważ spotkałem się tu z życzliwością i pomoca na która liczyłem. Wierzę że wspólnie budowany zestaw da mi oczekiwane zadowolenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 No, ciekaw jestem Twoich wrażeń z odsłuchów. Mam nadzieję, że MF pięknie spełni Twoje oczekiwania brzmieniowe. Czekam niecierpliwie na relację Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 26 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2013 Naprawdę nie masz jak i czym podłączyć komputera pod wzmacniacz i posłuchać jak to gra, czego Ci tam brak albo za dużo?Jeśli nie, to podaj sumę w jakiej trzeba się zmieścić z CD i kablami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts