Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Mamman Hands "Circadia" Byłem bardzo ciekawy tej płyty. Chłopaki fajnie się rozwijają z płyty na płytę. Nie jest to " hałaśliwy" jazz raczej taki w stylu Wasilewski Trio bardziej z wiodącym saksofonem. Styl zespołu łączy w sobie szeroką gamę wpływów, m.in jazz, współczesna klasyka, muzyka elektroniczna, minimalizm, folk. Ale tutaj poszli bardziej w klasyczne trochę transowe brzmienia.

Polecam 

Screenshot_20260227-224319_ASUS_Launcher (1).jpg

Edytowano przez Jarek Ch.
Napisano (edytowany)
9 godzin temu, Jarek Ch. napisał:

Mamman Hands "Circadia" Byłem bardzo ciekawy tej płyty. Chłopaki fajnie się rozwijają z płyty na płytę. Nie jest to " hałaśliwy" jazz raczej taki w stylu Wasilewski Trio bardziej z wiodącym saksofonem. Styl zespołu łączy w sobie szeroką gamę wpływów, m.in jazz, współczesna klasyka, muzyka elektroniczna, minimalizm, folk. Ale tutaj poszli bardziej w klasyczne trochę transowe brzmienia.

Polecam 

Screenshot_20260227-224319_ASUS_Launcher (1).jpg

Mam jego plyty jeszcze z czasów gdy wydawała je Gondwana Records. Muzyka szybko wpada w ucho, choć druga i kolejna plyta wydają się juz później bardzo podobne... Dla jednych będzie to zaletą, dla innych wadą 😉.  Chetnie poslucham Mammala pod szyldem ACT - ciekawe, czy jest zmiana stylistyki, czy po prostu zmiana stajni na lepszą. Dawno go nie słyszałem, a jest okazja.

A z nowości wczorajszych obok Mammal Hands mamy U2 (😲!),Hiromi (😍), Gorillaz, Spiętego, Pata M, Paula McC...😁.... Różności, staruchy się budzą z zimowego snu 🤣

Edytowano przez BlaBla
Napisano
1 godzinę temu, BlaBla napisał:

Chetnie poslucham Mammala pod szyldem ACT - ciekawe, czy jest zmiana stylistyki, czy po prostu zmiana stajni na lepszą. Dawno go nie słyszałem, a jest okazja.

A z nowości wczorajszych obok Mammal Hands mamy U2 (😲!),Hiromi (😍), Gorillaz, Spiętego, Pata M, Paula McC...😁.... Różności, staruchy się budzą z zimowego snu 🤣

Zmienił się skład, nowy perkusista, czy to słychać to już musi sobie każdy ocenić.

Btw. Spięty byl w streamingu już tydzień temu. Raz przesłuchane, ale chyba bywało lepiej. Tzn.  nie jest źle, ale nic w głowie mi nie zostało. Muszę do tej płyty wrócić.

Napisano

No to jednak wojna…
Ciekawe czy wiedzieli, że akurat przypada 43 lata od wydania trzeciego albumu w dorobku U2?

IMG_3064.jpeg

2 godziny temu, BlaBla napisał:

A z nowości wczorajszych obok Mammal Hands mamy U2 (😲!),Hiromi (😍), Gorillaz, Spiętego

Niektóre te nowości to trochę już czerstwe…

u2 i spięty to już trochę znane…

IMG_3065.jpeg

Napisano

Wybitnie zrealizowana płyta. Panorama, głębia, realizm. Tak powinna brzmieć ta muzyka, a nie zawsze się to zdarza.... 

20260228_165650.jpg.55ab407e7f64ae1b4f4714b28318d59b.jpg

Nucleus - Elastic Rock, oryg. Vertigo 1970, wydanie 2005 Repertoir Records, 🇬🇧.

Napisano

Tu też fajnie nagrana płyta z epoki i gatunku, wraz z dodatkiem w postaci naprawdę świetnie zarejestrowanego koncertu. Pod koniec 2025 to wydanie na Discogs poszło dwukrotnie za cenę powyżej 100 USD, a dodam, że na CDJapan jest dostępne do dziś za 4000 jenow, czyli 25 USD... No ale może droższa plyta lepiej komuś gra....😁

Koncert naprawdę brzmi wzorowo!

20260228_185536.jpg.d4891175ea186554ae8fb25fa7369050.jpg

Soft Machine - Bundles, oryg. EMI Records 1975, wydanie SHM-CD 2023 Belle Antique 🇯🇵,  wraz z dodatkiem Nottingham University Live 1975, wydanie obu płyt zremasterowane cyfrowo, wyprodukowane przez JVC Kenwood Co.