Master1098 Napisano 20 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2014 Drodzy panowie audiofile, chciałem podzielić się jeszcze jedną informacją, otóż kolumny już nie brumią! Przeszukałem już chyba cały internet i nie znalazłem konkretnej informacji jak to ograniczyć (oprócz filtrów w listwie co jednak nie było tak oczywiste i wiązało się z jakimiś kosztami), w końcu zakupiłem interkonekt, który polecił mi f1angel i przy okazji dzisiejszej finalizacji transakcji bo odebrałem kabelki zagaiłem o brumieniu i tak oto dostałem rozwiązanie problemu jak na tacy Ma ktoś pomysł na rozwiązanie zagadki? Dodam tylko, że w zestawie nic nie ruszałem, wszystko pozostało w sytuacji wejściowej, tzn: kolumny podłączone do wzmacniacza, brak jakiegokolwiek źródła i po podaniu napięcia i załączeniu wzmacniacza pojawiało się brumienie. Cichsze lub głośniejsze w zależności od ustawienia potencjometra reglacji głośności. Zmienił się tylko jeden mały szczegół. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 20 lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 lutego 2014 "brumi" jak jest niedociśnięty jeden z kabli rca ( lub urwała się masa na tymże kabelku), złe uziemnienie też nie pomaga . Brumiło też czasami jak nie miałem listwy filtrującej EMI/RFI i dzwoniła komórka, teraz z listwą emi/rfi głęboka cisza U mnie przy pomiarach było 229v, a natężenie tam gdzie nowa instalacja miedziana, sporo wyższe niż na aluminiowej. Dziwne to napięcie masz, stara kamienica ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master1098 Napisano 20 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2014 Do wzmacniacza nie podpinałem RCA więc to niewłaściwy trop, ale z uziemieniem bardzo gorąco Mieszkam w domu wolnostojącym, wybudowany 13 lat temu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 20 lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 lutego 2014 Uszkodzone wejście zasilające, albo kabel, coś w środku wzmacniacza, brak zmostkowania do uziemnienia w gniazdku. Skoro natężenie zmieniało się wraz z głośnością i kiedy dotykałeś sam jako "odgromnik" zmieniało natężenie . Czasem "nie pomaga" pracujący jakiś silnik elektryczny, pompa etc. zakłócają nawet te cho****e żarówki energooszczędne psując przy okazji oczy i układ nerwowy, tak, tak...Dobra napisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master1098 Napisano 20 lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2014 Ok, ok ;D Uziemiłem wzmacniacz i przestało brumić Dokładnie przykręciłem do uziemienia z listwy przewód i drugi jego koniec podłączyłem do uziemienia na obudowie, do którego podłącza się uziemienie gramofonu. Efekt - jak ręką odjął. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 21 lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 lutego 2014 Mialem podobnie z nie uziemionym komputerem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts