Kostku Napisano 29 maja 2013 Udostępnij Napisano 29 maja 2013 Witam. Obawiam się, że wielką wymianę czas zacząć. Chciałbym zrobić wstępną symulację, badanie rynku, możliwości itp.Założenie numer jeden: mam 1000-1200 złotych. Cytat Ale mimo iż masz sprawny CD, wymianę toru zacząłbym właśnie od niego - wtedy zrozumiesz po co to całe zamieszanie... mejson o odtwarzaczu Sony CDP-S37Kupiłbym CD za 200zł, a tysiaka przeznaczył na wzmacniacz i kolumny. Czy tędy droga? Jeśli tędy, to słówko o wzmacniaczu. Dobrze by było, gdyby grał w miarę ciepło, ponieważ szukam jasnych kolumn i nie chciałbym przesadzić. Problem będzie tradycyjnie z pilotem, nie wyobrażam sobie wstawania co chwilę, żeby zmienić głośność o pół decybela. A może potraktować to jako formę sportu, bo zaniedbałem ostatnio wychowanie fizyczne?Orientacyjnie - 4 stówki na wzmacniacz, a 6 na kolumny? Czy może sugerujecie inne proporcje?No i teraz główny punkt programu, czyli kolumny podstawkowe, a wraz z nimi szereg wymagań:- ogólnie jasne, chłodne brzmienie;- obudowa zamknięta lub bass-reflex umiejscowiony z przodu;- niskie tony bardzo delikatne, dobrze kontrolowane, spokojne;- średnica mocno wysunięta "przed szereg";- góra wyraźna, bez pieszczenia się, ale może też bez przesady, uszu nie musi pociąć.No, rozumiecie, jeszcze trochę powietrza, dobra scena... i będę musiał iść do banku po pożyczkę. Cytat A tu coś nie dla Ciebie, ale może zainteresuje się ktoś poszukujący niedrogich a bardzo dobrze grających kolumn do spokojniejszej muzyki. Dla osób, które po początkowej fascynacji kolumnami poruszającymi kryształy w kredensie ale nie grającymi (tylko odtwarzającymi dźwięki) zapragną posłuchać muzyki, podelektować się nią.http://allegro.pl/castle-warwick-i3258374153.html f1angel o kolumnach Castle WarwickPrzyznam się bez bicia, że nie słuchałem nigdy wyrobów tej firmy. <Googluję...> Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 29 maja 2013 Udostępnij Napisano 29 maja 2013 Jeśli idzie o wielkie wymiona, to bardzo poważna sprawa A tak już zupełnie poważnie. Przy całkowitej wymianie sprzętu nie zaczynałbym od odtwarzacza CD.Chęć zmiany czegoś w istniejącym systemie mogłaby zaowocować wymianą cedeka, ale nie jeśli wszystko ma się zmienić. Na początek pewnie zaproponuję sporo droższe elementy, niż mógłby znieść Twój budżet. Ale od czegoś trzeba zacząć a może trafi się jakaś super okazja?Kolumny, które kojarzą mi się z Twoim opisem, to NHT Super One (mogą być też inne monitorki tej firmy).Naprawdę wysoka jakość dźwięku, holograficzna scena, piękna średnica, delikatne niskie tony. Obudowa zamknięta.Myślałem też o Eposach, ale nie wiem, czy średnica by Cię satysfakcjonowała. Na pewno warto wziąć pod uwagę.Ostatecznie JM Lab Micro Carat, JM Lab Tantal czy inne miniaturki od tego producenta. Koniecznie z super ciepłym, "okrągłym" wzmacniaczem.Castle to raczej nie chłodne brzmienie, tylko muzykalność i kultura. Wzmacniacz od razu mi się skojarzył z Musical Fidelity A1 czyli popularnym "kaloryferem". Ciepełko i muzykalność.Również wzmacniacze NVA, Sugden A21A, niektóre modele Kenwooda (z lat '90), Luxmany, starsze NADy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 30 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2013 Zgadza się, nowy CD się dokupi na końcu. Najpierw wypadałoby się zaopatrzyć w wzmacniacz i kolumny. Na super-okazje mogę czekać cierpliwie i łapczywie. Nie będę się podpalał pierwszą-lepszą, bo wiem dokładnie, jakie brzmienie mnie interesuje i tego planu się trzymam. Zwłaszcza, że dostępność sprzętów, które wymieniłeś, jest na ogół kiepska (NHT chyba będzie najciężej utrafić?). Przynajmniej obecnie tak to wygląda. Jedynie Kenłudy zalewają nieustannie Allegro... Cytat Wzmacniacz od razu mi się skojarzył z Musical Fidelity A1 czyli popularnym "kaloryferem". Ciepełko i muzykalność. A jak na jego tle wypada Elektra E10? Inna sprawa, że i tak mnie na MF nie stać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 30 maja 2013 Udostępnij Napisano 30 maja 2013 Na tę może będzie Cię stać http://www.ebay.co.uk/itm/MUSICAL-FIDELITY...