Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zamiana kolumn,( kupno drugiej pary? icon_rolleyes.gif ) , z obecnych sporych jbl e80, od razu powiem że lubię je za szybki bas i przyjemną nie męczącą górę, ładną głębię i stereo, choć są ganione nieco za wycofanie środka, według mnie jest może też ciut chłodna, techniczna, bez uroku. Jbl mają niezłą dynamikę i małe zniekształcenia przy głośnym graniu(acz nie gram raczej głośno więc to nie najważniejszy priorytet ). Więc zamiana nie na siłę, coś mnie musi oczarować.
W kręgu moich zainteresowań znalazły się trochę przekornie obok mission mx4 /m34, mniejsze konstrukcje indiana line nota 550, monitor audio. Mam pytanie bo nowych raczej bx nie kupię, ale trafiają się starsze modele, których opis na testach niemal pokrywa się z tymi nowymi bx 5.
Czy szanowni koledzy zgodzą się z moimi spostrzeżeniami że ww są atrakcyjnymi propozycjami. Muszę posłuchać indiana line nota 550, bo może nowe ?
Napisano
Witaj,
Monitor Audio Bx grają trochę dynamiczniej, bardziej analitycznie niż BR, oferują bardziej otwarty, przestrzenny dźwięk. BR są łagodniejsze.
Natomiast do Twoich preferencji poza oczywiście kolumnami Monitor Audio i Indiana Line zaproponowałbym jeszcze posłuchanie Roth Audio Oli RA3 (http://q21.pl/roth-audio-oli-ra3.html).

Zapraszam na odsłuch, do zobaczenia.
Napisano
Właśnie jestem po mile spędzonych chwilach w salonie Q21 i odsłuchu indiana line nota 550, w pokoju były też monitor audio bx5.
Walkę można nazwać chyba kogucią, ta sama, niewielka wielkość skrzyń, przetworników, zbliżone parametry, powiedzmy że rozsądna niska cena ( ale o niej potem ) .
Obydwie marki grały na tym samym sprzęcie ustawieniach i poziomach głośności, moje 2 płyty ( świetnie zrealizowana "Selekcja" Grzegorza Ciechowskiego i moje kawałki), CD Vincenta i podpięty wzmacniacz Pioneera sx-20 znajdujący się na stanie sklepu (zamiast podaj lampowej hybrydy Vincenta).

Efektywność obydwu kolumn była na zbliżonym poziomie z minimalnym wskazaniem na nota 550, przy skali głośności sx-20 na ok.1/3 było naprawdę głośno (wystarczająco nawet dla imprezowiczów w 25m kw.)
Tony wysokie przy dużej głośności najwyższe rejestry w monitor audio miały nieco metaliczności, w Indiana nota bez tej naleciałości. Bardzo podobna spora szczegółowość, minimalnie lepiej bx5.
Średnica - Ciut cieplejsza w monitor bx5, ale w nota 550 bardzo wyraźna, podana lekko do przodu.
Tony niskie subjektywnie, chyba remis. W Bx5 są bardziej ocieplone i ciut więcej, zaś w Nota 550 nieco niżej schodzące i bardziej zwarte.
Ogólnie grały w sposób bardzo spójny, dokładny z energicznym basem, ciepło, spodziewałem się że może być gorzej np.jeśli chodzi o skalę dźwięku, dynamikę .
W odniesieniu do posiadanych obecnie większych troszkę brakowało rozmachu, ale w innych aspektach było nieraz lepiej.
Wykonanie estetyka - za pomysł i nowatorstwo indiana line w tym tylko modelu - nota 550 jest super , takie połączenie "drewna i skóry " (choć w wersji ropopochodnej) jej przenikania, skojarzyło mi się z sonus faber ( np. Olimpica, a to inna bajka przecież ), plus dla monitor audio za lepszy cokolik który wystaje poza obrys kolumny i lepiej ją stabilizuje. W nocie 550 jest, ale tej samej powierzchni co reszta kolumny,więc nic nie wnosi w kwesti stabilizacji, minusik .
Okleina w bx 5 jest dobra jest spory wybór odcieni, ale całość jest dość zwykła, a białe głośniki wyglądają według mnie mniej elegancko, choć nowocześnie, niż czarne w nota 550. Gdybym miał ocenić i nagrodzić wygranego 10 punktami Monitor Audio dostałby 10pkt, a Indiana line nota 550 9 -9,5pkt jednak biorąc pod uwagę różnicę w cenie ok. 850-900zł wygrywa nota 550 . Być może cenowo sprawiedliwiej byłoby porównać z Indiana Line Tesi 560 jednak są one gabarytowo dużo większe niż MA bx5, więc znów byłoby ale .
Napisano
100% pewności nigdy niema. Ale zapewne nie gorzej od noty 550, większe skrzynki i dwie 16 icon_wink.gif technolgia też nie gorsza, więc...
Tylko szkoda że w tesi 560 skrzynka już baardzo zwykła i banalna i tesi 560 gra bardzo miękko i delikatnie .
Aha, dodam jeszcze że pomimo dość małej wysokości testowanych kolumn ok. 88 cm siedząc miałem głowę powyżej wysokotonowca, jednak nie wpłyneło to jak dla mnie na ilość, jakość wysokich tonów .