bandzior85 Napisano 24 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2013 To mój pierwszy temat więc na wstępie chcę się przedstawić.Cześć Wszystkim jestem Grzesiek - początkujący w temacie sprzętu audio.A teraz do rzeczy o co mi chodzi.Temat oklepany i maglowany w tą i z powrotem ale liczę na Waszą wyrozumiałość i pomoc ze względu na mój brak wiedzy.Proszę o pomoc w wyborze kolumn do kwoty około 1000zł za paręSprzęt jaki na tą chwile posiadam to amplituner Yamaha htr-3064 + komplet głośników Prism Onyx 100, zestaw sprzedawany do niedawna w wielu sieciach rtvNie jestem jakimś specjalnym audiofilem ale słyszę, że tym głośnikom trochę brakuje do przyzwoitej jakości dźwięku tym bardziej że lubię sobie czasem głośniej posłuchać muzyki.To co samemu udało mi się poszukać to:http://www.redcoon.pl/B445704-TAGA-Harmony...-pod%C5%82ogowehttp://www.redcoon.pl/B322055-Heco-Victa-5...-pod%C5%82ogowehttp://www.redcoon.pl/B276341-KODA-CV-65F_...-pod%C5%82ogoweWizualnie najbardziej podobają mi się pierwsze Tagi ale mało jest w necie opinii na ich tematBędę wdzięczny za wszelką pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2013 Witaj,podaj proszę więcej informacji, dopiero wtedy będę w stanie podać Ci propozycje, które będą optymalnie dopasowane do Twoich preferencji.Przede wszystki jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jakie masz wymagania/sugestie w kwestii wyglądu i kolorystyki kolumn.Czekam na szczegóły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 24 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2013 pokój ponad 30m2 muzyka to rock, coś takiego jak gothic rock ze względu na Sisters Of Mercy gdzie automat perkusyjny dość mocno daje czad :hehe:, rock alternatywny, dubstep kolumny preferuje w kolorze czarnym bądź tzw wenge Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Witaj,masz duże pomieszczenie, dlatego moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zestaw kolumn TAGA HARMONY TAV-806F - http://www.q21.pl/taga-harmony-tav-806f-kredyt-20-x-0.html. Zestaw minimalnie przekracza Twój budżet, ale z upustem klubowym poradzimy sobie z rozsądną ofertą. Ewentualnie model mniejszy TAGA HARMONy TAV-606F - http://www.q21.pl/taga-harmony-tav-606f-v-...dyt-20-x-0.html.W przypadku pytań służę pomocą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Q21,A czemu polecasz te kolumy? Jak one wg Ciebie grają? Czy sprawdzą się także w trochę mniejszym pokoju 20m2 w muzyce klasycznej i rocku?P.S. Przepraszam autora tematu za wtrącenie się do wątku. Mam nadzieję, że nie masz nic naprzeciw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 25 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Spoko. Nie mam.Nie mam możliwości odsłuchu więc z ciekawości też chciałbym wiedzieć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 A Magnat Supreme 2000? Kosztują podobnie jak Taga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Tzn. Polecasz je? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Słyszałem jakiś czas temu Supreme 1000. Ujdą w tłoku. Niech się Q21 wypowie, oni tam mają wszystkie pod ręką.Sam jestem ciekawy czy Taga są lepsze od Magnatów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 25 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Racja.Sporo też pewnie zależy od upodobań muzycznych, dla mnie liczy się duża dynamika bo nie słucham spokojnej nastrojowej muzyczki tylko dość dynamicznej dlatego opis specyfikacji kolumn Taga mi odpowiada ale to tylko suche dane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 25 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 Szkoda że nie możesz dołożyć paru stówek. Ponoc Azure F-80 są dość dobre.http://www.q21.pl/taga-harmony-azure-f-80-kredyt-20-x-0.htmlTeż myślę już od dłuższego czasu o stereo i staram się coś dobrego złożyć w miarę ludzkich kwotach.Może coś by Ci mogli opuścić na tych kolumienkach ale to już z nimi rozmawiaj.A może missiony mx-3? Są takie same jak m34i a te grają na prawdę całkiem dobrze.Tylko 500pln trzeba dorzucić. http://www.q21.pl/mission-mx3.