pawel46 Napisano 30 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2013 Witam wszystkich.Chciałbym się Was zapytać jakie kolumny polecacie do 1200zł? Kolumny muszą być nowe, najlepiej podłogowe. Zastanawiałem się nad Jamo s606, taga harmony tav-606f i tav-806f. Jakie byście jeszce polecili? Pokój ma ok. 20m, muzyka to lżejszy rock i klasyczna.Z góry dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 30 kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2013 Do klasycznej muzyki zdecydowanie odradzam Jamo S606. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 30 kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2013 A tagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 a np te http://www.redcoon.pl/B253221-Heco-Victa-7...-pod%C5%82ogowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Heco nawet w porządku, chociaż na niektórych forach piszą, że są do niczego. Znowu opinie są bdb. No i komu tu wierzyć...Słuchał ktoś tych Tag? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 No cóż jeśli kolumny muszą być nowe, to może niech choć będą dobre brzmieniowo albo przynajmniej poprawne.Może coś w stylu Pylon Audio. Nie wiem, czy uda Ci się wygrać aukcje Pylon Topaz 20, ale warto spróbować:http://allegro.pl/show_item.php?item=3214146492Jeśli nie, to Pylon Pearl też nie będą złe http://kupglosnik.pl/pl/pylon-audio-pearl-20-front.htmlNa pewno lepsze od tych wszystkich TAG, Jamo itp. Oczywiście myślę o odtwarzaniu muzyki a nie "nagłaśnianiu". Ot, taka subtelna różnica.A do pokoju 20m2 niepotrzebne Ci tak duże gabarytowo, wielogłośnikowe kolumny. Wielkość o niczym nie świadczy.Jeśli już, to o tym, że gros kosztów przypada na dużą obudowę i kilka głośników. Więc jeśli niemal cała para idzie w ilość (wielkość), to ile zostaje na jakość? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 A missiony? Np. m33i lub MV6?Dodam, że na amplituner się jeszcze nie zdecydowałem, ale prawdopodobnie będzie to pioneer sx-20. A te pylony wypełnią ładnie tej wielkości pokój? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Pylony są lepsze (Topaz 20 dużo lepsze). A czy wypełnią pokój 20m2? Jeśli nie masz spaczonego gustu a'la zamieszczacze filmików na you tube, gdzie pokazują jak wychylają się membrany głośników niskotonowych (bo jak tam ocenić dźwięk), czy podskakują szklanki w kredensie? Moim zdaniem całkiem dobrze dadzą sobie radę. Ja mam niewielkie kolumny podstawkowe w 21m2 i na wypełnienie nie narzekam. W niektórych nagraniach (3-4% wszystkich) niskich tonów jest aż za dużo. Czy wyobrażam sobie niżej schodzące niskie tony, większą potęgę brzmienia i dynamikę? Tak.Ale wymagałoby to kupienia kolumn znacznie droższych. Nie stać mnie teraz na to.Czy za podobne pieniądze wyobrażam sobie kupienie większych kolumn podłogowych, zyskanie na niskich tonach i potędze brzmienia ale stratę na ogólnej jakości przekazu? Nie i jeszcze raz nie!!!Tak więc przy ograniczonych środkach trzeba się decydować. Ilość albo jakość.Czy będziesz zadowolony z kolumn typu Pylon, Mission? Nie wiem. Ja tylko podpowiadam co warto. A Ty decydujesz co kupić. Decydujesz także, czy posłuchać przed zakupem. Zawsze namawiam na odsłuch jeśli jest taka możliwość.Oczywiście namawiam na zakup wzmacniacza zamiast amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Czyli chyba wiem, co kupię. Wiem że wzmacniacz prawdopodobnie zagra lepiej niż amplituner, ale nie stać mnie na zakup tunera dodatkowo, a słucham sporo radia.A o tej głośności, to nie zależy mi na tłuczeniu szklanek, itp., ale czasami lubię głośniej posłuchać. Rozumiem, że te kolumny nie zagrają ciszej od miniwieży za 500 zl? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 f1angel,przepraszam za tą dociekliwość, ale znalazłem 2 wersje polecanych wcześniej kolum. A mianowicie o impedencji 8 ohm, oraz pylonowskich głośnikach, i impedencji 6 ohm na tonsilwoskich. Wiesz może która jest lepsza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Panowie tak czytam Wasz temat i wypowiedź na temat tych kolumn Pylon i przyznam że mnie trochę zaintrygowały.zastanawia mnie tylko fakt jak te kolumienki sprawują się w większym pomieszczeniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Do Twoich 30mkw to mogą być już trochę małe. Podobno mają tylko po 40 W, ale skuteczność nawet ok: 88 db. