Skocz do zawartości

PANASONIC SC-PMX5EG-S trzeszczy podczas odtwarzania CD

Recommended Posts

Napisano
Witam, proszę Forumowiczów o poradę.

Wczoraj wieczorem kurier przyniósł zamówioną wieżę PANASONIC SC-PMX5EG-S. Sprzęt jest nowy, ale zaraz po podłączeniu ujawnił się następujący problem: lewy głośnik trzeszczy (nieregularnie) podczas odtwarzania czegokolwiek z płyt CD. Podobne trzaski nie pojawiają się przy odtwarzaniu przez USB czy przez AUX z komputera - jedynie przy odsłuchu płyt CD. Wszystkie płyty poddane próbom są oryginalne, a trzaski występują również po podłączeniu słuchawek - wtedy problem sprawia lewy kanał. Drugi głośnik/słuchawka grają idealnie. Czy wieża nadaje się do natychmiastowej reklamacji, czy może ktoś spotkał się kiedyś z takim problemem i zna rozwiązanie, albo potrafi chociaż zidentyfikować jego źródło?

Z góry dziękuję za pomoc,

Łukasz
Napisano
Takie problemy z odtworzeniem CD zdarzają się np. wtedy, gdy uszkodzony jest przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC).
Jeden kanał z CD odtwarzany jest prawidłowo, a drugi trzeszczy.
Taki sam sygnał idzie zarówno na głośnik, jak i na słuchawki (w Twoim przypadku - lewy kanał).

Czy masz w wieży wyjście cyfrowe (zazwyczaj optyczne), by móc podłączyć się pod inny wzmacniacz/amplituner - dysponujący takim wejściem (praktycznie wszystkie amplitunery kina domowego w wieku poniżej 10lat)? Wtedy sygnał cyfrowy jest obrabiany w DACu w tym amplitunerze i jeśli będzie dobrze, to masz już winnego.
W razie czego można też podjechać z wieżą do znajomych, którzy mają taki amplituner.

Najprawdopodobniej trzeba będzie oddać wieżę do naprawy - ale pierw skontaktować się ze sprzedawcą.

Edit:
Znalazłem kompletny opis do Twojej wieży i niestety nie ma wyjścia cyfrowego - więc lipa icon_confused.gif
Ale już nie usuwałem swojej wypowiedzi - może komuś się przyda albo naprowadzi na trop.
Ja miałem taką sytuację w starym CDku i właśnie problemem był DAC w odtwarzaczu, bo jak wykorzystywałem DAC w amplitunerze (sygnał z CD puszczałem kablem optycznym ) to było OK.

Pozdrawiam
Napisano
A jeśli oddadzą pieniądze kup za to używany zestaw. Nie dość, że zagra lepiej, to jeszcze pewnie dłużej pogra. Ja jako drugi zestaw kupiłem niedawno "wieżę" Fine Arts by Grundig (wzmacniacz V 1, odtwarzacz CD 3, tuner T 1). Do tego mam vintage'owe, standowe kolumny w obudowie zamkniętej firmy BNS model 232. Kable głośnikowe Alphard DaVinci 4mm2 a interkonekty CD -> wzmacniacz Monster Cable Interlink 400 (mkI). Gra tak, że wieżyczka Panasonic i inne podobne mogą schować się ze wstydu w najgłębszą dziurę. Piękna przestrzenność, scena, "oddech", naturalizm przekazu, muzykalność (przepraszam za to wyświechtane sformułowanie). Całość kosztowała mnie mniej niż 900zł.
Daje do myślenia?
Napisano
I to jest rozwiązanie. Szkoda, że tak wiele osób niedopuszcza myśli o używanych klockach, a finalnie często wpadają w podobne pułapki.
F1angel, na jakiej powierzchni gra ten zestawik ?
Szczerze mówiąc, jestem ciekaw z czego składa się pierwszy. Kiedyś szukałem w ,,Waszych systemach,, ale nic nie znalazłem na ten temat. Tylko wzmiankę o zestawie, który kompletowałeś dla przyjaciela.
Napisano
Zestawik gra okazjonalnie w pokoju 21m2. Opcjonalnie, gdy chcę tylko krótko czegoś posłuchać by nie włączać wzmacniacza lampowego (szkoda włączać lampy na zbyt krótkie słuchanie - zużywają się a zaraz po włączeniu nie grają jak trzeba).
Docelowo w drugim zestawie zagrają jakieś kolumny podłogowe. Będzie to zestaw do mocniejszej muzyki, rocka. Wzmacniacz V 1 wymienię na V 3 albo V 4. Tuner może też na lepszy model.
BNSy trafią do kuchni razem ze wzmacniaczem Pro-Ject 7AMP i tunerem radiowym (na razie z Philipsem FT 920). Jako kuchenne radyjko. A dobrze się uzupełniają, bo kolumny mają dość delikatne niskie tony a wzmacniacz obfite, mocne.
Jaki mam główny zestaw? Nic szczególnego. Może opiszę za jakiś czas i wkleję fotki w odpowiednim wątku.
  • 3 weeks later...
Napisano
Sprzęt już po naprawie - długo się z tym zbierałem, ale chyba było warto. W ostatni piątek odebrał go kurier i zawiózł do serwisu Panasonica w Warszawie (jedyny w Polsce). Zrezygnowałem z pośrednictwa sklepu, bo sprzęt i tak trafiłby do tego samego serwisu. Wieża dotarła tam w poniedziałek i została naprawiona od ręki. Zgodnie z protokołem naprawczym, został w niej wymieniony 'moduł servo'. W środę kurier przywiózł ją z powrotem i sprawuje się doskonale od tej pory. Póki co jestem zadowolony z brzmienia i zainwestuję jedynie w lepsze kable głośnikowe. Dziękuję raz jeszcze Forumowiczom za opinie icon_smile.gif