=item2c6f6015edZapytaj gościa czy do Polski przyśle (mnie przesyłka E100 kosztowała ok 30 Funtów). Jest tam też co najmniej jedna jeszcze E 10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 30 maja 2013 Udostępnij Napisano 30 maja 2013 MF A1 gra jeszcze cieplej, gęściej w średnicy i ma trochę słabiej zaznaczone wysokie tony. Bardzo muzykalny.MF E10 jest bardziej dynamiczny, wydajny prądowo, jaśniejszy i gra przestrzenniej.Patrz, może zdarzy się okazja. Ebay też trzeba obserwować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 30 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2013 Cytat Ebay też trzeba obserwować. Obserwuję, ale jak widzę koszty wysyłki... Cytat Zapytaj gościa czy do Polski przyśle (mnie przesyłka E100 kosztowała ok 30 Funtów). 60 funtów sobie zaśpiewał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 31 maja 2013 Udostępnij Napisano 31 maja 2013 To łobuz trochę. Napisz mu, że DHL kosztował ok 30 funtów (MF E100 więc podobny, chyba troszkę nawet cięższy wzmak) - może pytał w dziwnej firmie. Tak czy owak, dopóki łączna cena nie przekroczy zakładanego budżetu to warto bo wzmaczek zacny A tego pytałeś?? http://www.ebay.co.uk/itm/Musical-Fidelity...=item3cd2045677 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 31 maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 maja 2013 Cytat A tego pytałeś?? http://www.ebay.co.uk/itm/Musical-Fidelity...=item3cd2045677 Pytałem, to Polak, swój chłop - 21 funtów. Na oku mam jeszcze NHT Super One, ale sprzedawca nie podał kosztów wysyłki. Wysłałem zapytanie.Aniele, sądzisz, że taki zestaw wpasowałby się w mój opis? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 1 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2013 Do Anioła mi daleko (i ze względu na charakter i wiedzę ) ale skoro rocka progresywnego słuchasz, a ja też głównie, to MF pięknie się nadaje. Zrównoważony, ciepły dźwięk, dobra podstawa basowa nieźle wyważona pomiędzy głębokością i kontrolą, piękna średnica, wysokie tony nie nachalne, choć blachy potrafią wybrzmieć kiedy trzeba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2013 NHT Super One, jak już wcześniej pisałem powinny zagrać tak jak chciałbyś. Mimo miniaturowych rozmiarów potrzebują dobrego, wydajnego wzmacniacza. A MF sroce spod ogona nie wypadł, wiec powinno być co najmniej dobrze. A może nawet lepiej . Co prawda NHT lepiej się czują w większej odległości od ścian, ale i tak warto zaryzykować. Chodzi mi o twój pokój i ustawienie. Ale jeśli te kolumny dobrze U ciebie nie zagrają, to jakie?Chyba, że NHT Super Zero. Jeszcze mniejsze kolumny i niskie tony na pewno będą delikatniejsze.zazwyczaj dedykowane do pracy z subwooferem, ale w pomieszczeniach gdzie wzbudzają się niskie tony mogą być niezłym rozwiązaniem. http://www.diymobileaudio.com/forum/car-au...ront-stage.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 1 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 czerwca 2013 NHT Super One:http://www.ebay.pl/itm/171047206236?ssPage...984.m1423.l2649Sprzedawca pisze: The speakers are in perfect condition, only tiny tiny scratch but not noticeable. Za wysyłkę bierze 28 funtów. Aukcja kończy się jutro rano. Do jakiej kwoty opłaca się je licytować? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 1 czerwca 2013 500-600zł na pewno warto dać. Warte są na pewno więcej, ale jeśli można kupić taniej? Kiedyś na Allegro sprzedawały się i po 1000zł, ale to chyba przesada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 2 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 Kurde, kupiłem te NHT za 700zł (z wysyłką). Ostro ktoś licytował, ale może nie stracę na ewentualnej (odpukać, będą ok!) odsprzedaży. Teraz, żeby nie przekroczyć pierwotnego budżetu, to musiałbym nakłonić cały świat, aby za żadne skarby mi tego nie licytował:http://www.ebay.pl/itm/261221537399?ssPage...984.m1423.l2649Wziąłbym go za 500zł i