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 25 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2013 niestety nie chce przekraczać kwoty 1000zł a jeśli nawet to od nie dużą sumęCeldur jak już miałbym dokładać to jedynie do Tonsil Maestro 180 ale niestety mam ważniejsze wydatki dlatego mogę wyłożyć jedynie tysiaka ewentualnie z małym haczykiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 26 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2013 czy ktoś w ogóle słyszał jedne albo drugie Tagi?ja niestety nie mam możliwości ich odsłuchu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 27 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2013 Na youtubie jest filmik Tagi tav-606 z prezentacją pracy membran głośników. W komentarzach autor filmu pisze, że najlepsze w stosunku jakość-cena, Z TYCH, KTÓRE TESTOWAŁ. Ale były także polecane na którymś z forów (nie pamiętam gdzie) jako bardzo dobre w tej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 27 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2013 Q21,Mam jeszce pytanie jaką moc RMS mają Tagi tav-606? Jeśli mają moc muzyczną 120W, to znaczy, że moc RMS=60W? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 kwietnia 2013 Według specyfikacji kolumny mogą przyjąć od 20 (no powiedzmy) do 120W przy 6 ohmach. Czyli wysteruje je większość wzmacniaczy z tego przedziału cenowego.A co Ci po tych watach, RMSach i innych Może mi to wyjaśnisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 28 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2013 Właśnie ze względu na wzmacniacz, gdyż mogę kupić pioneera sx-20 100W i pioneera a-20 50W. I teraz zastanawiam się który będzie do nich lepszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2013 Lepszy będzie ten o lepszej jakości dźwięku. A same waty wzmacniacza to nie wszystko. Liczy się wydajność prądowa, sprawność zasilacza.Na ogół wzmacniacze stereo są lepsze od amplitunerów. Ale tych urządzeń nie słuchałem. Które lepsze musi Ci ktoś inny odpowiedzieć albo Ty musisz gdzieś posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 29 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2013 Cytat Na youtubie jest filmik Tagi tav-606 z prezentacją pracy membran głośników. W komentarzach autor filmu pisze, że najlepsze w stosunku jakość-cena, Z TYCH, KTÓRE TESTOWAŁ. Ale były także polecane na którymś z forów (nie pamiętam gdzie) jako bardzo dobre w tej cenie. w przyszły poniedziałek bądź wtorek będę zamawiał i teraz nie wiem czy wziąć mocniejsze 806f czy starczą mi te słabsze Tagi 606f na pokoik 30m2 co sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 29 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2013 Do 30m ja bym wziął większe, wydaje mi się że te kolumny tak na prawdę nie różnią się mocą tylko jakością. Sobie chyba kupię jednak tagi 606, gdyż mam mniejszy pokój z dużą ilością mebli. Jak już zakupisz jakieś daj znać jak grają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 29 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2013 mi również z wygląu bardziej podobają się 606f i głównie dlatego mam dylemat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2013 Do 30m2 od TAGA to minimalnie 806f powinieneś brać. Aczkolwiek nie wiem czy jeszcze wyższym modelemnie powinieneś się zainteresować. Fakt że im wyżej tym drożej ale żeby później nie sprzedawać po miesiącujak okaże się za cienka do takiego pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 30 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2013 znalazłem jeszcze takie http://www.youtube.com/watch?v=bzRD9x6ssEoco prawda przewyższają mój budżet ale na moje są WOOW!!specyfikacjahttp://www.redcoon.pl/B274632-TAGA-Harmony...owe?refId=ceneoco sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts