Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A tu taki chwyt marketingowy... Niezmasterowane, pierwotne nagranie. Po tylu latach prowadzenia śledztwa w sprawie jakości różnych nagrań już nawet nie wnikam czy to prawda. Po prostu brzmi świetnie. A plyta wg mnie najlepsza tej wykonawczyni pod względem muzycznym.

20251214_101421.jpg.5eeb2e4896ac542443a2bc48ba6a9536.jpg

Napisano
5 godzin temu, BlaBla napisał:

Rzadko słucham skladaków ale to naprawdę dobrze wchodzi.

20251215_152632.jpg.9abe89b9944bba7e1d5c9b2490438d1c.jpg

Świetna wytwórnia. Dobre wykonania. Gratuluję!

Dnia 14.12.2025 o 10:28, BlaBla napisał:

20251214_101421.jpg.5eeb2e4896ac542443a2bc48ba6a9536.jpg

Ja mam pierwsze wydanie z 1994, jak dotąd z najwyższym DR wśród wszystkich dotychczasowych wydań. DR to jeden z kilku parametrów składających się na wysoką jakość nagrania, i to ten raczej nie najważniejszy, ale miło, że średnio osiąga 15 a w „piku” nawet 20. To rzadkość dla kopii wydawanych na CD.

IMG_4825.jpeg.966a0ea68dc5bee5fcb7a7b32abce709.jpeg

Napisano (edytowany)
11 minut temu, sonique napisał:

Świetna wytwórnia. Dobre wykonania. Gratuluję!

Ja mam pierwsze wydanie z 1994, jak dotąd z najwyższym DR wśród wszystkich dotychczasowych wydań. DR to jeden z kilku parametrów składających się na wysoką jakość nagrania, i to ten raczej nie najważniejszy, ale miło, że średnio osiąga 15 a w „piku” nawet 20. To rzadkość dla kopii wydawanych na CD.

IMG_4825.jpeg.966a0ea68dc5bee5fcb7a7b32abce709.jpeg

Dzięki. Co do wydań z lat 90, a jeszcze lepiej 80 to uważam, że o ile sam materiał jest oczywiście nagrany ok, nie mają konkurencji. Mam tego towaru trochę i to są prawie bez wyjątku świetnie brzmiące płyty. 

Co do TBM to ostatnio ciągnę całą serię sacd w nowych remasterach. To są płyty z pierwszej serii wydawniczej z lat 1970-76 ponumerowane wg katalogu od nr 1 do 78. Narazie mam ich kilkanaście więc jeszcze trochę mi zostało 😉.

Ta składanka którą pokazałem oczywiście do serii nie należy, wziąłem bo mi brakowało do darmowej wysyłki 😄Warto bylo.

Edytowano przez BlaBla
Napisano (edytowany)

TBM ma sporo wspaniałych artystów w katalogu. Jazz grany w Japonii darzę szczególnym uznaniem, a już szczególnie to co właśnie ma u siebie TBM. Bardzo lubię ten sposób realizacji płyt jazzowych. Z lekko podkręconym detalem (jednak absolutnie nie przewalonym jak np. u Stockfish) oraz stonowanym dołem pasma. Tak jak to się nagrywało w latach 70-tych, 80-tych… może też częściowo 90-tych. Potem niestety, nawet czołowe wytwórnie (ECM) lubiły mocno podkreślić niskie tony co moim zdaniem rujnowało odbiór całości.

Edytowano przez sonique
Napisano

Jakby ktoś miał wątpliwości jak brzmi dobrze nagrana i zrealizowana płyta (bo była o tym mowa dziś na forum) to proszę przykład... Nagrana w kościele, trzy bardzo różne realizacyjnie instrumenty i tylko jeden mikrofon!!!! Brzmi jak nagrana w idealnie przygotowanym akustycznie studiu. Fajnie się słucha, bo nawet jak komuś nie podejdą melodie, to można skupić się na dowolnym instrumencie i śledzić co tam dokładnie się dzieje. Jeden mikrofon oznacza jedną ścieżkę czyli praktycznie brak manewru w miksie i masteringu. Czyli to co się zagrało, to się nagrało, bez pudru. 

20251216_181331.jpg.7e85368bd5e1e3b7a080a1e50e0f1204.jpg

Napisano

No to z wrzutek jasno wynika,że format CD ma się całkiem dobrze ,wbrew temu co twierdzą niektórzy,nawet tu, na Forum. Moja kolekcja systematycznie puchnie od momentu zakupu gratów . Mimo,że akustyka jeszcze nie ruszona, to  bez problemu wychwytuję różną jakość nagrań a także pomysłów na obróbkę studyjną. Póki co , królują wydania empikowe i przypadkowe. Kolego @BlaBla ,jako posiadacz poważnej kolekcji podrzucisz może parę wytwórni,którym warto się przyjrzeć? Slucham praktycznie wszystkiego,z wyjątkiem ciężkiego metalu ( wyrosłem) i muzyki bardzo poważnej ( jeszcze nie dorosłem).