idealnie zmieścił się w planowanym 1200. Może trochę przesadziłem w tamtym ferworze licytacji, ale jestem dobrej myśli! Zawsze można uchwalić reformę budżetu i Musicala wziąć za 600... Na chleb mi spokojnie starczy, haha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 2 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 Witam,Ja jakiś czas temu kupiłem ten wzmacniacz za niecałą stówkę. Kiedy obserwowałem inne licytacje, najwyżej podbijano je do 120-130 funtów.Może uda Ci się go trafić za 100, tylko upewnij się, że wyśle do Polski. A przesyłki :http://www.angliapolska.pl/Powodzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 2 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 Kontaktowałem się już ze sprzedawcą. Napisał, że wyśle do Polski za 21 funtów. Gdyby całość zamknęła się w kwocie 120 funtów (~600zł), to byłoby ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 2 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 Cytat Teraz, żeby nie przekroczyć pierwotnego budżetu, to musiałbym nakłonić cały świat, aby za żadne skarby mi tego nie licytował Nie, no co Ty, a kto by za takie pieniądze kupił tak porysowany wzmacniacz? A tak swoją drogą, to pisałeś, że masz czas, więc się nie podpalaj. Kupuj w założonym budżecie albo czekaj na następną okazję.Co do kolumn, to gdyby Ci nie podeszły jak grają albo jednak wciąż zbyt intensywnie "współpracowały" z pomieszczeniem w dole pasma, powinieneś je bez problemu sprzedać. W tej cenie i pewnych aspektach brzmienia i to tych, które Cię interesują ( Cytat No, rozumiecie, jeszcze trochę powietrza, dobra scena... ) rywali mają bardzo niewielu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 2 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 I co? Kupiłeś MF E10? bo cena w sam raz dla Ciebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 2 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 Przerżnąłem w ostatniej pikosekundzie. Nie wiem ile dał zwycięzca, podbiłem mu do 98. No nic, polujemy dalej, aktualnie nie widzę żadnego na horyzoncie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 2 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 Oj, to szkoda. Bezpieczniej dać górną granicę - wtedy jak Cię przelicytują to wiadomo, że i tak byś nie kupił, a inni i tak zalicytują tyle ile mogą zapłacić - przecież nie podbiją dla jaj czy na złość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 2 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 Właśnie 98 miało być dla mnie górną granicą. Doliczyć przesyłkę i już się robi 120. Dałem te 98 na trzy sekundy przed końcem i prowadziłem, ale wtedy zjawił się ktoś zamożniejszy! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 2 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 2 czerwca 2013 No to szkoda.Powodzenia w kolejnych "polowaniach" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 10 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 czerwca 2013 Dzisiaj dotarły NHT Super One. W tej chwili mogę powiedzieć tyle, że są w pełni sprawne. Jak upoluję wzmacniacz, to będę bardziej wylewny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 11 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2013 A na angielskim e-baju znowu ze 2 MF E100 czekają na Ciebie EDIT: zerknąłem dla pewności. Jeden kosztuje 129 funtów, drugi uszkodzony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 11 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2013 A odsłuchiwałeś kolumny na czym?, czy tylko tak wizualnie stwierdziłeś, że są w pełni sprawne?Jeśli grały, to już powinny dać choćby namiastkę swojego stylu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 11 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 czerwca 2013 Odsłuchałem ze dwie płyty na kiepskim amplitunerze Denona. Pierwsze, co rzuciło się w uszy to scena, a właściwie SCENA. Ale szerzej wrażeniami będę się dzielił, gdy zestaw nabierze bardziej docelowego kształtu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts