Master1098 Napisano 20 lutego 2014 Autor Napisano 20 lutego 2014 Drodzy panowie audiofile, chciałem podzielić się jeszcze jedną informacją, otóż kolumny już nie brumią! Przeszukałem już chyba cały internet i nie znalazłem konkretnej informacji jak to ograniczyć (oprócz filtrów w listwie co jednak nie było tak oczywiste i wiązało się z jakimiś kosztami), w końcu zakupiłem interkonekt, który polecił mi f1angel i przy okazji dzisiejszej finalizacji transakcji bo odebrałem kabelki zagaiłem o brumieniu i tak oto dostałem rozwiązanie problemu jak na tacy Ma ktoś pomysł na rozwiązanie zagadki? Dodam tylko, że w zestawie nic nie ruszałem, wszystko pozostało w sytuacji wejściowej, tzn: kolumny podłączone do wzmacniacza, brak jakiegokolwiek źródła i po podaniu napięcia i załączeniu wzmacniacza pojawiało się brumienie. Cichsze lub głośniejsze w zależności od ustawienia potencjometra reglacji głośności. Zmienił się tylko jeden mały szczegół. Odpisz, cytując
jacek75 Napisano 20 lutego 2014 Napisano 20 lutego 2014 "brumi" jak jest niedociśnięty jeden z kabli rca ( lub urwała się masa na tymże kabelku), złe uziemnienie też nie pomaga . Brumiło też czasami jak nie miałem listwy filtrującej EMI/RFI i dzwoniła komórka, teraz z listwą emi/rfi głęboka cisza U mnie przy pomiarach było 229v, a natężenie tam gdzie nowa instalacja miedziana, sporo wyższe niż na aluminiowej. Dziwne to napięcie masz, stara kamienica ? Odpisz, cytując
Master1098 Napisano 20 lutego 2014 Autor Napisano 20 lutego 2014 Do wzmacniacza nie podpinałem RCA więc to niewłaściwy trop, ale z uziemieniem bardzo gorąco Mieszkam w domu wolnostojącym, wybudowany 13 lat temu. Odpisz, cytując
jacek75 Napisano 20 lutego 2014 Napisano 20 lutego 2014 Uszkodzone wejście zasilające, albo kabel, coś w środku wzmacniacza, brak zmostkowania do uziemnienia w gniazdku. Skoro natężenie zmieniało się wraz z głośnością i kiedy dotykałeś sam jako "odgromnik" zmieniało natężenie . Czasem "nie pomaga" pracujący jakiś silnik elektryczny, pompa etc. zakłócają nawet te cho****e żarówki energooszczędne psując przy okazji oczy i układ nerwowy, tak, tak...Dobra napisz Odpisz, cytując
Master1098 Napisano 20 lutego 2014 Autor Napisano 20 lutego 2014 Ok, ok ;D Uziemiłem wzmacniacz i przestało brumić Dokładnie przykręciłem do uziemienia z listwy przewód i drugi jego koniec podłączyłem do uziemienia na obudowie, do którego podłącza się uziemienie gramofonu. Efekt - jak ręką odjął. Odpisz, cytując
rafal735r Napisano 21 lutego 2014 Napisano 21 lutego 2014 Mialem podobnie z nie uziemionym komputerem. Odpisz, cytując
Recommended Posts