leptino #1 Napisano 18 stycznia 2014 Dzisiaj nabyłem staruchny wzmacniacz Philips F4516, do moich gramofonów. Pierwsze parę godzin użytkowania były całkiem satysfakcjonujące. Po jakimś czasie pojawił się jednak poważny zgrzyt. Jeden z głośników wydał z siebie głośny trzask po czym zaczął cichutko buczeć, po chwili kolejny trzask i głośnik grał jakby nigdy nic. Jednak z czasem częstotliwość trzasków się zwiększyła. Początkowo myślałem, że to wina głośnika, przepiąłem więc kabelki, ale sytuacja się powtórzyła w drugim z głośników. Podłączyłem więc głośniki do innych wyjść, ale to nie pomogło. Prawy kanał włącza się i wyłącza z towarzyszącym nieprzyjemnie głośnym trzaskiem. Pozwoliłem wzmakowi ostygnąć, ale i to nie pomogło.Dodam jeszcze, że wzmacniacz prawdopodobnie nie był latami używany. Kosztował małe pieniądze, podoba mi się jednak i bardzo fajnie dogaduje się z gramofonami. Chciałbym więc go odratować jeśli to możliwe.Czy ktoś na podstawie tych informacji jest w stanie naprowadzić mnie na źródło problemu? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Angel #2 Napisano 19 stycznia 2014 Trudno orzec na odległość. Czy tak zdarza się w różnych ustawieniach potencjometru głośności i gdy go nie ruszasz?Spróbuj przestawić inaczej balans (lewo-prawo). Ogólnie jednak stawiam na kondensator/kondensatory. Spójrz czy nie są napuchnięte, czy dziwnie nie przebarwione albo coś z nich nie wycieka? Jesli nic nie widać, też może być kondensator, ale może po prostu wysechł. Z kondensatorami elektrolitycznymi tak się z czasem dzieje. Trzeba wówczas wymienić. Ale nie wkładaj byle czego, tylko najlepiej takie "for audio". Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
leptino #3 Napisano 21 stycznia 2014 Głośność i balans nie miały absolutnie żadnego wpływu na to. Co dziwne, wzmacniacz grał bez zarzutu od niedzieli, wykorzystywany był bardzo intensywnie, aż do teraz. Przed chwilą z głośników przestały się wydobywać dźwięki. Zmiany ustawień nie pomagają, zupełna cisza...Jak znajdę godzinkę to go otworzę. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zieluwid #4 Napisano 21 stycznia 2014 Możliwe, że poszły końcówki mocy. A na czym słuchasz ? Opisz dokładniej ten zestaw. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach