Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Drodzy panowie audiofile, chciałem podzielić się jeszcze jedną informacją, otóż kolumny już nie brumią! Przeszukałem już chyba cały internet i nie znalazłem konkretnej informacji jak to ograniczyć (oprócz filtrów w listwie co jednak nie było tak oczywiste i wiązało się z jakimiś kosztami), w końcu zakupiłem interkonekt, który polecił mi f1angel i przy okazji dzisiejszej finalizacji transakcji bo odebrałem kabelki zagaiłem o brumieniu i tak oto dostałem rozwiązanie problemu jak na tacy icon_wink.gif
Ma ktoś pomysł na rozwiązanie zagadki?
Dodam tylko, że w zestawie nic nie ruszałem, wszystko pozostało w sytuacji wejściowej, tzn: kolumny podłączone do wzmacniacza, brak jakiegokolwiek źródła i po podaniu napięcia i załączeniu wzmacniacza pojawiało się brumienie. Cichsze lub głośniejsze w zależności od ustawienia potencjometra reglacji głośności. Zmienił się tylko jeden mały szczegół.
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
"brumi" jak jest niedociśnięty jeden z kabli rca ( lub urwała się masa na tymże kabelku), złe uziemnienie też nie pomaga .
Brumiło też czasami jak nie miałem listwy filtrującej EMI/RFI i dzwoniła komórka, teraz z listwą emi/rfi głęboka cisza icon_smile.gif
U mnie przy pomiarach było 229v, a natężenie tam gdzie nowa instalacja miedziana, sporo wyższe niż na aluminiowej. Dziwne to napięcie masz, stara kamienica ?
Napisano
Uszkodzone wejście zasilające, albo kabel, coś w środku wzmacniacza, brak zmostkowania do uziemnienia w gniazdku. Skoro natężenie zmieniało się wraz z głośnością i kiedy dotykałeś sam jako "odgromnik" zmieniało natężenie . Czasem "nie pomaga" pracujący jakiś silnik elektryczny, pompa etc. zakłócają nawet te cho****e żarówki energooszczędne psując przy okazji oczy i układ nerwowy, tak, tak...
Dobra napisz icon_mrgreen.gif
Napisano
Ok, ok ;D Uziemiłem wzmacniacz i przestało brumić icon_wink.gif Dokładnie przykręciłem do uziemienia z listwy przewód i drugi jego koniec podłączyłem do uziemienia na obudowie, do którego podłącza się uziemienie gramofonu. Efekt - jak ręką odjął.