Napisano (edytowany)
45 minut temu, Nowy75 napisał:

No to z wrzutek jasno wynika,że format CD ma się całkiem dobrze ,wbrew temu co twierdzą niektórzy,nawet tu, na Forum. Moja kolekcja systematycznie puchnie od momentu zakupu gratów . Mimo,że akustyka jeszcze nie ruszona, to  bez problemu wychwytuję różną jakość nagrań a także pomysłów na obróbkę studyjną. Póki co , królują wydania empikowe i przypadkowe. Kolego @BlaBla ,jako posiadacz poważnej kolekcji podrzucisz może parę wytwórni,którym warto się przyjrzeć? Slucham praktycznie wszystkiego,z wyjątkiem ciężkiego metalu ( wyrosłem) i muzyki bardzo poważnej ( jeszcze nie dorosłem).

Myślę, że ma się wbrew pozorom lepiej niż 10 lat temu, bo teraz płyty kupują już tylko maniacy i wydawcy to wiedzą więc muszą trzymać poziom, jesli nie muzyczny to przynajmniej wydawniczy.

Ktoś pytał w innym wątku o dobre płyty jazzowe, to powtórzę to co tam: ECM; ACT; C.A.M. Jazz; Three Blind Mice, We Release Jazz, No Paper Records.

Z innych gatunków to np wszystkie płyty Ninja Tune jakie mam są bez wyjątku super nagrane. 

Dzisiaj prezentowałem płytę Chesky Records - mam tylko jedną ale czytałem wiele bardzo pochlebnych opinii o wytwórni i na pewno jak repertuar na to pozwoli to będzie ich więcej.

Jak sacd to na pewno MoFi i zwłaszcza Analogue Productions. 

Jak klasyka to Deutsche Grammophon, to jest klasa.

Poza tym polecam konkretne serie wydawnicze, które czasem pochodzą od znanych wytwórni np cala nowa seria Polskich Nagrań,  to są hybrydy w nowych remasterach dla cd i sacd więc każdy posłucha. 

Są też świetnie brzmiące serie znanych wytwórni ale wydawane pod licencją przez kogoś innego, zwykle w nowych remasterach. Np seria EW (East Wind) no ale to japoński jazz więc wiadomo, nie każdy słucha ale podaję jako przykład. Albo super seria bardzo tanich plyt pod nazwą Crossover & Fusion Collection 1000 (japońskie). Do nabycia np na Allegro, duży dosyć rozrzut repertuarowy,  ale wszystko co mam z tej serii brzmi dobrze. 

Dla fanów plyt jazzowych info, że  z okazji Expo w Japonii ukazuje się juz seria o nazwie chyba Jazz Platinum 1200, po 1000 jenow sztuka, na nasze to 20 pln plus VAT...  Będzie tam m.in. wznowienie Future Talk Urszuli Dudziak, praktycznie nie do kupienia w rozsądnych pieniądzach. Ostatnio to CD wydanie japońskie bylo na Allegro za 300...

Polecam zupełnie niszowe wydawnictwa, które wyszukują super perełki dawno albo nigdy nie wydane na CD, np GAD Records. M,in, wydali w całości koncert Weather Report z Berlina chyba, jedyna obok koncertu z Japonii (i tam wydanej) taka plyta na świecie! Rarytas, do kupienia w empiku za 60 pln...

Nie piszę o wydawnictwach japońskich, bo to rzeka. Pod względem brzmieniowym ale też czysto wydawniczym to są po prostu często małe dzieła sztuki.  

I polecam szukać płyty stare, najlepiej z lat 80, 90 ,(np super seria Jazz Collection Columbia Records, ale w ogóle wszystkie starocie), kiedy nikt nie słyszał jeszcze o loudness war, sztucznym kompresowaniu kosztem naturalnej dynamiki i innym masakrowaniu nagrań. Jezeli materiał jest nagrany dobrze (a niestety nie zawsze tak jest) to te płyty brzmią zawsze dobrze. I są cięższe, nie ważyłem ale mógłbym przysiąc 😉.

Sorka, rozpisałem się...

Edytowano przez BlaBla
Napisano
19 minut temu, BlaBla napisał:

Chesky Records

Nie żałujcie na ich płytki kasy. 
Sięgam często do Columbia Records. No i standardowo jazzowe, które wymieniłeś.

Kilka tygodni już słucham Joshua Redmana, na saxach gra, ale sam jest producentem i jak dla mnie to śpi w studio zanim coś wybitnego z niego nie wyjdzie.