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 jeśli brać pod uwagę to że Pylony są robione na głośnikach Tonsila i sprawują się bardzo dobrze to co sądzicie o tym sprzęcie w całości Tonsilowym i mocniejszym http://www.skleptonsil.pl/497827/melody-nowoscalbodobrze ocenianehttp://www.skleptonsil.pl/517543/tonsil-premium-frontprzepraszam autora za małe rozepchanie się w nie swoim temacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Nie ma sprawy Wydaje mi się, że te tonsilowskie konstrukcje do których podałeś linki są jednak sporo słabsze muzycznie niż Pylony, ze względu na sporo niższą cenę oraz porównania Pylonów do sporo droższych kolumn, w których wypadł bardzo pozytywnie. Ale na początku też się nad nimi zastanawiałem i ich jeszcze nie wykluczyłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 powiem Ci że ja już kompletnie zgłupiałem odnośnie własnego wyboru im bardziej zagłębiam się w temat bym ma więcej wątpliwości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Mam ten sam problem .f1angel pisze, że Pylony sporo lepsze muzycznie, ale czy ja to usłyszę? Recenzenci też je polecają, ale spotkałem się z negatywnymi opiniami użytkowników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Ja polegałem na jego zdaniu i się nie zawiodłem .Jak chcesz, to nie remont mieszkania na kilka lat. Każdy słyszy i oczekuje innego brzmienia, więc... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Ale Pylonów jeszcze nie wykluczyłem, wręcz przeciwnie, coraz bardziej się ku nim skłaniam . Zastanawiam się jeszcze nad tonsilowskimi fenixami 2 i konstrukcjami podanymi wcześniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Feniksów nie warto brać pod uwagę. Brzmią tak, jakby dźwięk wydobywał się z kartonowego pudła. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 1 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2013 A te tonsile premium? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 maja 2013 Udostępnij Napisano 1 maja 2013 Panowie. Pylon Audio wersja 8ohmowa, to nowszy wypust. Jeszcze ciut lepsza od starszej. A że ktoś tam jest niezadowolony? Znacie sprzęt, który pasowałby każdemu? Poza tym to są kolumny bez większych wad brzmieniowych. Z kiepskim wzmacniaczem mogą zagrać tak sobie, ale z lepszym, nawet sporo droższym od nich będzie coraz lepiej. Pawel46, licytuj te Topazy, może Ci się uda wygrać?Tonsile niestety słabsze dźwiękowo, mimo, że bojowo wyglądają Należy pamiętać, że nawet dokładnie taki sam głośnik, ale zastosowany w różnych aplikacjach może dać zupełnie inne brzmienie, inną jakość.Przykładem pamiętne kolumny Totem Mite na głośnikach Tonsila.Bandzior85 Pylony niestety do pomieszczenia 30m2mogą okazać się trochę za delikatne. Rozejrzałbym się raczej za STXami.Nowsze modele są już dużo lepsze jakościowo od starszych. Jaki model? Musiałbym poszukać, bo nie pamiętam symbolu. Może jutro uda mi się to znaleźć, to Ci tu podrzucę. Jakby co przypomnij mi.Oczywiście mowa tu o nowych kolumnach. Jak zwykle namawiam na używane, bo będzie o wiele lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 2 maja 2013 Udostępnij Napisano 2 maja 2013 Posłuchaj STX FX300. To dobre kolumny choć cena przekroczy budżet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 2 maja 2013 Udostępnij Napisano 2 maja 2013 Oczywiście. A gdyby jednak było za drogo możesz się zastanowić też nad całkiem niezłymi STX-FS250. Polecało je również Audio Video. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 2 maja 2013 Udostępnij Napisano 2 maja 2013 ale Panowie to nie na moją kieszeń, ja tak samo jak Kolega który załozył ten temat oscyluje w okolicach tysiąca no max 1200 za parędziś rano wertowałem nawet allegro w poszukiwaniu jakichś używek i znalazłem dość ciekawą propozycje Klipsch Icon WF-34 powystawowe z salonu audio licytacja 2 dni do końca na tą chwile jest 510złznalazłem jeszcze kolumny Quadralz opisu aukcji wynika że cena dotyczy pary ale to aż dziwne że aż tak tanio nie sądzicie?http://allegro.pl/kolumn-podlogowe-quadral...3190041137.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel46 Napisano 2 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2013 Oferta rzeczywiście niezła, bo zestaw kosztuje 1600 zł. Fronty z tej aukcji 900 a centralne i satelity razem 550 na innej, więc razem wychodzi 150 zł taniej:). Tylko pytanie czy one zagrają lepiej niż np. tonsile premium. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts