effendi360 Napisano 21 lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 lipca 2013 Witam serdecznie. Ostatnio dokonałem zakupu słuchawek Beyerdynamic DT770 Pro 80OHm. Do tej pory słuchałem muzyki w postaci mp3 z komputera. Postanowiłem w końcu przejść na "jasną stronę mocy", podnieść trochę standard i mając takie słuchawki chciałbym zakupić do nich jakiś odtwarzacz CD, który im podoła. Słucham głównie muzyki elektronicznej i dubstep, jeżeli ma to jakieś znaczenie. Miłoby było, aby ów odtwarzacz, był już jakąś podstawą do kompletu, gdybym chciał rozbudować w przyszłości zestaw. Obecnie, jeśli chodzi o zakup głośników i wzmacniacza, jestem ograniczony miejscem w pokoju, więc na razie nastawiam się na odsłuch z beyerów. Proszę o poradę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 21 lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 lipca 2013 Na pewno pliki nieskompresowane jak FLAC czy WAV będą dużo lepszym rozwiązaniem, jeśli muzyka ma płynąć z komputera. A do tego jakiś DAC. By wykorzystać potencjał tak dobrych słuchawek nie wystarczy "dziurka" w odtwrzaczu CD. Potrzebny Ci będzie osobny wzmacniacz słuchawkowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
effendi360 Napisano 22 lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 A no właśnie motyw taki, że ja chcę ominąć komputer. Nie chcę już wcale z niego odtwarzać. Muzyka ma lecieć tylko z oryginalnych płyt CD . Jeżeli chodzi o odtwarzanie muzyki z komutera, to tu zaplecze mam zapewnione. Ja chcę, osobne, normalne audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 No to trzeba kupić Odtwarzacz CD i wzmacniacz słuchawkowy. Oczywiście początkowo możesz słuchać podłączając słuchawki bezpośrednio pod wyjście CDka, ale dużo lepszą jakość uzyskasz korzystając z osobnego wzmacniacza. Tak, że musisz się zastanowić, czy kupujesz wszystko od razu, czy też stopniowo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
effendi360 Napisano 22 lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 Na razie, to ja mam wzmacniacz w postaci FiiO E6 oraz dodatkowo mogę puścić przez mixer NUmark 950DM co daje mi dodatkowe wzmocnienie, oraz kontrolę nad tonami niskimi i wysokimi. Tak robię gdy wypuszczam dźwięk z laptopa na te słuchawki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 A w jakim budżecie chciałbyś się zamknąć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 W takim razie możesz spróbować jak FiiO sprawdzi się jako wzmacniacz słuchawkowy. Ale czy on ma jakieś inne wejścia poza USB? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 22 lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 USB w FiiO E6 służy tylko do ładowania. On ma wejście liniowe 3,5mm. Kiedyś go testowałem i moim zdaniem jest prawie neutralny - tylko głośność zwiększy, sygnał wzmocni, ale brzmienia nie podrasuje w żadną ze stron. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
effendi360 Napisano 22 lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 Raczej tak z niego korzystam. Bo lapek jest za słaby, żeby napędzić te słuchawy. Myślę że 1K na start jest nieźle. Jestem skłonny naginać budżet, ale tylko wtedy gdy naprawdę warto. Pamiętajcie. Muzyka, DubStep, elektronika, Prodigy, Chemical Brothers, Skillrex, Future Sound Of London, Ambient, Chillout. Takie klimaty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 22 lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 Wzmacniacz słuchawkowy do zintegrowanej karty dźwiękowej w laptopie to kiepski pomysł. W pierwszej kolejności na układ powinien wejść DAC, potem ewentualnie wzmacniacz, jeśli DAC nie ma własnego, lub ma kiepskiej jakości. No, ale to już temat na osobną dyskusję, bo do odtwarzacza CD nie będzie potrzebny zewnętrzny przetwornik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
effendi360 Napisano 22 lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 Zastanawiałem się wcześniej nad DACiem. Konkretniej AUNE X1. Też jest to jakaś opcja. Ja jestem otwarty na propozycje. Fajny byłby cały komplet aune. Ale to ponad 3k. Podoba mi się ten zestaw cholernie. Poza głośnikami oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 22 lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 Za 3k to by Ci tutaj koledzy taki zestaw skomponowali, że na takie "estetyczne gotowce" byś już nie spojrzał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
effendi360 Napisano 22 lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 2013 NO pewnie tak. Ale ładny. DAC mi w sumie też potrzebny. Bo dźwięk z laptopa woła o pomstę do nieba ale to już swoją drogą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts