Cholasina Napisano 27 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2013 Witam wczoraj nabyłem odtwarzacz Blu-Ray SONY BDP-S590 i mam pytanie, chodzi podłączenie do niego zestawu 5.1, nie ma z tyłu odtwarzacza normalnych wyjść typu Left Surround, Front Left, Subwoofer itp. są dwa wyjścia Left i Right ale to stereo a to mnie nie interesuję. Są tam dwa wyjścia "odpowiedzialne" za multichannel:Jedno Optical Digital Out:Drugie Coaxial:W zestawie głośników 5.1 też nie mam normalnego wejścia po jednym chinchu do każdego kanału tylko jedno wejście zbiorcze wyglądające tak:Ma ktoś pomysł jak to ze sobą połączyć by uzyskać normalny dźwięk wielokanałowy?Z góry dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 28 czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 czerwca 2013 Co to za zestaw 5.1?Subwoofer ze wzmacniaczem zasilającym 5 małych głośników?Jakie ma wejścia?Odtwarzacz SONY nie ma wbudowanego dekodera 5.1, stąd brak takich wyjść (wielokanałowy - na 6 cinch), a jedynie cyfrowe albo analogowe stereo (2x cinch).Jest to raczej rzadkość w odtwarzaczach BR (taki dekoder ma np. Panasonic DMP-BD80, ale to model już nie produkowany, bez 3D).Jedyna możliwość wielokanałowego dżwięku zz tego BR to podłączenie kablami cyfrowymi (optyczne, coaxial lub HDMI) z amplitunerem, który ma jedno z akich wejść.PozdrawiamPS. Nie wiem, jakie są połączenia w Twoim gnieździe 5.1 - na najniższej fotce... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cholasina Napisano 28 czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 czerwca 2013 Jeśli chodzi o zestaw 5.1 to dość stary Belstar bez żadnych rewelacji zestaw wygląda tak:wejścia ma dwa Staereo z dwoma chinchami i 5.1 input widoczne na zdjęciu to czarne 9-pinowe kółeczko i to wszystko, a dałoby radę jakąś przejściówe skołować z coaxial czy optical na to "coś" bo amplitunera nie posiadam a koszt tego jest dość "kosmiczny" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 6 lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 lipca 2013 Najtańsza opcja to zmiana odtwarzacza na taki z wbudowanymi dekoderami DD/DTS - aby wypuszczał 5.1 po analogu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts