Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Na początek chciałbym zaznaczyć, że dla mnie zestawy stereo to kompletna nowość. Do obecnego czasu poslugiwalem się wyłącznie przyzwoitymi sluchawkami, a teraz postanowiłem nabyć dość dobry zestaw stereo, który przeżyje ze mna kilka lat. Obecnie będzie stal w pokoju o powierzchni 10 m^2. Slucham głównie hip hopu. Ze względu na rodzaj muzyki ważny jest dla mnie bas, , ale nie dominujący.
Po pytałem troszkę i polecano mi elektronikę Denona.
Znalazłem taki zestaw: Denon PMA-520AE + DCD-520AE + Tannoy Mercury v1
Co uważacie na temat tego zestawu ?
Napisano
Zestaw, taki sobie. Można dość przyjemnie posłuchać, ale żadna rewelacja. Szczególnie jeśli słuchawki masz dobrej klasy możesz być takim systemem nieco rozczarowany.
Wiadomo, używany zestaw w tej cenie będzie znacząco lepszy.
A jeśli musi być nowy, to z elektroniką Denona połączyłbym nieco żywsze, może bardziej przejrzyste kolumny. Ale przede wszystkim lepsze brzmieniowo. Do Twojej muzyki wybrałbym raczej inną elektronikę. Pewnie coś z oferty Yamahy albo NADa. Tylko, że wówczas przekroczymy założony budżet.
Napisano
Witaj,
wybór elektroniki Denon w Twoim pomieszczeniu i preferencjach brzmieniowych jest optymalny, nie szukałbym innego rozwiązania. Miałbym jednak wątpliwości w kwestii wyboru kolumn. Tannoy Mercury V1 to świetna kolumna, która spokojnie poradzi sobie z nagłośnieniem Twojego pomieszczenie, jednak charakter brzmienia, szczególnie w połączeniu z elektroniką Denon nie jest spójny z podanymi przez Ciebie gatunkami muzycznymi. Dźwięk w zestawie Denon/Tannoy będzie ciepły, miękki, będzie zawierał stosunkowo dużo basu, jednak będzie to brzmienie wolne, zaokrąglone, idealne do muzyki jazzowej.
Z mojego doświadczenia zaproponowałbym Ci zestaw kolumn Monitor Audio MR2 lub Paradigm Atom Monitor v.7. Monitor Audio w połączeniu z Denonem zapewni szybki, dynamiczny, pełny dźwięk, w pełni zgodny z Twoimi preferencjami. Paradigm to klasa wyżej, dźwięk będzie dokładniejszy, bas krótszy, mocniejszy i lepiej kontrolowany.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom pod linkami:
- http://www.q21.pl/paradigm-atom-monitor-v-7.html
- http://www.q21.pl/monitor-audio-mr2.html

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań lub indywidualnej oferty cenowej służę pomocą.
Napisano
To zależy od rodzaju hip-hopu. Jeśli jest on ze wskazaniem na hip, to rzeczywiście potrzebny będzie dźwięk
raczej miękki, ciepły, zaokrąglony, osadzony jednak w realiach tu i teraz.
Ale jak będzie ciążył bardziej w kierunku hop, to trzeba skłaniać się bardziej ku zestawowi grającemu w sposób dokładniejszy, gdzie bas będzie krótszy, mocniejszy i lepiej kontrolowany. Tu możliwe są wszelkie wariacje czasoprzestrzenne o skomplikowanej architekturze rytmiczno-harmonicznej.
Znalezienie złotego środka jest nie lada wyzwaniem dla każdego wyznawcy tego gatunku. Szczególnie jeśli jest on zarazem audiofilem i melomanem.